Politiesport draagt bij aan fit@np challenge

0
1195

NPSB sportclinics enthousiast ontvangen bij mei challenge naar buiten!

Toen fit@np Oost-Nederland de NPSB vroeg om tijdens de mei challenge ‘naar buiten!’ iets te organiseren, hoefden gedelegeerden Jacqueline en Michel van de afdelingen atletiek en survival niet te twijfelen. ‘Natuurlijk dragen we bij aan de challenge’. Het werd een afwisselende en intensieve ochtend vol sport en beweging. Het sportfeest werd geheel in lijn met de fit@np pijler ‘eet je fit’ afgesloten met een gezonde snack. Collega’s uit Oost-Nederland, Midden-Nederland en Amsterdam namen op donderdag 20 mei deel aan de NPSB sportclinics in Hoenderloo.

Looptechniek en overdosis vrolijkheid
Dat hardlopen meer is dan het ene been voor de andere zetten, bleek na een korte introductie over looptechniek. Aansluitend ging de groep onder leiding van Jacqueline aan de slag met een warming up gevolgd door loopscholing en oefeningen op speedladder en lage horden. Daarna volgde een blok met medicine ballen en een reactiespel. Vooral laatstgenoemde werkte op de lachspieren met een overdosis vrolijkheid als gevolg. De training werd afgesloten met in tweetallen dobbelen om een loop- of krachtoefening.

Klimmen en klauteren
Na een kleine drie kwartier verruilde de groep het veld voor het bos. De tussen de bomen opgebouwde survivalbaan van de voormalige Hoenderloogroep bood een mooie mix van eenvoudige tot uitdagende obstakels. Michel gaf tips over hoe je bepaalde hindernissen het beste kan bedwingen. Met de touwen boven de waterbak was het even spannend… wie zou een nat pak halen?  Gelukkig had iedereen goed opgelet tijdens de uitleg en hielden de deelnemers het droog. Terug op het veld was er een korte pauze waarna het volgende onderdeel begon.

(Kick)Boksen met een vleugje bootcamp
Bokstrainer Erwin van de eenheid Amsterdam sloot de ochtend af met 45 minuten (kick)boksen. De basisvaardigheden van het boksen werden gaandeweg uitgebreid met combinaties en afgewisseld met bootcampachtige oefeningen. Erwin sloot de training af met een cooling down van oefeningen uit de yoga.

Gezonde snack
Onder het genot van een zelfgemaakte eiwitrijke carrot cake balletje werd gezellig nagepraat over de clinics. De deelnemers waren unaniem in hun enthousiasme: het was een mooie en gevarieerde ochtend in de buitenlucht dat absoluut voldeed aan de gedachte achter de fit@np mei challenge ‘naar buiten!’. En de gezonde snack? Die ging erin als zoete koek! De vraag om het recept werd dan ook meteen gesteld. Met goedvinden van de bedenker van de carrot cake balletjes, (sport)diëtist Mariska Dute, publiceren we het recept.

Eiwitrijke carrot cake balletjes

Benodigdheden (15 tot 20 balletjes)
100g amandelmeel
80g dadels (zonder pit)
85g (geraspte) wortels
60g magere kwark of sojakwark
60g noten (hazelnoten, cashewnoten, pinda’s of andere ongezouten noten)
20g geraspte kokos
1el agavesiroop
1el melk (koe-, amandel-, kokosmelk)
1tl gemberpoeder
keukenmachine of blender
schaal bedekt met bakpapier

Bereiding:
Snijd de dadels en wortels in kleine stukjes.
Doe de noten in een keukenmachine of blender. Maal ze fijn en doe ze vervolgens in een grote mengkom. Doe hetzelfde met de wortels. Voeg de wortels toe aan de noten.
Maak een homogene massa van de kwark, melk en dadels. Dit gaat het beste in een keukenmachine.  Doe deze massa in de mengkom bij de wortels en noten. Voeg de amandelmeel, gemberpoeder en agavesiroop toe aan de dadel-wortelmengsel.
Meng alles goed door elkaar. Het deeg mag nog plakkering aanvoelen.
Maak balletjes van het dadel-wortelmengsel en leg deze op een met bakpapier bedekte schaal. Rol de balletjes een voor een door de kokosrasp.
Laat de carrot cake balletjes minimaal vier uur opstijven in de koelkast voor gebruik. Ze stijven niet alleen op, de smaken van de ingrediënten krijgen dan ook de kans om zich goed met elkaar te vermengen.
Je kunt de balletjes een dag in de koelkast bewaren, maar je kunt ze ook prima invriezen.
Deze balletjes kunnen ook met (magere)yoghurt in plaats van kwark worden bereid. Alleen zal dan de hoeveelheid eiwit lager zijn, omdat yoghurt minder eiwit bevat.
Mariska Dute Voeding, Sport & Advies

De NPSB organiseert op verzoek clinics in verschillende takken van sport. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een leuke invulling van een (deel van je) teamdag? Of wil je met je collega’s kennismaken met een specifieke tak van sport? Neem contact op met de NPSB om de mogelijkheden te bespreken.
jacqueline.rustidge@politiesport.nl en michel.hagenbeek@politiesport.nl