Politiesport uit liefde, passie en bevlogenheid

0
1385
herstelreis
Foto: Jaap Binsma

NPSB gedelegeerden Jacqueline en Michel organiseren ‘herstelreis’

Samen zijn ze jaarlijks goed voor een slordige 20 politiesportevenementen waarmee ze naar schatting 2000 collega’s uit de luie stoel krijgen. Dit doen ze onder de vlag van de stichting Nederlandse Politie Sportbond (NPSB). Tot nu toe richtten ze zich op fitte collega’s. Mensen die uit zichzelf regelmatig de sportschoenen aantrekken. In hun rol als gedelegeerde van de NPSB, hij van de afdeling survival, zij van de afdeling atletiek, blijven ze dit samen met medegedelegeerden Jeroen van de Markt, Jeroen van den Berg en Janneke Arts ook zeker doen. Maar voor het sportieve duo is nu het moment aangebroken om de aandacht te verleggen naar nieuwe doelgroepen. Naar collega’s die sport en bewegen júist zo hard nodig hebben. Collega’s op weg naar herstel.

Sportieve levensstijl delen
Het is de gezamenlijke passie voor sport en bewegen dat Jacqueline Rustidge, werkzaam bij communicatie Oost Nederland en Michel Hagenbeek, in het dagelijks leven wijkagent in Amsterdam, in 2012 voor het eerst bij elkaar brengt. Gaandeweg ontdekken ze dat ze meer in gemeen hebben dan de eigen drang om te bewegen; ze beschikken over een intrinsieke wil om een sportieve levensstijl te delen. Jacqueline heeft op het werk ‘Pauzefit’ geïntroduceerd, een half uurtje nét even anders bewegen, om de urenlange ‘zit’ achter het bureau te doorbreken. In zijn werk als wijkagent zet Michel sport en bewegen in, om mensen in de wijk in beweging te krijgen en met elkaar te verbinden. Ook privé verzorgen ze trainingen, hij bij zijn survivalgroep, zij bij haar atletiekvereniging. Dat ze elkaar gevonden hebben in het organiseren van sport voor collega’s is niet vreemd. Dat ze nu iets gaan organiseren voor collega’s in herstel is een logisch vervolg.

Politiesport voor iedereen
Het is tijdens een van de gezamenlijke hardlooprondjes dat het idee wordt geboren om iets te doen voor collega’s voor wie sport en bewegen niet zo vanzelfsprekend is. Collega’s die om welke reden dan ook met tegenwind te maken hebben en die juist gebaat zijn bij beweging als middel om het herstel te bevorderen. Het idee wordt voorgelegd aan de NPSB. Het bestuur is enthousiast en omarmt het plan. De NPSB wil er voor iedereen zijn, óók voor collega’s in herstel. Om deelnemers te werven is inmiddels contact gelegd met verschillende onderdelen die binnen de politie met vitaliteit en verhogen inzetbaarheid te maken hebben.

Atlantic Coast Challenge
De basis voor het plan vormt de Atlantic Coast Challenge (ACC) in het zuidwesten van Engeland, een evenement waaraan Jacqueline en Michel in oktober 2019 met fitte collega’s hebben deelgenomen. In een aangepaste vorm, zodat het voor collega’s die herstellende zijn een realistisch en haalbaar doel is. Ze vertellen enthousiast: ‘Bij de ACC worden in drie dagen tijd drie trailmarathons gelopen. In een prachtige omgeving, vrij van alle prikkels van deze tijd. Het is de bedoeling dat de deelnemers aan de herstelreis de drie marathons in estafettevorm gaan lopen. Het wordt dus echt een gezamenlijke inspanning, iedereen draagt binnen zijn of haar mogelijkheden bij. Wandelend of hardlopend. We gaan in kleine groepjes met deskundige begeleiding op pad. Het wordt geen vakantiereisje, we verwachten wel inzet van de deelnemers. Men moet dus gemotiveerd zijn om aan herstel te werken en de gestelde doelen te behalen. We gaan ze in een voortraject op de inspanning voorbereiden. We creëren een veilige en vertrouwde omgeving met veel persoonlijke aandacht. We zijn erbij om te motiveren en stimuleren. Samen de grenzen verleggen, iets doen wat men niet voor mogelijk hield. De persoonlijke overwinning aan de finishlijn zal zoet zijn en men keert met een opgeladen batterij weer naar huis. Een stapje dichterbij herstel en inzetbaarheid en met sport en bewegen als ‘gewoonte’ in de rugzak.’

herstelreis
Foto: Jaap Binsma

Voor collega’s door collega’s
Waarom Michel en Jacqueline doen wat ze doen? Ze filosoferen er wel eens over. ‘Het is een combinatie van liefde voor sport en bewegen en liefde voor de medemens. Sport heeft ons fysiek en mentaal versterkt, dit gunnen we een ander ook. Iedereen moet een kans hebben op een vitaal leven en iedereen telt mee, ongeacht de achtergrond. Wij voelen ons bevoorrecht dat wij, met de steun van de NPSB, in de positie zijn om collega’s die het nodig hebben te helpen, met sport en bewegen als middel. Je hebt hier geen duur adviesbureau voor nodig. Het is voor collega’s door collega’s. Uit liefde, passie en bevlogenheid’.

Voor informatie over de herstelreis kun je contact opnemen met Jacqueline (atletiek@politiesport.nl) of Michel (michel.hagenbeek@politie.nl).