Return INTERLAND Denemarken- Nederland

0
1293
Interland schieten

Als logisch gevolg op de eerste Interland tussen de politieschutters van Denemarken en Nederland vorig jaar september, waren wij, de NPSB, dit jaar, 2 en 3 juni 2018 de gastheer om de Deense collega’s te ontvangen. Om alle te schieten disciplines in één huis te kunnen verschieten, viel ons oog op de ruime en zeer geoutilleerde accommodatie van de K.S.V.R. te Rotterdam. Jan van Vliet, inmiddels gepensioneerd Rotterdams collega en vorig jaar nog deelnemer in Denemarken, regelde vanaf de eerste concrete plannen de banen, de ondersteuning en de hotelaccommodatie. Zeer verdrietig en totaal onverwacht bereikte ons het bericht dat Jan ongeveer drie weken voor deze interland werd getroffen door een beroerte en een paar dagen later overleed. Zijn zoon, en tevens net zo’n gepassioneerd schutter als Jan, nam zijn vaders taak over en geleidde ons door de gemaakte afspraken heen. Paul Onckels en Koos Janssen hadden zich opgeworpen om de Deense collega’s door het hele wedstrijdgebeuren heen te loodsen, waardoor alles gesmeerd liep met de allure van een echt groot kampioenschap. Waar de Denen nog enige uitleg bij wilden hebben, was tijdens de lunch, want kroketten schijnen toch echt iets Nederlands te zijn.

De wedstrijden bestonden uit vijf verschillende pistool- en geweerdisciplines en de deelnemers uit dames en heren. Zo gemengd mogelijk dus, wat resulteerde in een uitslagenlijst die hier en daar genderneutraal werd opgesteld. De wedstrijden verliepen vlotjes, de taal van sporters is immers internationaal, en zoveel mogelijk volgens de geldende reglementen, maar met een kleine twist naar de gemoedelijke sfeer. Vooral het samen de sport kunnen beleven, ging boven het tot achter de komma uitmelken van de punten. Dat dit heeft gewerkt bleek wel uit de overheersende goede stemming en de dankbaarheid waarmee de Denen na twee dagen afscheid namen. Een vervolg ligt in ieder geval in het verschiet.

Terug naar de wedstrijden. Drie geweer disciplines, verdeeld over luchtgeweer en klein kaliber geweer. Daar tegenover stonden vier pistooldisciplines, ook onderverdeeld in lucht en klein kaliber, maar toegevoegd met een groot kaliber discipline. Van deze totaal zeven disciplines werden er vier gewonnen door de Denen en bleven er dus drie gouden medailles over voor Nederland. De totale medaillespiegel toonde dat de Deense collega’s oppermachtig waren en bijna het dubbele aantal medailles wisten te veroveren. Nederland zeven tegen Denemarken dertien. Wij weten wat wij aan elkaar hebben na dit treffen, want volgend jaar ontmoeten wij elkaar weer tijdens de USPE kampioenschappen in Sühl, Duitsland. Werk aan de winkel dus. Tussen beide wedstrijddagen door was er voldoende ontspanning tijdens een uitgebreid gezamenlijk diner, wat bij iedereen bijzonder goed in de smaak viel. Zondag, direct na de prijsuitreiking, vertrok men weer voor een reis van zeker negen uur naar allerlei plekken in Denemarken, want ook voor hen bleek maandag weer een gewone werkdag te zijn.