Storing troef bij NK Sportwapens 2019

0
714
NK Sportwapens 2019

Wat gaat zo’n jaar toch snel. Voordat je je het goed en wel realiseert, word je alweer op 10 mei verwacht op de schietbanen van DVS in Wenum-Wiesel om deel 2 van het NK Sportwapens van de NPSB te schieten. Deel 2 bestaat uit alleen pistool disciplines (5 stuks) en wordt sinds een paar jaar in het voorjaar geschoten, na afloop van het schaatsseizoen en nog voordat het wielerseizoen goed en wel begonnen is. Het maakt bij een enkele geweerschutter de gemoederen los, doordat de vertwijfeling toeslaat en zich afvraagt waarom het niet in zijn agenda is opgenomen. Het antwoord bleek simpel: alleen voor pistool!, zodat hij zich ‘gewoon’ op zijn dagelijkse werk kon storten. Voor de pistoolschutters was het weer een competitief weerzien. Slechts één kans per jaar wordt er geboden om nationaal NPSB kampioen te worden. Zeer tot menig verrassing kwam een oudgediende zich melden. Al 15 jaar met pensioen, maar nog steeds actief in de schietsport, wist Frans Veltman opnieuw de weg naar de NPSB te vinden. Een aangename en sportief weerzien met een zeker niet onverdienstelijke schutter.

De pistoolonderdelen worden op 10 en 25 meter verschoten met zowel licht als zwaar kaliber, te weten .22 en .32 c.q. 9mm. Daarnaast zijn deze disciplines verdeeld over 5 uitdagende onderdelen, waarin precisie de meest belangrijke rol speelt, maar op duel vaak het onderscheid wordt gemaakt. De namen van deze disciplines zijn KKP 10 meter, Meesterkaart Licht en Zwaar (25 meter) en Sportpistool Licht en Zwaar (tevens 25 meter).

Dat niet altijd alles vlekkeloos verloopt, kwam dit kampioenschap duidelijk naar voren. Zo had Peter Sijtsma te maken met een onwillige patroon, die niet afging op het moment dat het moest, maar enkele seconden later, waarbij het doel niet meer werd geraakt. Gert Jan Hoolwerf kampte voortdurend met aanvoerstoringen tijdens de 25 meter precisie-sessie (munitieprobleem) en bleef het bijna laatste schot van Paul Onckels in de loop van het wapen hangen. Waarschijnlijk het gevolg van een onvoldoende of niet met kruit gevulde patroon. Maar betekende wel dat Paul op dit onderdeel de strijd kon staken. Andere storingen zijn meestal wel te verhelpen binnen de reglementaire wedstrijdtijden, waardoor de wedstrijd gewoon afgeschoten kan worden. Niet alleen de schutters kampten met storingen, ook de 25 meter baan liet zich niet onbetuigd. Tijdens het duelschieten hield plotseling de helft van de schijven op met het weg-en voordraaien. Eén van de motoren had het begeven en bleven de schijven stoïcijns in voorwaartse positie staan. Gelukkig maar, want met enige aanpassingen kon er daarna nog wel op doorgeschoten worden. En zo kwam het dan toch nog tot een sportief einde en konden de punten worden geteld. Gert Jan wist maar liefst 4 van de 5 onderdelen op zijn naam te schrijven. Henk de Rooij legde beslag op de 5de gouden medaille en Frans Veltman demonstreerde zijn kunnen op Meesterkaart Licht, door hier de zilveren medaille op te eisen. Astrid de Mooij stond haar ‘mannetje’ door brons te pakken op Sportpistool Licht. Ook de jongeren lieten zich niet onbetuigd in het verdelen van eremetaal, Daniël Hartman en Martijn Haverkort wisten beiden een zilveren medaille te claimen.

En nu maar gaan genieten van het aankomende USPE kampioenschap en hopelijk een heerlijke zomer, want voordat je het weet is het schaatsseizoen weer afgelopen.

UITSLAGEN:
Meesterkaart licht 25 meter:
1. Gert Jan Hoolwerf
2. Daniël Hartman
3. Dirk Jan Klomps

Meesterkaart zwaar kaliber 25 meter:
1. Gert Jan Hoolwerf
2. Frans Veltman
3. Ruud van Streepen

Sportpistool licht kaliber 25 meter:
1. Gert Jan Hoolwerf
2. Dirk Jan Klomps
3. Astrid de Mooij

Sportpistool zwaar kaliber 25 meter:
1. Henk de Rooij
2. Gert Jan Hoolwerf
3. Dirk Jan Klomps

KKP 10 meter:
1. Gert Jan Hoolwerf
2. Martijn Haverkort
3. Dirk Jan Klomps

Gedelegeerde Sportschieten.