Succesvol verlopen NK judo

0
1059
NK judo 2019

Volledig volgens traditie werd ook dit jaar het NK judo voor Politie en Defensie georganiseerd in Lelystad. Zoals gebruikelijk stonden ook de ne-waza wedstrijden op de planning. Bij ne-waza wordt alleen op de grond gejudood, waardoor er ook ruimte is voor collega’s met een fysieke beperking. Zo deed vanuit defensie een collega mee die een onderbeen moet missen. We hopen dat zijn deelname een motivatie is voor andere collega’s met een fysieke beperking en dat we hen bij een volgende editie op de mat mogen verwelkomen.

Onder de deelnemers was één dame die op de grond de strijd aanging met de heren: Mandy Tjokroatmo. Gedurende zes partijen heeft zij als lichtste deelnemer opvallend goed partij gegeven en heeft zelfs nog een wedstrijd winnend afgesloten. In de lichtste herenklasse werd het toernooi gewonnen door een fysiek zeer fitte maar onervaren judoka. Dit laat mooi zien dat het grond judo heel laagdrempelig is om mee te doen.

Bij het reguliere toernooi deden verschillende nieuwkomers mee die gelijk hoge ogen gooiden.
Niek Wolters (in de klasse tot 81 kg) en Ferron Touw (in de klasse tot 73 kg) behaalden dit jaar de 1e prijs met mooi judo. Tot 90 kg en daarboven waren er geen echte verrassingen. Rob Kroonen en Gert Jan Hofland deden wat ze moesten doen en werden kampioen in hun klasse. Bij de dames is er maar sprake van één klasse met hierin alle categorieën. Ook in deze klasse werd een mooie strijd gestreden, waarna Pien Selbeck kampioen werd.

De teamontmoeting tussen Politie en Defensie mondde uit in een spannend gevecht dat helaas voor ons niet het gewenste resultaat had. Defensie ging er met de winst vandoor, de eindstand werd 3-2. Overigens was het wel een mooie mix aan wedstrijden, met als ingrediënten drie heren, één dame en een grondgevecht.

In mei staat het EK judo in Hongarije op de planning, de wedstrijden van het NK gaven ons mooi de kans om hiervoor een aantal veelbelovende judoka’s te selecteren.

Al met al kijken we terug op weer een mooie dag judo, waarbij iedereen na afloop tevreden naar huis ging.
Wij hopen jullie weer op de mat te zien bij een volgende judo activiteit.

Claudia Zwiers
Richard van Eijsden