Superdag op de Texelse golfbaan

0
1648
Oege van Dijk stijlvol richting green
Oege van Dijk stijlvol richting green.

De Cocksdorp – Voor het vierde jaar alweer is november de maand van de Texel Challenge. Oorspronkelijk bedoeld als afsluiting van het golfseizoen maar sinds vorig jaar is het de voorlaatste wedstrijd van het jaar waar vele spelers het hele seizoen naar uit kijken. Ook dit jaar was de startlijst bijna vol met 44 deelnemers. Eentje moest helaas op het laatste moment afhaken wegens griep en die baalde daar stevig van. Het werd weer een superdag op de Texelse met één korte stortbui halverwege de middag. 

Boot gemist
Eén van de aspecten die de Texel Challenge leuk maken, is het weerzien op de veerboot. Wie een vroege start heeft, pakt de boot van half 8 en wie wat later start, pakt de boot een uur later. Dan begint al het ritueel van elkaar opfokken en uitdagen, flauwe maar o zo grappige opmerkingen maken en dan rijdt je al goedgemutst en vol energie richting golfbaan. Het kan echter zijn dat je van alle deelnemers het dichtst bij Den Helder woont (Julianadorp) en toch de boot weet te missen. Gelukkig waren Eric Smit en Sebastiaan van Toly net een kwartier voor hun starttijd op de baan. Zij zullen de slogan van Texel niet meer vergeten: half heen, heel terug (en dat slaat zeker niet alleen op de tijden van de veerboot).

Twee gezichten
De Texelse is een golfbaan met twee gezichten: de eerste negen holes vormen een lus met een meer parkachtig karakter met water en ruimte waar je je nog eens een afzwaaier vanaf de tee kunt veroorloven. De tweede negen holes zijn van een heel ander kaliber: dik helmgras langs de fairways en andere soorten rough waar je je een ongeluk zoekt naar iedere scheef geslagen bal, zwaar geonduleerde greens en uitzichten waarvan je je afvraagt of je nu in Schotland of op Texel bent. En wat lag de baan er mooi bij: strak gemaaide fairways, goede en snelle greens en alles prachtig onderhouden. Er zijn maar weinig golfbanen in Nederland die er zo mooi bij liggen! Daarbij hielp het ook dat het traditiegetrouw bij de Texel Challenge een heerlijke dag was: droog, zonnig, weinig wind en maar één hele korte stortbui die niet voorspeld was.

Afwisselend
Niet alleen de baan is afwisselend, ook de scores waren zeer verschillend. De laagste score was slechts 16 punten en de hoogste score was 40 punten, behaald door twee spelers. Bijzonder was dat er maar drie birdies werden geslagen over de hele wedstrijd, erg weinig in vergelijking met andere wedstrijden. Opvallend was ook dat er vorig jaar bij meer wind veel hogere scores waren behaald dan dit jaar bij betere weersomstandigheden. Dat geeft maar aan hoe onvoorspelbaar het golfspelletje is. Niet alleen is de ene dag de andere niet maar zelfs tijdens één rondje is de ene hole de andere niet. En toch blijven we allemaal spelen want er is geen sport die zo frustrerend én zaligmakend is als golf!

Texelse prijzen
De prijzentafel was als altijd gevuld met manden van diverse afmetingen vol met Texelse producten, o.a. van Zilt & Zo en de Texelse Chocolaterie. Net als andere jaren had de teamchef Den Helder-Texel, Gerard Dekker, de twee eerste prijzen ter beschikking gesteld waarvoor nogmaals hartelijk dank. Dat hij zelf één van die prijzen mee naar huis zou nemen, werd hem van harte gegund.  Voor de twee beste gasten waren er aardigheidjes om mee naar huis te nemen waaronder een Texels bierpakket.

Voorafgaand aan de prijsuitreiking werd er nog een kleine quiz gedaan en de niet op Texel wonende, wel van geschiedenis en lezen houdende en met minimaal één golfboek in de boekenkast hebbende Jan Koppers won het door Gerard Dekker ter beschikking gesteld boek “Golf op Texel”. Een aanrader voor iedereen die golfgek is en van geschiedenis en lezen houdt (te koop/te bestellen bij de receptie van De Texelse).

De uitslag:

Gasten

Naam Handicap Punten
1. Mariet Koppers 26.4 33
2. Renee Smit 20.9 29

 

Hoge handicap-categorie (20.1 – 36.0)

Naam Eenheid Handicap Punten
1. Bram Schoon Midden-Nederland 36.0 40
2. Albert de Bree KMAR 22.4 33
3. Paul Simpelaar Amsterdam 21.5 30

 

Lage handicap-categorie (0 – 20.0)

Naam Eenheid Handicap Punten
1. Gerard Dekker Noord-Holland 17.7 40
2. Frans de Hair Landelijke Eenh. 18.2 36
3. Petra van den Aardweg PDC 15.6 35

Birdies werden er geslagen door Paul de Ridder, Gerard de Leeuw en Manuel Mulder. De neary was voor John Verburg en de leary voor Piet Schuijl.

Lustrum
Net als de gedelegeerde denkt dat de Texel Challenge zijn langste tijd wellicht heeft gehad, wordt zij verbaasd en verrast door het feit dat de inschrijvingen ook dit jaar weer snel binnen stroomden. Daarom zal deze wedstrijd ook volgend jaar weer op de kalender prijken en zullen we het 1e lustrum vieren. En ongetwijfeld zal niet alleen de gedelegeerde daar het hele seizoen naar uit kijken.