Tour de Blauw 2018

0
640
Tour-de-blauw-mei-2018

Stichting Blauw organiseert de tiende Tour de Blauw! Een jubileum dat je niet mag missen!

Voor de tiende keer gaat de jaarlijkse sponsorfietstocht Tour de Blauw van start. Van 25 mei tot en met 1 juni 2018 fietsen politie collega’s en medewerkers in de veiligheidsketen een ronde van 1300 kilometer door Nederland, Duitsland en België. Dit jaar roept Korpschef Erik Akerboom sporters op om deel te nemen en geeft zelf het voorbeeld door mee te fietsen.

Tour de Blauw?
Zo’n vijftien jaar geleden richtten collega’s uit Limburg de Stichting Blauw op. Ontstaan omdat tijdens de lunch eten werd weggegooid en we dat zonde vonden met daarbij de gedachte dat er genoeg mensen zijn die het veel minder goed hebben dan wij. De collega’s namen het initiatief om kinderprojecten te gaan ondersteunen. Eerst in Polen waar we via de Poolse ambassade terecht kwamen bij een internaat in Ustrzyki Dolne. Wat we daar aantroffen was erbarmelijk! Slechte bedden, vies eten… Het lukte ons om het internaat in een paar jaar tijd op te knappen. Met geld, materialen, tijd en door de handen uit de mouwen te steken. Het project sloten we in 2008 af met een fietstocht van Nederland naar het internaat in Polen. Een sponsortocht om geld op te halen voor andere kinderprojecten. De Tour de Blauw was geboren.

Waarom deze Tour
Het is voor onze stichting dé manier om geld in te zamelen. Door sponsoring van IPA Nederland en bedrijven met hun logo op ons wielertenue en door het inschrijfgeld van de fietsers. Onze kosten zijn minimaal, omdat we overnachten op kazernes en in sportzalen van de politie. Ook de maaltijden kopen we goedkoop in en soms krijgen we die aangeboden. De tocht levert daardoor gemiddeld 15.000 à 20.000 euro op. Daarmee kunnen we veel projecten ondersteunen!

Wat is de route in 2018
We starten in Roggel op 25 mei en rijden naar Apeldoorn. Op 26 mei fietsen we van Apeldoorn naar Assen en vervolgens op 27 mei naar Amsterdam. Op maandag 28 mei naar Den Haag en de volgende dag naar Vlissingen. Van Vlissingen rijden we op 30 mei naar België, Hechtel-Eksel waarna we een dag later op 31 mei doorrijden naar Wegberg. De laatste dag vrijdag 1 juni rijden we weer terug naar Roggel waar we afsluiten.

Wat is de rol van de politie hierin?
De Nationale Politie onderschrijft de goede doelen van de Stichting Blauw en is blij met het initiatief van politie collega’s om een bijdrage te leveren aan de verbetering van leefomstandigheden en ontwikkeling van kinderen. Politiemedewerkers geven daarmee blijk van maatschappelijke betrokkenheid en daar staat de politieorganisatie ook voor. Korpschef Erik Akerboom ondersteunt de Stichting Blauw met raad en daad en hoopt dat de politie eenheden de fietssponsortocht Tour de Blauw in natura en met materiele middelen mogelijk maakt. De tocht is voor en door collega’s en medewerkers in de veiligheidsketen. Met een groep van tussen de zestig en tachtig mensen uit Nederland, België en Duitsland fietsen we ongeveer 160 kilometer per dag. In eigen tijd. We starten en eindigen in het Limburgse Roggel en fietsen met gemiddeld 28 kilometer per uur door Nederland, Duitsland en België. We houden elke dag drie pauzes. Op politiebureaus zodat we contacten leggen met collega’s uit het hele land.

Waar gaat het geld dit jaar naartoe?
We ondersteunen in Polen verschillende kinderprojecten zoals een basisschool in Rybaki, een opvanghuis in Warschau, een safe-house in Katowice en een internaat/school en de kinderafdeling van het ziekenhuis beiden in Ustrzyki Dolne. Daarnaast ondersteunen we Nederlandse projecten: stichting Ome Joop en stichting Pim. Dat zijn initiatieven van collega’s. Ome Joop bestaat al sinds 1950; het organiseert jaarlijks een fietstocht voor 125 kinderen. Stichting Pim heeft een particulier opvanghuis voor kinderen met een lichamelijke beperking. Eén bewoner is het kind van een collega. Omdat Duitse collega’s meefietsen geven we ook steun aan kinderprojecten in de omgeving van Wegberg.

Politiecollega’s kunnen met nieuwe initiatieven komen waarbij zij zelf betrokken zijn en die vallen onder de doelstelling van de Stichting Blauw.

Wordt dat geld goed besteed?
Al het geld dat binnenkomt wordt besteed aan de doelen van de Stichting Blauw. In de Stichting wordt alles gedaan door vrijwilligers in hun eigen tijd en zonder vergoeding. Een voorbeeld van de besteding van het geld. De leerlingen van een basisschool in Polen hoeven door onze inspanningen niet meer in hun winterjas in het klaslokaal te zetten. Samen met de gemeente hebben we ervoor gezorgd dat het gebouw een nieuw dak en nieuwe ramen heeft en dat de keuken is opgeknapt. En we hebben meubilair, dat we kregen na de sluiting van basisscholen in Nederland daar naar toe gebracht. Vanuit de stichting Blauw blijven we persoonlijk betrokken bij al onze projecten. We helpen mee, gaan op bezoek en onderhouden contact. Zo zien we met onze eigen ogen hoe nuttig onze bijdrage is. Onze inzet wordt zo gewaardeerd, dat steeds meer mensen ons weten te vinden. Ook betrekken we lokale collega’s in Polen bij onze projecten.’

Wat moeten geïnteresseerde collega’s echt weten?
Het belangrijkste is dat het echt een leuke tocht is. Je komt op plekken die je vanuit de auto niet ziet. Je wordt volledige begeleid door professionele verkeersregelaars van Euromotard Service (EMS) uit Limburg samen met politiemotoren. Daardoor vrij baan en waan jij je in een echte wielerkoers op afgesloten wegen. Je leert collega’s kennen, bent op en top sociaal bezig. Voor het inschrijfgeld krijg je een compleet verzorgde fietstocht. Je kunt overigens de hele route meefietsen, maar ook voor een of een paar dagen ben je welkom.

We verwachten dat elke deelnemer minimaal het Tour de Blauw wielershirt in zijn bezit heeft of anders besteld bij de aanmelding. Op dagen dat we onze sponsors bezoeken rijden we allemaal in het speciale Tour de Blauw wielertenue.’

Moeten de fietsers nog iets bijzonders kunnen?
Enige fietservaring is wel noodzakelijk: je moet een snelheid van 30 km/u halen en in een groot peloton fietsen. Het peloton gaat constant door. Is je band lek? Dan plak je hem zelf in de bezemwagen en fiets je daarna weer mee.’

Waar kunnen collega’s zich aanmelden?
Dat kan via een formulier op de site www.stichtingblauw.nl. Geef even aan hoeveel dagen je meewilt en of je blijft overnachten. Collega’s kunnen mij ook altijd even bellen 06-15024188 of mailen Gerardloose@me.com. Het is gewoon hartstikke leuk om dit mee te maken!

Downloads:
foldertour2018 TdB
Poster-2018 TdB

Jos Hermans, Erik Akerboom en Gerard Loose

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.