Triathlon Eenheid Amsterdam

0
1150
Triathlon 1:8 2018

Op vrijdag 22 juni organiseerde FitAmsterdam weer de 1/8e triathlon op het PTO terrein. Dit in samenwerking met de NPSB. Naast het jaarlijkse kampioenschap van de eenheid Amsterdam, werd voor het 4e jaar op rij, hier ook het Nederlands Politiekampioenschap triathlon gehouden.

De afstanden zijn allemaal net wat minder dan een officiële 1/8 triathlon; 500 meter zwemmen, 20 km fietsen en 5 km hardlopen. En dat allemaal zelf achter elkaar of in een trio/estafette.

Om 11:00 uur was het in het zwemwater van de Amstel nog even wachten op het startschot. Door het grote aantal van 120 starters duurde het namelijk even voordat iedereen via een loopplank het water in lag. Extra lang watertrappelen dus voor een aantal. Het water was rond de 20 graden en voor de meesten een mooie temperatuur. De nacht ervoor had het nog flink gestormd en er waren er in de ochtend nog zorgen voor de veiligheid in verband met het onstuimige water door de nog aanwezige harde wind. Maar wonder boven wonder viel de wind bijna weg in deze hoek en kon en veilig gezwommen worden.

Triathlon 1:8 2018

Het was M.E. (Oost) van basisteam Ede die als eerste de kant op liep naar de wisselzone. Niet ver daarachter M.W. (Amsterdam) van eenheid Amsterdam. Beiden staan geregeld op het podium bij politie NK’s zwemmen, dus  zij maakten de verwachtingen waar. M.E. (Oost) beheerst alle onderdelen, wat heel bijzonder is in de triathlon. Zo fietste hij de 3e tijd en liep hij ook nog eens de 2e snelste tijd. En dan de wissels niet vergeten, want ook daarin kun je in de triathlon veel tijd winnen of verliezen. M.E. (Oost) wisselde het snelst na het zwemmen en had de 4e wisseltijd na het fietsen. Geen wonder dat hij later dan ook met 2.48 minuten voorsprong over de finish kwam als snelste van de heren.

De strijd om de 2e en 3e plaats bij de heren was spannend. Tijdens het fietsonderdeel was M.M. (LE) van de 4e naar de 2e plaats gefietst en R.B. daar weer achter als 3e. Het was echter M.E. (KMAR), de snelle fietser van de KMAR, die van een 20e plek naar de 4e was gereden. De wind waaide flink en vooral het 2e gedeelte van de fietsrond was door de harde tegenwind zwaar, voor M.E. (KMAR) was dat juist een voordeel. Met een snelle looptijd (3e snelste tijd) liep hij R.B. van het podium af en passeerde hij ook nog eens M.M. (LE).

J.V. (Amsterdam), had zijn zinnen gezet op het Amsterdamse podium en had na de eerste wissel bijna 1.30min goed te maken op M.W. (Amsterdam). Tijdens het fietsen liep de voorsprong van M.W. (Amsterdam) nog iets op. Het was echter 40+er J. de H. (Amsterdam), die met een zeer snelle fietstijd als eerste ‘Amsterdammer’ aan het lopen begon. Helaas voor J. de H. (Amsterdam) hadden de jongere heren met lopen weer snellere benen. Voor J.V. (Amsterdam) is hardlopen zijn beste onderdeel. Hij liep dan ook met de snelste hardlooptijd van iedereen, naar het  Amsterdamse goud. M.W. (Amsterdam) werd mooi 2e en J. de H. (Amsterdam) knap 3e in het jonge deelnemersveld.

Bij de dames was het minder spannend. De snelle zwemster was veruit J.L. van de eenheid Rotterdam. J.L. (Rotterdam) kwam tussen de snelste mannen het water uit. De Amsterdamse M. van L. kwam als 4e dame het water uit en wist met een snelle wissel al 2 dames in te halen. Met een sterk fietsonderdeel, de 11e fietstijd van alle deelnemers, wist ze J.L. (Rotterdam) al in de 1e ronde in te halen. Zelfs een abrupte stop voor een letterlijk ‘dwarse’ trekkerbestuurder, die het laden en lossen belangrijker vond dan de wedstrijd, kon niet voorkomen dat ze alleen maar verder uitliep. Ze hoefde dan ook niet alles te geven op het lopen, om met 6.30 min voorsprong als 1e dame te finishen. Dit was al de 9e overwinning voor M. van. L. (Amsterdam) in deze triathlon.

J.L. (Rotterdam) bleef met fietsen op de 2e plaats van de dames. Goed dat ze met zwemmen zo’n snelle tijd had neergezet en met fietsen op de overige dames niet veel meer verloor, want achter haar zaten ander dames haar op haar hielen. Zo begon M. ter B. (Midden) iets meer dan een halve minuut na J.L. (Rotterdam) het looponderdeel.  En daarachter startte J. v/d S. van de Landelijke Eenheid. Ook kwam J.R. (Oost) eraan. De inmiddels vijftigjarige snelle hinde, is sinds een jaar met de triathlonsport bezig, maar loopt haar hele leven al snelle tijden. Zo weet ze bij de triathlons met haar snelle looptijd vaak flink wat concurrenten in te halen alsof ze stilstaan. J.R. (Oost) had helaas in de wisselzone veel moeite om haar helm af te doen. Door het gure weer had ze te koude handen, waardoor de kracht er helemaal uit was. Normaal lijkt zo’n sluiting van een helm een fluitje van een cent, maar met dode vingers nogal lastig. Ruim 2 minuten deed ze erover om aan het lopen te beginnen. Daardoor begon J.R. (Oost) met een flinke achterstand aan het lopen. Het lukte haar om J. v/d S. (LE) en M. ter B. (Midden) in te halen, maar het gat met J.L. (Rotterdam) was wel erg groot. J.L. (Rotterdam) liep voor wat ze waard was en slaagde erin J.R. (Oost) achter zich te laten. Wel heel knap van J.R. (Oost), dat ze een gat van 4.35 minuten wist te reduceren tot 49 seconden! Na J.R. (Oost) kwam M. ter B. (Midden).

Opvallend bij de dames dat de masters, de dames boven de 40 en J.R. (Oost) zelfs met haar 50 jaar, sterk vertegenwoordigd waren in de Top 5. Waar de top 7 van de heren uit veertigers bestond.

In het kader van de AVG zullen geen volledige uitslagenlijsten met persoonsgegevens worden gepubliceerd.

Download uitslagen, klik HIER