Tweede bijeenkomst NPSB herstelreis: informatief én sportief

0
1115
2e-bijeenkomst-groep
2e bijeenkomst groep

Voormalig Nederlands kampioen vertelt over de meerwaarde van beweging bij kanker

Op  donderdag 23 juli vond de tweede bijeenkomst in het kader van de voorbereiding op de NPSB herstelreis plaats. De groep was in Bilthoven te gast bij stichting Tegenkracht, een organisatie die zich inzet voor mensen met de diagnose kanker. De deelnemers kregen een gevarieerd programma voorgeschoteld met een goede balans tussen informatief en sportief.

Peter Smeets, voorzitter van stichting Tegenkracht beet het spits af. Tegenkracht zet zich in om mensen met de diagnose kanker sportbegeleiding op maat te bieden. Peter legde uit dat medewerkers van de politie bij wie kanker is geconstateerd via Tegenkracht gebruik kunnen maken van het revalidatieprogramma Oncopol. Daarna was het woord aan bewegingswetenschapper en (niet-praktiserende) fysiotherapeut Miranda Boonstra. Met veel passie vertelde Miranda over de meerwaarde van bewegen met (borst)kanker en haar ervaringen met RCVRY Run (een landelijk netwerk van hardlooptrainers die vrouwen met borstkanker begeleiden, door Miranda in 2017 opgericht). Uit de verhalen van beide sprekers bleek eens en temeer hoe belangrijk het is voor iedereen en in het bijzonder voor mensen met de diagnose kanker om te bewegen.

Sporten tijdens en na de behandeling zorgt voor minder last van angst, depressies en vermoeidheid. Maar belangrijker nog, het verbetert de kwaliteit van leven en fysieke gesteldheid.
Miranda Boonstra

Trailschoenen en een dobbelsteen
Het tweede deel van het programma begon met het passen van HOKA trailschoenen. Een van de deelnemers had testsets geregeld en er werd gretig gebruik gemaakt van de gelegenheid om de schoenen uit te proberen. Na het passen van de schoenen nam Miranda – 16-voudig Nederlands kampioen op verschillende afstanden van steeple chase tot marathon – iedereen mee voor een leuke en afwisselende training. De training werd afgesloten met een spel waarbij een dobbelsteen de opdracht, variërend van een stukje rennen of stevig wandelen tot een krachtoefening zoals opdrukken of springen, bepaalde. Ondanks dat het intensief was deed iedereen fanatiek mee. Het samen sporten werkte duidelijk stimulerend en motiverend!

“De buitentraining was al een behoorlijke voorproef op de ACC, ik wist niet dat ik zoveel zweet kon produceren!
Ron (deelnemer)

“Ik kwam spieren tegen waar ik het bestaan niet meer van wist
Wil (deelnemer)

Flinke dosis positiviteit
De organisatie blikt tevreden terug op een goede bijeenkomst. Het ging deze dag niet over het dal maar over de op handen zijnde piek. Enthousiasme, motivatie en nieuw gemaakte vriendschappen vormden de hoofdmoot. Een uur later dan gepland werd de ochtend afgesloten met een gezamenlijke lunch, home cooked by organisatoren Michel en Jacqueline. Met een flinke dosis positiviteit, een goed gevulde maag en (licht)vermoeide benen keerde iedereen weer richting huis.

“Het was heerlijk, zowel het sporten als de lunch. En het gezelschap niet te vergeten!
Miranda (deelnemer)

“Wat een productieve en goed verzorgde dag. Hier ga ik nog dagen plezier van hebben
Ilja (deelnemer)

De NPSB herstelreis is een sportieve doel voor collega’s in herstel. De deelnemers doen in oktober mee aan de Atlantic Coast Challenge in Cornwall, zuidwest Engeland. In drie dagen worden drie marathons in estafettevorm (wandelend en hardlopend) afgelegd.