Uitsluitend winnaars bij 5e APGS Obstacle Cross

0
1799
5e APGS Obstacle Cross

Nieuwe Politie Power Parcours blijkt grootste uitdaging

Obstacle running is hot, dat bleek uit het aantal voorinschrijvers voor de APGS Obstacle Cross (AOC). Maar liefst 508 collega’s hadden zich ingeschreven voor het tweejaarlijkse evenement op het Politie Trainingscentrum Overamstel (PTO) in Amsterdam. De organisatie stond garant voor een uitdagende route over 4,5 kilometer met 25 hindernissen. Twee keer moesten de deelnemers rond. Absoluut hoogtepunt op de route was het nieuwe Politie Power Parcours (PPP), paradepaardje van de Amsterdamse Politie Gymnastiek- & Sportverening (APGS).

Mooie dag met een zwart randje
Zo’n anderhalf uur voor de eerste start druppelen de eerste deelnemers het PTO binnen. Bij de shirtuitgifte op de eerste verdieping is het druk. De vrijwilligers deert het niet, ze zijn op hun taak voorbereid en werken de rijen die zo af en toe dreigen te ontstaan met speels gemak weg. Een glimlach, een succeswens. Het belooft een mooie dag te worden. Om 11:00 uur neemt APGS voorzitter Olivier Dutilh het woord. Een moment stilte volgt ter nagedachtenis aan hen die ons daags voor het evenement zijn ontvallen. Burgemeester Van der Laan, een collega van team Oost Zeeburg. Respect en verdriet is voelbaar.

Wedstrijd
Dan kondigt spreekstalmeester Ronald Nijland de start aan, de strijd tussen de individuele wedstrijdlopers barst los. Zestien mannen en twee vrouwen beginnen aan hun tocht over houten stellages, via touwen en door water- en modderpartijen. Bij de mannen blijkt Gerrit te Grotenhuis een klasse apart. Ondanks dat hij de finale hindernis per abuis ook bij doorkomst neemt, wint hij de wedstrijd met een straatlengte voorsprong. Matthijs Rietveld weet naar het zilver te snellen terwijl de winnaar van de vorige editie Luc Peute de derde plaats voor zich opeist.

“ Een mooie route, het ging hard!
Ik heb lekker gelopen (Gerrit)

“ Met het lopen was ik sneller, maar ik legde het af tegen Gerrit op de hindernissen (Matthijs)

“ Ik heb de laatste tijd meer getraind op het lopen en kwam nu echt tekort op de hindernissen. Maar het valt me nog mee dat ik derde geworden ben (Luc)

Lintje gemist
Bij de doorkomst van de vrouwen ligt Sanne van de Veen nog voor op Sandra van den Brink. Een spannende strijd lijkt zich te ontpoppen tussen de dames, maar niets is minder waar. Sandra heeft in de eerste ronde ergens op het parcours een lintje gemist en daardoor een stuk extra gelopen. In de tweede ronde zet ze het recht en finisht ruim 2 minuten voor Sanne.

“Ik vond het vooral mentaal zwaar, dacht dat ik het rondje één keer moest afleggen. Het was even schrikken toen bleek dat ik nog een keer rond moest. Maar ik heb heerlijk gelopen!

Doorgaan op weg naar voldoening
Na de individuele lopers is het de beurt aan de koppels en teams. In verschillende groepen gaan zij van start. Team ‘Wilde Westen’ mag het spits afbijten. Bij het ingaan van de tweede ronde lassen ze een korte stop in. Discussie onderling, wie gaat er door voor een tweede ronde en wie kapt ermee? Na een fotomomentje valt de beslissing. Kappen? Dacht het niet, het is té leuk om te stoppen dus de tweede ronde wordt ingezet. De mannen van het koppel ‘Schmutzige Harry’ doen hun naam eer aan. Vrolijke ogen prikken door de modderlaag op het gelaat. Het is zwaar, maar ohh zo leuk! Het nieuwe PPP blijkt een echte uitdaging. ‘Killing’ geven ze aan, maar de voldoening die te wachten staat na het volbrengen ervan is groots.

Plezier
De groep recreanten – verre weg de grootste groep – geniet zichtbaar. Waar de een het na één ronde voor gezien houdt, gaat de ander dapper door. De sfeer is relaxed. Hier geen wedstrijddruk, maar puur genot van het samen sporten, samen fysieke en mentale grenzen verleggen. Als de een er doorheen zit staat de ander klaar om te helpen. Iedereen zal overwinnen. Na de finish voor deze groep geen prijzen, maar wel een afspoelritueel. Veel meer dan een tuinslang met koud water is niet nodig om de lachspieren, zo’n beetje de enige spieren die na de monstertocht nog werken, te activeren. De AOC staat anno 2017 in het teken van topsport, breedtesport, samen tot het uiterste gaan en vooral samen lachen en plezier beleven aan sport!

Allemaal winnaars
Na afloop tonen Michel Hagenbeek en Jorrit Kok – de harde kern van de organisatie – zich tevreden. De partners die zij in de loop der jaren om zich heen hebben verzameld maken dat het evenement staat als een huis. Louter tevreden gezichten, iedereen is vandaag winnaar. Volgende keer weer? Ja, volgende keer weer!

Uitslagen individuele wedstrijd
Mannen
1. Gerrit te Grotenhuis (KMar) 57.30
2. Matthijs Rietveld (LE) 58.48
3. Luc Peute (Midden Nederland) 1.02.06

Vrouwen
1. Sandra van den Brink (Oost Nederland) 1.17.54
2. Sanne van de Veen (APGS) 1.19.51

Foto albums:
Boogaard Fotografie
https://www.flickr.com/gp/96131963@N05/UB3r97
Toorenburgh Fotografie
https://photos.app.goo.gl/oerzoOZBXNlY4QqG2

De AOC is een evenement van APGS met ondersteuning van de stichting NPSB, Bruggink & Rougoor, PSB steigerbouw, CRAFT, Survivalmaterialen.nl, Jimmy Joy, ROC Amsterdam en Hubertus & Berkhoff.