Verrassende nieuwe kampioen Strokeplay

0
1817

Almkerk – Bij dit pittoreske plaatsje in Noord-Brabant ligt een zeer uitdagende golfbaan die over het algemeen zijn naam eer aan doet: Golfpark Almkreek. Een prachtige parkbaan met afwisselende holes, hoogteverschillen, smalle en brede fairways en greens die, mits goed gemaaid, lopen als een lier. Voor het NK Strokeplay waren met de baanmanager goede afspraken gemaakt om de baan in een prima wedstrijdconditie te brengen. Helaas was dat niet het geval en dat maakte dat zowel organisatoren als veel deelnemers een teleurstellend gevoel aan de dag overhielden. Al was het zoals altijd wel weer heel gezellig.

Een-trotse-Kitty-Hermans,-de-nieuwe-kampioen-Strokeplay
Een trotse Kitty Hermans, de nieuwe kampioen Strokeplay

Bovendrijvers
Na de Haagse wedstrijd in de storm twee weken eerder was het op Almkreek een en al zon: bijna 30 graden en gelukkig een windje. Voor de deelnemers was extra water ingeslagen en daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. Helaas lag de baan er dus niet zo best bij: fairways waren erg rommelig en de greens konden een maaibeurt goed gebruiken en liepen dus erg traag. Maar met gezellige flightgenoten en onder de stralende zon werd er evengoed een mooie dag van gemaakt en zoals altijd waren er spelers die door het (spreekwoordelijke) ijs zakten en spelers die kwamen bovendrijven en een prima score neerzetten.

Birdies, neary en longest drives
Traditiegetrouw worden er bij de golfwedstrijden kleine tinnen vogeltjes gegeven aan de spelers die een zgn. birdie hebben geslagen. Dit is één slag onder par op een hole. Op dit NK werden er maar vijf birdies geslagen en wel door Harry Hulzebos, René Bultstra, Willy de Dauw, Stefan van de Noordt en Hans Rodenhuis. De “neary” (bal dichtst bij de hole in één slag) werd geslagen door Roald de Groot.
De longest drive (de naam zegt het al: de verste afslag op een daartoe aangewezen hole) bij de heren was voor Dennis Pistoor en bij de dames voor Nellie de Koning.

Verrassende opvolger voor Roel van Hunnik
Titelverdediger Roel van Hunnik (Landelijke Eenheid) had zich een week vóór het NK noodgedwongen moeten afmelden met een hardnekkige blessure. Er zou dus een nieuwe kampioen komen en de verwachtingen waren hoog gespannen onder de andere trouwe spelers, vooral die met een lage handicap zoals Lucie Appel en Claudia Rietveld die het hele jaar al in vorm is. Beiden deden het goed in het toernooi maar kwamen op het einde iets tekort. De titel ging verrassend naar een speelster die steeds vaker aan de NPSB-golfwedstrijden meedoet: Kitty Hermans van de eenheid Zeeland-West Brabant die, rekening houdend met haar handicap, precies de par van de baan speelde: 72 slagen netto. Een prima prestatie zeker gezien de zware omstandigheden.

De tweede plaats was voor Claudia Rietveld van de eenheid Rotterdam met 75 slagen netto en de derde plaats voor Karel Siepel van de eenheid Amsterdam, ook met 75 slagen netto maar een iets hogere handicap dan Claudia.

In de bruto-categorie was het wel Lucie Appel (Rotterdam) die er met de eerste prijs vandoor ging. Met 86 slagen ging zij het beste door de baan. René Bultstra (Amsterdam) werd tweede met 90 slagen en Claudia Rietveld (Rotterdam) werd hier derde met 91 slagen.

Vanwege de focus van de NPSB op breedtesport is twee jaar geleden, toen het NK voor het eerst werd gespeeld, besloten dat de netto winnaar zich Nederlands kampioen mocht noemen. Dit betekent dat er rekening wordt gehouden met de handicap zodat alle deelnemers evenveel kans maken om kampioen te worden.

Extra stablefordwedstrijd
Omdat er nog voldoende startplekken beschikbaar waren en om meer spelers de gelegenheid te geven om op Almkreek te spelen, was er op het laatste moment een extra stablefordwedstrijd georganiseerd. Hiervoor hadden negen spelers zich opgegeven. Trix Moree van de Landelijke Eenheid bracht een prima score binnen van 34 punten, gevolgd door Alexander van den Berg van de eenheid Den Haag met 30 punten.

De volledige uitslag is in het bijgevoegde Excelbestand te bekijken, klik HIER om te downloaden