Verslag NK ¼ Triathlon Politie, Spijkenisse 14 september 2019

0
840
NK NPSB triathlon 2019

Toen ik vanmorgen mijn gordijnen open deed zag ik het al, het wordt een mooie dag vandaag! De afgelopen 2 jaar reisde ik met hoge verwachtingen af naar Spijkenisse om daar de kwart Triathlon voor het NK Politietriathlon te volbrengen. In 2017 werd de wedstrijd halverwege gestaakt wegens hevige onweersbuien en in 2018 was het water niet geschikt om in te zwemmen en bleek de organisatie genoodzaakt een run-bike-run te organiseren. Hoe anders dan vandaag.

Positieve berichten op de website www.politietriathlon.nl over schoon zwemwater, een verwachte watertemperatuur van zo’n 19 graden en buiten een zonnetje en een prima temperatuur, oplopend naar maximaal zo’n 20 graden tijdens de sport. Met een auto afgeladen vol goody-bags en prijzen, weer top geregeld door onze Triathlon gedelegeerde Marieke, reis ik namens haar af naar Spijkenisse. Met Alex vanuit de organisatie is alles piekfijn geregeld en in no time ben ik in het parc fermé. Op de plek waar een grote poster hangt over de World-Police and Fire Games (WPFG) in Rotterdam 2021, is een goed herkenbaar stuk wisselzone voor ons ingericht. Tussen neus en lippen vertelt Alex vol trots dat de kans groot is dat op deze plek, op dit parcours, ook de triathlonwedstrijd tijdens de WPFG zal zijn.

Ik start met uitdelen van de tassen met drinken en lekkers voor de wedstrijd en maak kennis met nieuwe en vertrouwde gezichten van collega’s uit het land. Sommige gespannen en goed voorbereid, anderen met de twijfel of ze het gaan halen. Ook de brandweer is weer goed vertegenwoordigd zodat ook daar sprake zal zijn van een echte strijd. Ondanks de vrijwel ideale omstandigheden voor de wedstrijd blijven er flink wat plekken leeg in ons parc fermé. Het no-show percentage valt op dit relatief kleine deelnemersveld toch tegen. Nu is vandaag ook de Triathlon Almere, Exterra op Ameland en in de regio ook nog wat, maar is dat een excuus?

Om exact 12.40 uur valt het startschot. Allemaal gele badmutsen om me heen zwemmen onder een grote arcade van water van de lokale brandweer door, langs een boeienlijn op weg naar de grote gele keerboei van onze afstand. 500 meter heen en dezelfde afstand terug, recht toe, recht aan. Omdat ik zelf deelnemer ben is het moeilijk inschatten welke strijd zich tijdens het zwemmen al aftekent. In de wisselzone zijn al flink wat fietsen weg, betere zwemmers dan ik kennelijk. Als we van het grasveld af zijn zie ik al snel de opstapbalk liggen voor het fietsen. Zodra ik het asfalt onder mij weg zie schieten voel ik dat er weinig wind staat vandaag, al hebben we die op de terugweg toch stiekem tegen. Het parcours kent een aantal taluds waar we op en af gaan, maar desondanks weet ik mijn snelheid redelijk constant te houden. Een bont gekleurd lint van fietsers verdeeld zich zo over het stuk tot het keerpunt. De olympische afstand is een serie voor ons gestart en heel langzaam aan begin ik hun blauwe startnummers in te halen. Dat geeft extra energie! Maar ja, zij moesten ook 500 meter verder zwemmen….

NK NPSB triathlon 2019

Soepel als een jonge hinde spring ik weer van de fiets en tref ik in het parc fermé minder fietsen dan toen ik weg ging. Heb ik dan toch nog mensen ingehaald tijdens het fietsen? Dat geeft moed, al wordt ik, voordat ik eenmaal goed en wel aan het lopen ben, al weer ingehaald door de atleet met bronzen plak van vorig jaar. Het looprondje bestaat uit 2 rondes van 5 kilometer die deels door een goed bebost park lopen. Met het zonnetje inmiddels toch prominent aan de hemel en nog steeds weinig wind, is de schaduw erg welkom. Als ik mijn tweede rondje in ga komt Bob me al tegemoet gerend. Hij zal zijn goede seizoen belonen met het hoogste treetje op het podium bij de senioren. Ik wordt nog een paar keer “gechicked” door de snellere dames, en roep hen toe dat ze goed bezig zijn. Ik weet dat ik verreweg niet de snelste ben, maar kan erg genieten in de sport en van de strijd en prestaties van anderen.

Na de finish zie ik blije en uitgelaten, soms verraste gezichten die vol trots het podium betreden. Mooie sportieve en terechte podiums voor de atleten die er vandaag waren. Even mijmer ik weg naar een groter deelnemersveld, naar wel 100 atleten aan de start en een luid applaus van de vele meegereisde supporters. Ik hoop dat ze komen, volgend jaar al bij de generale repetitie voor de WPFG Rotterdam 2021. Dat we de strijd te zien krijgen tussen de beste triatleten in politie- en brandweerland. Ons korps kent vele sporters, toppers, maar ook de atleten die genieten van hun sport, de uitdaging en de prestatie. Wat weerhoud je? Ik kwam, ik zag en ik won niet, maar overwon weer grenzen voor mijzelf. Ik ben er volgend jaar zeker weer bij, jij ook? Je kunt nog een heel jaar trainen. Weten hoe? Houd de berichtgeving op www.politiesport.nl in de gaten en wie weet zien we jou bij een van de toekomstige Triathlon clinics komend jaar.

Met sportieve groet, mede namens Marieke,
Alco van Engen