Vreugde, teleurstelling maar bovenal plezier tijdens EK marathon voor politie

0
1490
Marathon Dublin 2018 Eline
Eline

Van 26 tot en met 29 oktober hebben negen politiehardlopers deelgenomen aan de Europese politiekampioenschappen marathon in Dublin. Ze haalden allemaal de finishlijn, maar in het geweld van onder andere de Britten, Fransen en Duitsers bleven de Nederlanders ver van het podium verwijderd. Desondanks heerste er vooral vreugde onder de deelnemers, maar er was ook teleurstelling. Waar de één een dik persoonlijke besttijd liep, moest de andere minuten laten lopen in de tweede helft van de wedstrijd door een opkomende blessure. 

Lepricorns en Guinness
Op vrijdag de 26e verzamelden de deelnemers en begeleiders op Schiphol voor de reis naar Ierland. Gemotiveerde blikken, enthousiaste verhalen. Hoe was de voorbereiding verlopen? En wat was het plan? Voldoende gesprekstof voor tijdens de reis. Deze vloog dan ook voorbij en voor ze het wist zette het team voet aan grond in het land van Lepricorns en Guinness

Volkslied
Zaterdag stond de openingsceremonie op het programma. Deze vond plaats in het stadion tegenover het hotel waar de landenteams, na een korte wandeling  werden opgesteld. De USPE (Europese politie sportbond) vlag werd gehesen en het Ierse volkslied gespeeld. Na enkele toespraken van officials werd het evenement open verklaard.

Bus gemist
Die middag stond een bezoek aan de marathon expo gepland. Om 12:00 uur zouden de deelnemers met bussen naar de expo worden gebracht. Het was enkele teams echter ontgaan dat het tijdstip van vertrek vervroegd was. Zo verzamelden team NL, team Italië en enkele Duitse collega’s keurig om 11:45 uur in de lobby van het hotel om vervolgens te horen dat de bussen al weg waren. De organisatie was echter niet voor één gat te vangen en regelde een minibusje en een auto, waarmee de atleten met spoed naar het centrum werden gereden. In de expo was het smullen tussen sportgadgets, -voeding, -tests en de nieuwste sportkleding.

Prima omstandigheden
Op de wedstrijddag vertrokken de bussen al vroeg en om 08:00 uur waren alle deelnemers in het startgebied aanwezig. Het was met 2 graden behoorlijk koud en er werd dan ook hevig gediscussieerd over wat aan te trekken. De laatste gelletjes en bananen werden verorberd, handschoenen gepakt en tassen ingeleverd. Ook het laatste zenuwenplasje was een feit toen even voor negenen iedereen zich had opgesteld in het startvak en het Ierse volkslied werd gespeeld. Klokslag negen uur klonk het startschot en ging iedereen op pad voor de voettocht over 42,195 meter. Het parcours liep via het centrum, door Phoenix Park en weer terug via de zuidkant van de stad. Werkelijk nergens was de route vlak. Soms glooide het wat maar regelmatig kregen de deelnemers gemene heuvels te verwerken. Het publiek langs de lijn was talrijk en de aanmoedigingen enthousiast. Ook de meegereisde begeleiders en familie snelden van plek naar plek, om iedereen zoveel mogelijk aan te moedigen. Gaandeweg steeg de temperatuur en een waterig zonnetje liet zich regelmatig zien. Met weinig wind waren de omstandigheden meer dan prima.

De race
Voor team NL waren zes mannen en drie vrouwen geselecteerd. Waar de een soepel bleef draaien, kreeg de andere met de man het de hamer te maken. Simon Beemsterboer was snelste van de Nederlandse mannen, Jacqueline Rustidge finishte als snelste Nederlandse vrouw. Met Eline Vollenbroek op slechts 5 minuten achterstand lijkt de jonge generatie klaar om het stokje over te nemen. Voor René Reimerink was zijn finish een emotioneel moment. Na een zware blessureperiode lijkt hij weer helemaal op de weg terug. Waar Martijn Croon, Jarno Boomgaars en Marjan de Ruiter een gedegen race liepen, kregen Menno van Bruggen en Erik Dambrik het zwaar te verduren. Bij Menno begonnen onderweg de hamstrings dusdanig op te spelen dat hij het tempo fors moest laten zakken en Erik had het lastig op de heuvels en zag zich genoodzaakt een stukje te wandelen. Desondanks haalde iedereen keurig de finish.

Uitslagen
Het is algemeen bekend dat in verschillende Europese landen politiesporters onbeperkt faciliteiten krijgen om te trainen. Dat het podium voor de Nederlandse collega’s niet haalbaar was stond voor vertrek al min of meer vast. Desondanks blikt het team met tevredenheid terug op het politiekampioenschap. Aan het kampioenschap deden 137 atleten mee, waarvan 32 vrouwen en 105 mannen. De deelnemers kwamen uit 21 verschillende Europese landen.

Resultaten van de Nederlanders:

Vrouwen:
13 Jacqueline Rustidge (Oost Nederland) 3.08.48
15 Eline Vollenbroek (Oost Nederland) 3.13.43
29  Marjan de Ruiter-Abma (Noord Nederland) 3.35.26

Mannen:
53 Simon Beemsterboer  (Oost Nederland) 2.51.23
67 René Reimerink (Den Haag) 2.58.27
75 Martijn Croon (Noord Nederland) 2.59.50
77 Jarno Boomgaars (Midden Nederland) 3.04.23
85 Erik Dambrink (Noord Nederland) 3.11.25
88 Menno van Bruggen (Oost Nederland)3.13.43

Het begeleidingsteam bestond uit Janneke Arts, Robert van der Kieft en Frank de Ruiter.
Foto’s met dank aan Frank en Janneke.