Wat is Tour du ALS?

0
932
Tour du ALS poster

Wat in eerste instantie bedoeld was als een fietstocht in Frankrijk voor een besloten groep, is uitgemond in een jaarlijks terugkerend sportief fondsenwervend evenement. Onder het motto ‘Samen trappen we ALS de wereld uit’ beklimmen honderden fietsers, hardlopers en wandelaars jaarlijks de Mont Ventoux om geld op te halen voor onderzoek naar de oorzaak van ALS. Gert-Jan Pijl, projectleider en mede-initiatiefnemer van de Tour du ALS: “Eind 2011 nam ik contact op met Stichting ALS Nederland. Wij, familie en vrienden, wilden naar de Mont Ventoux om geld in te zamelen voor ALS omdat Gijs van de Water, vader van mijn echtgenote Irmgard, aan deze ziekte leed. Tegelijkertijd nam Bernard Bos, voormalig directeur van scholengemeenschap De Oosthoek in Hardenberg, ook contact op met ALS Nederland. Bij een 33-jarige collega, Marlinda Tamminga werd de diagnose ALS vastgesteld, een half jaar nadat zij bevallen was van haar derde kindje. Zij motiveerde Bernard om samen met collega’s de uitdaging aan te gaan en te fietsen voor het goede doel. Beide plannen bereikten ALS Nederland waarna PR & Events manager Ineke Zaal een meeting initieerde in het midden van het land. Al snel was de Tour du ALS een feit. Het mooiste vind ik dat dit evenement is ontstaan vanuit het familiegevoel met als inspiratiebron de twee ALS-patiënten. We begonnen met een kleine 25 mensen en nu is de ‘familie’ uitgegroeid tot honderden deelnemers, ALS-patiënten en vrijwilligers die op bijzondere wijze een positieve bijdrage leveren in de strijd tegen ALS.” Tour du ALS streeft ernaar om voor de gemiddeld 1500 patiënten in Nederland jaarlijks maximaal 1500 deelnemers te generen die ieder €1500 bijeenbrengen.


Amytrofische Lateraal Sclerose (ALS) 
Is een zeer ernstige aandoening van het zenuwstelsel, waardoor de zenuwcellen in het ruggenmerg en de hersenen langzaam afsterven. Gemiddeld leeft iemand nog maar 3 jaar nadat de diagnose gesteld is. De oorzaak is onbekend. ALS kan bij iedereen op volwassen leeftijd ontstaan en komt in alle landen voor. Wereldwijd lijden 350.000 mensen aan de ziekte. Nederland telt circa 1500 ALS-patiënten. Ieder jaar overlijden er 500 mensen, maar komen er ook weer zo’n 500 patiënten bij. Er bestaan, tot op de dag van vandaag geen medicijnen of therapie om deze vreselijke ziekte te kunnen behandelen of te genezen.

Doe je mee?
Je schrijft je in als deelnemer aan de Tour du ALS en betaalt eenmalig 125 euro. Je krijgt hiervoor een prachtig Tour du ALS tenue twv 100 euro, professionele verzorging van het Rode Kruis voor, tijdens en na de klim en een geweldig eindfeest op de Mont Ventoux met alle deelnemers. Belangrijker nog is de onvergetelijke ervaring en de bijzondere bijdrage die je levert om ALS de wereld uit te trappen! Je kunt als individu meedoen of met een team. Uitgangspunt is dat elke individuele deelnemer zijn mooie prestatie voor minimaal 1500 euro laat sponsoren om zo geld in te zamelen voor de Stichting ALS. Het bedrag van 1500 euro is het gekozen streven, omdat er 1500 ALS patiënten zijn in Nederland. Het mooie is: elke euro die jij via sponsoren inzamelt, gaat naar de strijd tegen ALS!

Oud-deelnemers ontvangen vanaf editie zeven een speciale beloning. Als zij na hun eerdere bijdrage aan ALS wederom samen met ons de strijd aangaan tegen deze genadeloze ziekte, zal hun streefbedrag naar beneden worden bijgesteld. Doe jij voor de tweede keer mee aan Tour du ALS? Dan hoef je nog maar 1000 euro in te zamelen voor jouw deelname. Doe jij al voor de derde keer of vaker mee aan Tour du ALS? Dan hoef je voor jouw prestatie nog voor maar 500 euro te laten sponsoren. Reis en vervoer regel je zelf.

Voor verdere informatie kan je kijken op www.tourduals.nl of mail naar info@tourduals.nl

Ronald Siepermann