Winderige start Politie Golfseizoen 2017

0
1810
Westwoud-lag-er-strak-bij
Westwoud lag er strak bij.

Westwoud – Vele collega’s stonden te trappelen om na een lange, natte winter de golfclubs uit het stof te halen of ze weer te kunnen testen in betere weersomstandigheden. In ieder geval vond men het hoog tijd om weer met de Politie golfcompetitie te beginnen. Op vrijdag 31 maart jl. startte op golfbaan Westwoud de Politie Golftour met het KMAR Open. Maar liefst 75 collega’s en gasten vonden de weg naar de baan bij Hoorn in Noord-Holland die er strak bij lag en waar de greens een snelheid hadden van 10 op de stimpmeter (en dat is erg snel!).

Welkome ontvangst
In het restaurant van het clubhuis werd iedereen verwelkomd met koffie, thee en lekkers en kreeg men de scorekaart uitgereikt. Op het bijbehorende golfpotloodje (ja, ze bestaan echt) werd reclame gemaakt voor de NPSB-website: www.politiesport.nl. Een mooie geste van het NPSB-bestuur. Op de mooie driving-range en de oefengreen werd door menigeen alvast een balletje geslagen om warm te worden. Om half 12 gaf KMAR-collega en organisator van de wedstrijd, Wil Giesbertz, een korte briefing met onder andere de aanbeveling om de bal op te pakken als er geen punten meer gescoord konden worden. Ook werd nog even één van de nieuwe regels toegelicht, nl. dat je geen strafslag meer krijgt als je bal per ongeluk beweegt op de green. Voor diverse deelnemers een nieuwe regel die je soms toch weer een punt kan schelen. Na de briefing liepen de spelers richting hun starthole, daarbij soms geholpen door één van de vriendelijke marshalls. Onder een heerlijk zonnetje ging om 12 uur iedereen tegelijkertijd van start in groepjes van drie en kon de strijd beginnen.

Alles uit de kast
Met 75 deelnemers verdeeld over 18 holes was de baan goed vol. Op sommige holes was een zgn. dubbele start gepland (2 groepjes kort achter elkaar) wat her en der enige opstopping veroorzaakte. Omdat het lekker weer was, was dat niet heel erg. Echter, naarmate de middag vorderde, stak de wind op en met de later te verwachten regen, trok die wind aan tot ongeveer 6 beaufort. Toen werd het een hele kunst om de bal in de baan te houden en met een redelijke score van een hole af te komen. Tel daarbij op dat de greens de snelste waren die we ooit bij een politiewedstrijd hebben gehad en dat betekende dat echt alles uit de kast moest worden gehaald om in de prijzen te vallen. Sommigen waren daar beter in dan anderen. En aangezien er op Westwoud in een deel van de baan nogal wat water voorkomt, raakte een aantal spelers één of meerdere ballen kwijt. En toch werd er zeer behoorlijk gescoord.

Prijsuitreiking
De spelers waren zodanig in handicapcategorie verdeeld dat alle categorieën ongeveer hetzelfde aantal spelers had. Normaliter is bij golf een score van 32 punten of meer een goed resultaat. Een score van 36 punten of meer is zelfs uitstekend te noemen. Op Westwoud bleven de scores over het algemeen onder de maat. Veruit de meeste spelers brachten een score binnen van tussen de 20 en 30 punten. Een enkeling haalde de 10 punten niet en een paar toppers hadden de dag van hun leven. Het is een ongeschreven regel dat een organisator zijn eigen wedstrijd niet behoort te winnen maar daar had Wil Giesbertz geen boodschap aan. Hij speelde uitstekend en nam met 38 punten de 1e prijs in ontvangst. Dat bleek ook de beste score van de dag te zijn.

Alle prijswinnaars op een rijtje:Download uitslagenlijst, klik HIER.

De longest drive bij de heren werd geslagen door Ben van Mierlo. Zijn afslag op hole 4 kwam pas na 270 meter tot stilstand. Longhitter Claudia Rietveld sloeg de longest drive bij de dames. En die mocht er ook zijn met zo’n 230 meter. De neary was voor Monique Zwaan die haar bal het dichtst bij de vlag zag belanden.

Politiegolf in de lift
In Westwoud kon ook weer een aantal nieuwe deelnemers worden verwelkomd. Ben van Mierlo memoreerde dat het politiegolf dit jaar alweer 25 jaar bestaat. Door de jaren heen zijn niet alle wedstrijden onder de vlag van de NPSB georganiseerd maar het is wel duidelijk dat het politiegolf nog steeds in de lift zit. En nu het politiegolf stevig verankerd is binnen de NPSB is de laatste jaren ook meer ruimte gekomen voor bijvoorbeeld het spelen op topbanen in Nederland zoals vorig jaar op De Kennemer en dit jaar op De Noordwijkse.

Inmiddels zijn ruim 500 politiegolfers bekend bij de NPSB. Mocht jij daar nog niet tussen staan en heb je nog nooit aan een politiegolfwedstrijd hebben meegedaan, voel je dan vrij en welkom om een volgende keer aan te haken. De enige voorwaarden zijn dat je een dienstverband hebt bij de politie of KMAR en een maximale handicap hebt van 54. Het complete programma voor het komende seizoen is te vinden elders op deze golfpagina.

Volgende wedstrijden
Op vrijdag 28 april staat de wedstrijd van de Landelijke Eenheid gepland op het Rijk van Nunspeet. Deze wedstrijd is inmiddels vol maar er is ongetwijfeld nog een plek op de reservelijst beschikbaar. Op dinsdag 16 mei trekt de golfkaravaan naar Prise d’Eau bij Tilburg voor het Brabant Open en drie weken later, op dinsdag 6 juni, wordt het Den Haag Open georganiseerd op golfbaan Westerpark bij Zoetermeer. Voor deze twee wedstrijden zijn nog startplekken beschikbaar. Graag tot ziens in de baan!

Petra van den Aardweg,
NPSB-gedelegeerde golf