Wisenttrail, een hardlooppareltje op de Veluwe

0
1571
Wisenttrail start 2018

Sportief gezien was zondag 2 september Ugchelen (Apeldoorn) the place to be. Circa 900 hardlopers, waaronder 35 collega’s stonden die dag aan de start van de Wisenttrail. De organisatie had een viertal uitdagende routes uitgezet over 10, 19, 35, en 55 kilometer. Voor elk wat wils. Het was het tweede jaar achtereen dat de NPSB deelnam aan deze trail.

Singletracks en zandbak
Slingeren, klimmen, dalen, dat is de Wisenttrail heel kort samengevat. Maar deze trail verdient een uitgebreider verslag. Sterker nog, deze trail moet je zien, beleven, voelen, ruiken, ondergaan. De schoonheid van het gebied geeft zichzelf pas echt bloot als je je er te voet in onderdompelt. Aan de routes kwam amper asfalt te pas, er was vooral gebruik gemaakt van de mooiste zandpaden en singletracks. Daarnaast kregen de deelnemers van de twee langste afstanden een heuse zandbak, het Kootwijkerzand, te verteren en toonde de heide al voorzichtig haar paarse pracht. Kortom, het trailneusje van de zalm.

Veilig

Bij een trail is het wedstrijdelement ondergeschikt aan de beleving. Voor de deelnemers is het vooral genieten van de inspirerende omgeving en vooral niet bezig zijn met tijden of positie. Zelfs de echte wedstrijdbeesten lukte het aardig om los te laten en te genieten van al het moois dat ze onderweg tegenkwamen. Dat bij het bereiken van de finishlijn twee politiedeelnemers het podium hadden behaald bleek de kers op de al zo heerlijke taart. Jacqueline Rustidge (Oost NL) werd eerste bij de vrouwen op de 19 kilometer, Menno van Bruggen (Oost NL) bereikte de 3e plaats op de 55 kilometer. Toch nog een beetje wedstrijd, ondanks dat het niet de opzet was. Tijdens de huldiging haalde de organisatie de samenwerking met de politiesport nog even aan. Zoveel fitte politiemensen aan de start van hún trail, dat geeft een veilig gevoel!


Film: met dank aan Frank de Ruiter (deelnemer 35km)