YogaRun; veelzijdige training voor NPSB herstelsporters

0
672
Training Ugchelen met J en D
Training Ugchelen met J en D.

Tekst: Jacqueline Rustidge

We schrijven donderdag 6 mei. Acht deelnemers aan de NPSB herstelsport verzamelen tegen de klok van 12:00 uur op de parkeerplaats van Het Leesten, even ten zuiden van Apeldoorn. Op het programma staat een nieuwe trainingsvorm; de YogaRun. Gasttrainers Janet en Donalda stellen zich voor en Janet legt uit wat de bedoeling is. De training blijkt geschikt voor iedereen; wandelaars, snelwandelaars, joggers en hardlopers. De groep deelt zich op en de training gaat van start.

Buitenspelen voor volwassenen
Al keuvelend over dagelijkse dingen en werk-gerelateerde zaken lopen de hardlopers een achtje op de  heuvelachtige heide.  De klim op het einde van de route vallen ze hard aan met als beloning op de top een moment van rust in de vorm van wandelen. Terug bij het verzamelpunt is er nog even gelegenheid om gebruik te maken van wat de natuur biedt. Lopen over omgevallen boomstammen en takken verticaal op een hand balanceren. Heerlijk buitenspelen voor volwassenen!

Ministry of Funny Walks
De wandel/jog groep wordt intussen onderhanden genomen door Janet. Ze introduceert het fenomeen snelwandelen. Na uitleg volgt uitproberen. Uiteraard! Iedereen doet fanatiek mee; the Ministry of Funny Walks. Het werkt positief op de lachspieren waardoor bij iedereen het geluksstofje dopamine in de hersenen ontploft.

Krachttraining
Na de looptraining volgt een korte krachtsessie op muziek. Met elastiek aan de enkels worden de beenspieren en de spieren rondom het bekken uitgedaagd. Ritmisch stappend van links naar rechts en van voor naar achter. Binnen enkele minuten werkt een ieder zich flink in het zweet.

Dru yoga
Als toetje verzorgt Donalda op de zachte klanken van Keltische muziek een training Dru yoga. De fluitende vogels op de achtergrond brengen magie in het moment. De setting is betoverend, de bewegingen zacht en vloeiend met een gecontroleerde ademhaling. Sierlijk en krachtig. Het vormt een aangename apotheose van een mooie, gevarieerde training.

Kneuterig
Terug op de parkeerplaats wordt vanuit de kofferbak van de auto thee met zelfgemaakte perencake geserveerd. Kneuterigheid ten top, maar intussen een goede gewoonte om trainingsbijeenkomsten mee af te sluiten. De sporters praten gezellig na voordat ze weer op weg gaan. Voldaan van een mooi en intensief samenzijn in een prachtige omgeving.