Zestig keer Korpsveldloop Kennemerland; jubileum met een zwart randje

0
871
Korpsveldloop kennemerland maart 2019

Op vrijdag 8 maart vond de 60e editie van de korpsveldloop Kennemerland plaats. Een jubileumfeest met een zwart randje. Waar ooit 150 deelnemers aan de start stonden, bereikte de wedstrijd in 2018 met amper 50 deelnemers een dieptepunt. De afnemende belangstelling was voor de organisatie reden om aan te geven dat de 60e editie de laatste zou zijn. Ondanks dat het aantal deelnemers deze keer met 64 weer licht opkrabbelde is het voor de vrijwilligers van de organisatie duidelijk: na 60 edities is het mooi geweest.

Fundament
Het is nog rustig als ik de kantine van sporthal Tetterode binnenwandel. Aan de inschrijftafel zitten de vaste vrijwilligers klaar, in afwachting van de deelnemers. De mensen van de organisatie zitten even verderop. Zichtbaar ontspannen, ook zij zijn er klaar voor. Er volgt een hartelijke begroeting, een grapje en een kop koffie. Met jaren ervaring weten de vrijwilligers precies wat van hen verwacht wordt. En wat ze doen, doen ze goed. Ze vormen al jarenlang het fundament van het evenement.

Toeschouwer
Voor de verandering ben ik als toeschouwer aanwezig. Het geeft mij de kans om deze loop eens vanuit een ander perspectief te bezien. Direct na de start snel ik met mijn fiets richting klimduin de Blinkert. Onderweg passeer ik een lange sliert deelnemers. Ze maken op dat moment nog gebruik van de zwaartekracht. Heerlijk relaxed, maar iedereen die een van de eerdere edities heeft deelgenomen weet wat hen te wachten staat. Halverwege de klimduin neem ik, gewapend met mijn telefoon, positie in. Jeroen  bereikt als eerste de duin. Lichtvoetig beklimt hij de zanderige helling, wetende dat de route na de zandbult rechtsaf gewoon verder klimt….. Als eerste dame bereikt Wendy de top.

Verzuring
In totaal moeten de wedstrijdlopers drie keer de klimduin bedwingen. Recreanten mogen na twee keer de weg richting finish vervolgen. Naarmate de wedstrijd duurt, hoe zwaarder het wordt op de duin. Korte pas omhoog, arm inzet…. bij een aantal werkt het nog, maar bij het grote gros slaat de verzuring in de benen genadeloos toe. Een enkeling is zelfs genoodzaakt te wandelen. Bemoedigende woorden doen echter wonderen. Terwijl een glimlach bezit neemt van het gelaat, komen de vermoeide benen weer op gang.

Stokje overnemen
Na afloop worden in de kantine van de sporthal de prijzen in de verschillende categorieën uitgereikt en worden alle vrijwilligers in het zonnetje gezet. Tot slot neemt een vertegenwoordiger van de Omgevingsdienst het woord. Want als het aan de Omgevingsdienst ligt, komt er een vervolg en nemen zij voor de komende jaren het stokje over. Goed nieuws voor de fans van ‘Kraantje Lek’, want uiteraard zijn collega’s van de politie en KMar van harte welkom om deel te nemen!

Uitslagen:

Wedstrijd 9,7km
Vrouwen senioren
1. Cynthia         Noord Holland 50.09
2. De K.            OD Rijnmond   1.04.39

vrouwen 35+
1. Wendy         Amsterdam      47.08
2. Lisette         Noord Holland 48.01
3. Kathalijne    Noord Holland 48.14

Mannen senioren
1. Thijs             LE                    44.06
2. Jacco             Amsterdam      44.25
3. Remco         onbekend        45.36

Mannen 40+
1. Jeroen         PA                    38.14
2. Jeroen         OD IJmond       40.21
3. Brada           onbekend        42.38

Mannen 50+
1. John             Noord Holland 46.44
2. Herbert        OD IJmond       51.21
3. Richard        Noord Holland 54.18

Mannen 60+
1. Harm            Noord NL         47.07
2. Jack              gepensioneerd 48.16
3. Dick             gepensioneerd 51.07

Recreatieloop 7.0km
Vrouwen

1. Samantha     Noord Holland 40.20
2. Corinne        OD IJmond       41.38
3. Tine             Haarlem           44.32

Mannen
1. Marcus         OD IJmond       39.58
2. Peter            Haarlem           40.07
3. Sander         Noord Holland 40.20