Zomerse omstandigheden tijdens marathon Eindhoven

0
1017
Marathonweekend Eindhoven Jacqueline drinkfoto
foto: organisatie marathon Eindhoven

Tijdens het marathonweekend in Eindhoven hebben circa 50 collega’s meegedaan aan de halve of hele marathon. Hoewel er sprake was van iets minder deelnemers dan in 2017, spreekt de organisatie van een succes. De afname was verklaarbaar: het NK halve marathon is voor drie jaar verhuisd naar Venlo en een NK trekt altijd iets meer deelnemers. Daarnaast koos een deel van de snelle politielopers ervoor niet te starten met het oog op het EK marathon voor politie in Dublin dat twee weken na Eindhoven plaatsvindt.

Zon en wind
De deelnemers hadden deze editie niet alleen met kilometers af te rekenen, ook de weersomstandigheden bleken lastig. Het was met 26 graden behoorlijk warm voor de tijd van het jaar, vooral voor de hele marathon. En de wind, ach, dat was een kwestie van doorbikkelen.

Brabantse gastvrijheid
Traditiegetrouw werden de politiedeelnemers ontvangen op het hoofdbureau aan de Mathildelaan. Het bedrijfsrestaurant was omgetoverd tot ontvangst ruimte annex startbureau en ook aan de inwendige mens was gedacht. Voor iedereen was een broodje en een kop soep na afloop van de race. Na de wedstrijd konden de deelnemers de vermoede benen laten vertroetelen door twee ingevlogen sportmasseurs. Brabantse gastvrijheid, er werd dankbaar gebruik van gemaakt.

Feestelijk
De start van de marathon was aan de Mathildelaan ter hoogte van het politiebureau. Wel zo makkelijk voor de supporters, die hoefden niet ver te lopen om de politiedeelnemers aan te moedigen bij de start en bij de doorkomst. Om de start van de halve marathon te bereiken moesten de politiedeelnemers een kleine twee kilometer afleggen. Een mooie afstand om warm te lopen, hoewel warmlopen op deze bewuste zondag niet echt nodig was.  De route bleek vol te staan met toeschouwers en hier en daar een DJ of muziekkorps. Al met al was het een feestelijke bedoeling langs de lijn. De deelnemers genoten zichtbaar.

Uitslagen
Waar de een fit de finish bereikte, stapte de andere halverwege uit. De marathon laat zich niet voorspellen, zeker niet als er sprake is van plotselinge warmte. Snelste politieman op de hele marathon was Niek Veldink, met 3.16.01. Bij de halve marathon was het Sten Oostland die als eerste aantikte in 1.18.06. Jacqueline Rustidge bleek de snelste politievrouw, zij finishte in 1.27.33. De overige uitslagen zijn te vinden op www.marathoneindhoven.nl

De NPSB bedankt RPSV Oost Brabant en de eenheid Oost Brabant voor het gastvrije onthaal. In 2019 hopen we er weer bij te zijn, maar dan wel met meer deelnemers!