Favorieten maken hun rol waar bij NK Sportwapens

0
31
NK Sportwapens
Synchroon

Het tweede deel van de NPSB Kampioenschappen Schieten met Sportwapens heeft geen grote verassingen met zich mee gebracht. De te verwachten schutters waren vrijdag 14 juni 2024 aanwezig, de wil om te winnen bij bijna iedereen aanwezig en de banen van De Eendracht in Barneveld nodigden uit om te presteren. Zeven onderdelen kwamen aan bod; klein kaliber geweer 50 meter, luchtgeweer 10 meter, luchtpistool vrij en opgelegd 10 meter, klein kaliber knielend en liggend 12 meter. Iedereen kent wel de favorieten op elk onderdeel en toch hoop je, als je dat zelf niet bent, om het beste uit jezelf te kunnen halen en zelf als favoriet te eindigen.

Dat lukt een enkele keer en dan is de blijdschap groot. Maar of dit resultaat het succes van een volgend jaar kan garanderen, is afwachten. Voorlopig volop genieten dus.

Gekke dingen zijn er niet voorgevallen. Misschien met uitzondering dat Gert Jan voor het eerst met zijn nieuwe karabijn schoot en dat ding nog niet gewend was. Een trekkerdruk van een Leopard, zei hij, toen hij na enkele kaarten een karabijn van de vereniging pakte om daar verder mee te schieten. Dat lukte beter, maar het zegt wel iets over zijn voorbereiding. Niet optimaal en kan veel beter. Goed voorbereid op een wedstrijd komen is zijn eigen credo als trainer.

Een leuke bijkomstigheid van een dergelijke veelomvattende wedstrijd is dat er voor menig schutter een gelegenheid is om eens met andere wapens te schieten dan waarmee men gewend is te schieten. Daar werd ook dit keer ruim gebruik van gemaakt. Dat levert vaak wederzijds respect op als ervaren wordt hoe moeilijk of lastig een andere discipline kan zijn. Moeite met een totaal andere houding, een geweer in de schouder i.p.v. een pistool in de hand, zaken die met plezier worden onderzocht en uitgevoerd, waarna ruimschoots ervaringen worden gedeeld.

De prijsuitreiking viel enigszins in het water. Niet vanwege de overvloed aan regen, maar de meeste schutters waren al vertrokken en konden het kennelijk niet opbrengen om de winnaars toe te juichen bij het in ontvangst nemen van de medailles. Jammer dat dit respect niet altijd kan worden opgebracht.

De belangrijkste uitslagen:

Klein Kaliber Geweer 50 mtr.
1. Henk de Rooij 581
2. Paul Onckels 555
Klein Kaliber Karabijn liggend 12 mtr.
1. Ad Verbeek 593
2. Rein Rotte 572
Klein Kaliber Karabijn knielend 12 mtr.
1. Peter van Stralen 569
2. Astrid de Mooij 542
Luchtgeweer 10 mtr.
1. Peter van Stralen 550
Luchtpistool vrij 10 mtr.
1. Astrid de Mooij 506
2. Jeroen Oosthof 504
Luchtpistool opgelegd 10 mtr.
1. Gert Jan Hoolwerf 385
2. Koos Janssen 370