Italië kwalificeert voor EK volleybal, Nederland in de wachtkamer

0
165
EK volleybal voor politievrouwen
Team Nederland

Van 3 tot en met 5 januari stond Wijchen in het teken van internationaal politie topvolleybal. De NPSB was die week gastheer voor een voorronde EK volleybal voor politievrouwen. Naast Nederland deden Italië en Slowakije mee aan het kwalificatietoernooi. Slechts één land kon zich rechtstreeks kwalificeren voor het EK dat in september in het Duitse Saarbrücken zal plaatsvinden. De Italiaanse politievrouwen trokken aan het langste eind en wonnen het toernooi. Nederland werd tweede. Nadat de overige voorrondes hebben plaatsgevonden zullen de Nederlandse politie volleybalvrouwen weten of ze tot de beste twee tweede plaatsen behoren en naar het EK mogen.

NPSB-medewerkers Jacqueline en Michel moesten direct na oud en nieuw vol aan de bak en ook de NPSB-volleybal selectie en trainers konden niet op hun lauweren rusten. Op woensdag 3 januari meldde de complete groep, afkomstig uit het hele land, zich om 12:00 uur bij hotel Hoogeerd in Niftrik, een dorp net buiten Wijchen. Tijd om rustig aan te doen was er niet; direct na het inchecken vertrok de selectie naar sportcomplex Arcus in Wijchen voor een training onder leiding van trainers Bas en Martijn. In de tussentijd arriveerden de selecties uit Slowakije en Italië. Ook voor deze teams was een uur in Arcus gereserveerd om de spieren na een lange reis los te maken en kennis te maken met de hal waar de wedstrijden zouden worden gespeeld.

Accreditatie en Technical Meeting
Een officieel politie EK onder auspiciën van de Europese politiesport organisatie USPE is een serieuze aangelegenheid. Tijdens de accreditatie controleerde waarnemer van de USPE Ian Redican, van alle deelnemers de identiteit en of ze daadwerkelijk bij de politie werken. Nadat Ian het papierwerk had afgerond was het tijd voor de Technical Meeting. De drie delegatieleiders en de trainers/coaches van de selecties waren hiervoor uitgenodigd. Aan de hand van een PowerPointpresentatie werd men meegenomen in het programma van de komende dagen en was een van de NEVOBO-scheidsrechters aanwezig om technische vragen te beantwoorden.

Eerste wedstrijddag
De volgende ochtend was iedereen al vroeg in de sporthal aanwezig. Na een korte openingsceremonie waarbij jeugdleden van volleybalvereniging Trivos Wijchen met de landenborden de drie deelnemende teams de hal in geleidden, was het tijd voor de warming up van team Nederland en team Italië. De wedstrijd startte klokslag 10:30 uur, direct nadat de speelsters en NEVOBO-scheidsrechters Lieke en Irene waren voorgesteld en de volksliederen gespeeld. De score ging redelijk gelijk op, maar uiteindelijk bleek Italië iets ‘slimmer’ aan het net en benutte Nederland de zwakke punten van Italië net even te weinig. Ondanks het minimale verschil in punten, moest Nederland genoegen nemen met verlies met 0-3. ’s Avonds was de tweede wedstrijd; Italië-Slowakije. Hierbij wisten de Italiaanse vrouwen relatief eenvoudig de Slowaakse vrouwen op 3-0 te zetten. Met twee overwinningen plaatste Italië zich rechtstreeks voor de eindronde.

EK volleybal voor politievrouwen

Tweede wedstrijddag

Op wedstrijddag twee stond Nederland-Slowakije op het programma. Een belangrijke wedstrijd, want winst zou behoud van zicht op de eindronde betekenen. De eerste set ging redelijk gelijk op, maar Nederland trok in de slotfase de winst na zich toe. De twee sets die volgden wist Nederland ook te verzilveren. Met 3-0 maakt Nederland nog kans op deelname aan het EK in Saarbrücken. Het duurt alleen even voordat het team zekerheid heeft: de andere twee kwalificatierondes vinden plaats van 14 tot 17 februari in België en van 16 tot 18 april in Oostenrijk. Na deze datum zal duidelijk zijn of Nederland tot de acht landen behoort die in september in Saarbrücken om het Europees politiekampioenschap gaat strijden.

De volgende personen hebben bijgedragen aan het succes van de kwalificatieronde EK volleybal in Wijchen:
Arno Peters van Hotel Hoogeerd, Niftrik, Bram Voss van Sportcentrum Arcus, Wijchen, Ian Redican, Technical Delegate van de USPE, Irene Kramer en Lieke Blankenvoort van NEVOBO, Anouk, Daphne, Janne, Vlinder, Bo, Amber, Noemi en Evi van volleybalvereniging Trivos Wijchen, trainers Bas en Martijn, fysiotherapeut Han Jager
Mirjam en Lotte van de NPSB-afdeling volleybal en natuurlijk speelsters Lotte, Rachel, Noor, Lotte, Maren, Renee, Astrid, Femke, Nienke, Demi, Ilse en Liza van het politie volleybalteam.

Foto’s: Menno Binsma en Peter Gommans