NPSB-herstelsportprogramma 2024 van start

0
99

Ook dit jaar organiseert de NPSB een herstelsportprogramma voor collega’s die door fysieke en/of mentale blessures langdurig zijn uitgevallen. Hierbij wordt sport en beweging ingezet als ‘medicijn’. Samen, buiten, bewegen, dat is wat wordt ingezet om de deelnemers meer drijfvermogen te geven in het dagelijkse leven en bij de re-integratie in het werk. Tijdens het programma werkt de groep toe naar de ‘herstelsportreis’, een achtdaagse tocht op de Flying Dutchman, een Logger uit 1903, in Schotland. Afgelopen donderdag was de eerste bijeenkomst. Deze vond plaats op de Flying Dutchman die op dat moment nog aan de kade in Kampen lag. Inmiddels is het schip uitgevaren om de oversteek naar Schotland te maken. Een van de deelnemers aan het programma tekende zijn eerste kennismaking met zijn mede-bemanningsleden én de vaste crew van de Flying Dutchman op.

Elke reis begint met een eerste stap!

Door Berry.

En die eerste stap maakten wij, bemanningsleden van het herstelsportprogramma 2024 op 14 maart 2024. Eigenlijk begon de reis enkele weken geleden al. Via de mail kwam het bericht dat er een herstelsportprogramma inclusief herstelsportreis werd georganiseerd vanuit de NPSB. Na de aanmelding moest iedereen op gesprek komen en uitleggen waarom je mee wilt met dit traject. Vanuit het hele land kwamen deelnemers naar Kampen om de eerste stap te zetten op het zeilschip The Flying Dutchman. Een prachtig schip met twee enorme masten.

Natuurlijk was het even onwennig om aan boord te stappen en kennis te maken met de anderen. Na de koffie en kennismaking met de schipper en zijn crew zaten we in de kajuit voor een traditioneel voorstelrondje. Al snel bleek dat iedereen anders in de strijd staat. De één zit ziek thuis en een ander is weer, al dan niet beperkt, aan het werk. De eerste die zich voorstelde was direct openhartig over haar ziekte en wat het met haar doet. Het effect hiervan was dat iedereen zich kwetsbaar op durfde te stellen. Bij het voorstellen was er ook aandacht voor de persoonlijke motivatie om deel te nemen en je sportieve achtergrond. In grote lijnen was de motivatie van iedereen om weer beter voor jezelf te kunnen zorgen. Niet alleen tijdens de reis maar vooral tijdens de dagen vóór de reis. Op die dagen krijgen we diverse workshops waar je uit kan halen wat voor jou kan gaan werken. Bijna iedereen was voordat men ziek werd redelijk sportief. Hoewel we weten hoe goed sporten voor je herstel is zijn we daarvan afgehaakt. Het maakt niet uit of je geestelijke of fysieke ongemakken hebt, de motivatie om te blijven sporten gaat bijna altijd weg.

Na het voorstellen moest er gewerkt worden. De zeilen moesten aan de masten vastgemaakt worden en er moesten veel dozen met wijn aan boord gebracht worden. Al snel ging iedereen voortvarend aan het werk. Met instructies van de schipper en zijn matroos werden de enorme zeilen vastgemaakt. Hierbij viel er wel eens een harpje (beugeltje om het zeil vast te maken) in het water.

Tijdens het werk werden de eerste mooie gesprekken gevoerd maar nog veel belangrijker; er werd enorm veel gelachen! Nadat ook de wijn in het vooronder was gepakt was het tijd voor de lunch. De kokkin had een heerlijke gezonde basilicum tomatensoep met brood gemaakt. Na de lunch bleek dat het werk er al op zat en werd de eerste dag afgerond. Deze dag gaf veel bemanningsleden een boost om de komende maanden, gezamenlijk, te werken aan ons herstel.