Plezier, PR’s en Snollebolleke’s: teamNL zet de toon tijdens EK baanatletiek

0
474
EK baanatletiek Praag
Teamfoto EPC 2023.

Van 28 tot en met 31 augustus verzamelden collega’s uit 15 landen in Praag voor het EK baanatletiek voor politie 2023. Een deel kwam rechtstreeks van de wereldkampioenschappen baanatletiek in Boedapest. Een andere deel kwam bij wijze van spreken rechtstreeks uit de nachtdienst. Tot de laatste categorie behoorde de Nederlandse selectie. Geen topsporters in dienst van politie of Koninklijke Marechaussee, maar hardwerkende collega’s die naast het werk hobbymatig aan baanatletiek doen. Medailles waren er dan ook niet voor onze collega’s, maar wel topprestaties op eigen niveau waarbij een enkeling heel dicht bij het podium kwam. Trots kijken we dan ook terug op de prestaties van onze collega’s. Eén titel kwam de tienkoppige selectie wel toe: het meest betrokken en gezellige team van het kampioenschap. Zo wist de groep op ludieke wijze, met het bekende Snollebolleke’s nummer, de voetjes van iedereen van de vloer te krijgen tijdens het afsluitende galafeest. De hele zaal deed van Links naar Rechts mee en de sfeer zat er meteen goed in! In dit verslag staan de ervaringen van een aantal atleten, waarvan het overgrote deel voor het eerst aan een politie EK deelnam. Ook de chauffeurs van de Koninklijke Marechaussee die het team veilig naar Praag hadden gereden hebben hun ervaring gedeeld. Dit verslag is misschien wat lang geworden, maar het is absoluut de moeite waard om alle ervaringen tot je te nemen. Want naast herstelsport en breedtesport, is dit ook de NPSB: politiesport voor iedereen! Veel leesplezier!

Uitslagen: https://www.uspe.org/Leichtathletik.php

Lara, arrestantenzorg – kogelstoten en hoogspringen
Begin dit jaar las ik in een nieuwsbrief “baanatletiekwedstrijd in Uden, met kans op het EK in Praag Tsjechië”. Ik – inmiddels 44 jaar – vroeger veel aan atletiek gedaan en minimaal 13 jaar geleden mijn laatste training gehad. Ik denk, weet je wat, ik ga me inschrijven voor Uden en wie weet, misschien ben ik nog wel goed genoeg. Ik schreef me in voor kogelstoten.

In Uden was er kogelstoten en discuswerpen. Hartstikke leuk om dat weer op te pakken en het ging nog aardig ook. Daarna kreeg ik te horen of ik nog interesse had om naar Tsjechië te gaan. Nou dat had ik wel!  En zodoende kwam Tsjechië op mijn pad. Speciaal voor het EK heb ik drie maanden getraind bij de plaatselijke atletiekvereniging om nog even wat bij te spijkeren. Kogel en hoogspringen werden mijn onderdelen.

Op 28 augustus ben ik op de bus gestapt richting Praag. Daar heb ik een onwijs mooie en sportieve tijd gehad. Leuke dingen gezien en vooral genoten. Duitsland was op het EK oppermachtig, het volkslied konden we zowat mee neuriën. Afgesloten met een mooi gala waar iedereen er op zijn paas best uit zag. Het waren dagen om nooit meer te vergeten!

Joanne, LE – speerwerpen
Van 28 tot en met 31 augustus heb ik meegedaan met het USPE EPC Athletics 2023 in Praag. Ons werd gevraagd een klein stukje te schrijven over onze belevenissen.

Mijn EPC (EK) avontuur begon in 2022 met een kwalificatiewedstrijd in Uden. Ik werd benaderd door Jacqueline, werkzaam bij de NPSB en lid van dezelfde atletiekvereniging Isala’96 in Kampen. Ze vroeg of ik wist van deze atletiekwedstrijd in Uden voor politieagenten. Ik had er nog nooit van gehoord en ik werk al ruim 20 jaar bij de politie. Maar zo is er zoveel te doen waar je geen weet van hebt, als je er niet op attent gemaakt wordt. Jacqueline had mij dus geactiveerd en gevraagd om mee te doen. Ik mocht zelf aangeven op welke onderdelen ik mee wilde doen. Speerwerpen en verspringen vind ik leuk. Later kwam er nog een estafette bij, want daar waren ook mensen voor nodig.

In Uden bleek de opkomst wat mager. Maar ook dat was niet gek na Corona. Maar de atleten die er waren, waren allemaal enthousiast en positief over de sport, het vak en de mooie dag die we hadden. De prestaties volgenden als vanzelf. Ik kwalificeerde me voor het USPE EPC Athletics 2023 in Praag, maar dat duurde toen nog even. Dat gaf me mooi de tijd om te trainen.

Het is mooi om een doel te hebben en ja, naar Praag en collega’s ontmoeten uit andere landen die dezelfde sport en hetzelfde vak beoefenen, is natuurlijk heel leuk.

Eindelijk was het op 28 augustus zover. Vroeg in de ochtend de bus in met andere atleten waar ik er maar een paar van kende door de kwalificatiewedstrijd. De anderen hadden zich in een andere wedstrijd gekwalificeerd of op andere wijze in de kijker gespeeld. Maar vanaf het moment dat we in de bus naar Praag zaten waren we het Nederlandse team en was het alsof dat nooit anders was. Inclusief de twee buschauffeurs van de KMar! Het was in het begin een beetje aftasten bij elkaar wat de verwachtingen waren en wat de vorm was. Er werden ook records gedeeld van de deelnemers van de andere landen. Onze conclusie was al snel dat we een wedstrijd tegemoet gingen met topatleten. Enkele atleten van andere landen kwamen regelrecht van het WK uit Boedapest naar Praag. Dat is wel bijzonder. Het ene land heeft dus politieagenten die aan atletiek doen. En het andere land heeft topatleten die op de loonlijst staan bij de politie. Wij behoorden tot de eerste categorie.

Als je bedenkt dat het voornamelijk om individuele prestaties gaat bij atletiek, is het niet zo moeilijk om grote verschillen te accepteren. Sterker nog, hoe vet is het om naast topatleten te staan en mee te doen in dezelfde wedstrijd! Ik kan wel zeggen dat iedereen boven zichzelf uitsteeg onder deze omstandigheden. Het was allemaal super strak georganiseerd en de sfeer was top.

Een aantal van ons hebben PR’s behaald, maar bovenal hebben we een hele leuke tijd gehad. Het was sportief dik in orde en we waren een hecht team van jong en wat ouder. Ik heb zelf mijn persoonlijke record verbeterd met speerwerpen. Ik had een afstand van 27.45m. Op de Nederlandse ranglijsten is dat goed voor een 5e plek in mijn leeftijdsklasse.

De laatste dag was er ook nog tijd om Praag te ontdekken en bij terugkomst was een galadiner georganiseerd en een soort bonte avond, wat een feest!

Het volgende gastland is mogelijk Duitsland. Wat mij betreft mag dit wel wat meer onder de aandacht komen en kunnen we de volgende editie met veel meer atleten aan de start verschijnen. Het is de moeite dubbel en dwars waard.

NPSB, atleten en buschauffeurs, bedankt!

Michel, aspirant 1500 meter
Daar stond ik op de dag van vertrek vanaf de politieacademie Apeldoorn. Van de hele groep kende ik alleen mijn medestudent vanuit de academie in Drachten. Al snel klikte het goed met iedereen uit de groep. Wellicht doordat we gezamenlijk twee grote passies delen, atletiek en het politievak!  Zelf heb ik deelgenomen aan de 1500 meter die ik in 4.26min liep. Het leverde plek 14 van de 16 op. Geen topklassering, evengoed wel een topervaring. Te midden van een divers deelnemersveld. Er waren fulltime politieagenten alsook atleten die deelnemen aan wereldkampioenschappen en Olympische Spelen op de 1500 meter.

Kennismaken en vriendschappen opbouwen is een rode draad door zo een evenement, mijns inziens. Zo hebben we elkaar bij elk onderdeel aangemoedigd met als hoogtepunt de 4x400m mixed estafette waar we elkaar de baan rondschreeuwden en elkaar opvingen na de finish, ook is er veel gelachen en droegen we dit uit naar de andere teams. Met als sociaal hoogtepunt het eindgala waar we als Nederlands team lieten zien hoe je een gezellig feestje bouwt. Dit alles was natuurlijk alleen mogelijk doordat het vervoer en de opvang en begeleiding van ons op locatie uiterst goed geregeld was!

Ik ben enorm dankbaar dat ik de kans heb gekregen dit te hebben mogen meemaken. Naast een mooie sportieve prestatie heb ik vele contacten opgedaan binnen de politie en KMar, een mooie bijkomstigheid van zo een evenement.

Tot slot wil ik nog zeggen dat ik al veel gehoord heb over ‘de blauwe familie’. Hoewel ik nog niet zo lang bij de politie werkzaam ben, heeft deze trip er dubbel en dwars voor gezorgd dat ik in enorm positieve zin heb ervaren dat ik onderdeel ben van deze ‘blauwe familie’! Bedankt!

Diego, aspirant – 100m sprint
Samen met een fantastische groep heb ik van 28 t/m 31 augustus 2023 de Nationale Politie mogen vertegenwoordigen op het Europees Politie Kampioenschap atletiek in Praag, Tsjechië.

Aangekomen in het hotel voelden mijn benen door de busrit heel zwaar aan. Ik maakte mij dan ook licht zorgen of ik de volgende dag optimaal zou kunnen presteren. Diezelfde avond ben ik dan ook naar de jacuzzi en sauna gegaan om mijn benen zo goed mogelijk rust te geven. Op dinsdag 29 augustus 2023 mocht ik in actie komen in de 1e serie van de 100 meter sprint. Bij aanvang van de 1e serie van de 100 meter sprint was ik heel erg nerveus. Gelukkig voelden mijn benen wel een stuk beter als de dag ervoor.

Het moment van de start van de 1e serie van de 100 meter sprint was aangebroken. Ik ging klaar zitten in mijn startblok wachtend op het startschot. Ik voelde de spanning door mijn lichaam heen gaan. Ik ademde daarop rustig in en weer uit. Het startschot klonk en ik sprintte uit het startblok met maar één doel, namelijk het bemachtigen van een plaats in de finale. Ik finishte met een persoonlijk record in een tijd van 11,26 seconden als 3e in mijn serie. Tot mijn grote verbazing bemachtigde ik met mijn gelopen tijd een plaats in de finale. Het deelnemersveld was namelijk heel sterk en ik had dan ook niet verwacht dat ik een plaats in de finale zou bemachtigen. Helaas voelde ik na deze wedstrijd lichte pijn in mijn hamstring. Dit zorgde voor enige twijfel of het verstandig was om te starten in de finale.

Na een goede warming-up besloot ik om alsnog te starten in de finale van de 100 meter sprint. Bij aanvang van de finale van de 100 meter sprint deed ik een aantal proefstartjes. Meteen tijdens het proef starten voelde ik een stekende pijn in mijn bovenbeen wat mijn start niet ten goede kwam. Ik seinde vervolgens naar Michel of hij Mark wilde halen om mij te masseren. Mark kwam meteen aangerend waarna hij mij masseerde. Na een paar minuten klonk het fluitsignaal van de scheidsrechter wat duidde op de start van de 100 meter finale. Ik ging weer in mijn startblok zitten. De spanning was in het stadion te voelen en ik was zeer scherp. Ik had namelijk een duidelijk doel voor ogen en dat was het behalen van een medaille. Het startschot klonk. Ik had nog nooit zo’n snelle start gehad. Alles voelde gelukkig goed en ik lag heel goed op schema. Na ongeveer 70 meter voelde ik helaas een klap in mijn beide liezen waarop ik veel pijn voelde en direct snelheid verloor. Ondanks de pijn wilde ik koste wat het kost finishen. Uiteindelijk finishte ik in een tijd van 11,29 seconden als 6e. Direct na de finish moest ik van de pijn op de grond liggen. Meteen schoot Mark mij weer te hulp. Ondanks de pijn in mijn liezen was ik heel blij dat ik gefinisht ben en dan ook nog eens met weer bijna een persoonlijk record.

Met mijn gelopen tijd mag ik mijzelf de 6e snelste politieagent van Europa noemen. Ik had deze prestatie niet kunnen bereiken zonder mijn trainer en de support van de gehele Nederlandse selectie en staf. Dank daarvoor!  Ik ben heel trots op de prestaties van de rest van de Nederlandse selectie en mijn eigen presentatie. Ik kijk dan ook heel erg uit naar het volgend Europees Politie Kampioenschap atletiek en ik zal daar mijn uiterste best doen om een medaille voor de Nationale Politie binnen te slepen!

Dit Europees Politie Kampioenschap atletiek heeft mij weer extra het besef gegeven dat als je iets wilt en je er helemaal voor gaat je het ook kan!

Bastiaan, eenheid Rotterdam – 5000m en 4x400m mixed estafette
Na mijn deelname aan de EK Marathon in Eindhoven vorig jaar mocht ik voor de tweede keer teamNL vertegenwoordigen op een EK. Deze keer het EK baanatletiek in Praag, dus met wat meer internationale allure dan de “thuiswedstrijd” in Eindhoven. Ik mocht uitkomen op de 5000m in een deelnemersveld met diverse internationale (prof)atleten, waaronder zelfs Olympiërs. Niet eerder heb ik tegen zulke sterke tegenstanders gelopen. Het is tussen al dit geweld toch gelukt om mijn eigen race te lopen en mijn PR op enkele seconden te benaderen.

Op de tweede toernooi dag mocht ik als toetje deelnemen aan de 4x400m mixed estafette waar we een prachtige teamprestatie hebben neergezet. In deze estafette kwam de saamhorigheid en het plezier in ons team heel mooi tot uiting! Sowieso viel onze saamhorigheid bij anderen op.

Bij het eindfeest hebben we dit plezier met verve overgebracht op de andere teams door een aanstekelijke Snollebollekes act waarbij de voetjes massaal van de vloer gingen. Ik kijk met heel veel trots en plezier terug op het EPC.

Eline, aspirant – 3000m en 4x400m mixed estafette
Op 28 augustus om half vier ging mijn wekker. Klaar voor vertrek naar de politieacademie in Apeldoorn waar we met zijn allen in de bus zouden stappen van de Koninklijke Marechaussee om naar Praag te gaan. Ik deed mee aan het looponderdeel 3000 meter. Mijn voorbereiding was niet optimaal en ik had dan ook op wat meer gehoopt voor wat betreft mijn individuele prestatie. Ik liep 3000 meter in een tijd van 10:43. Echter, deze teleurstelling valt in het niet bij het gevoel van de rest van deze geweldige reis. Een reis waarin ik gemerkt heb hoe sport mensen kan verbinden. Niet alleen binnen ons team, maar ook met teams van andere landen. Iedereen heeft optimaal gepresteerd en daar werd door iedereen van genoten.

Het hoogtepunt voor mij was de 4x400m estafette. Het gevoel dat ik had toen ik over de streep kwam als laatste loopster is onbeschrijfelijk. Ondanks onze 6e plek vierde iedereen een feestje alsof we hadden gewonnen. Het gevoel van saamhorigheid op dat moment is voor mij het hoogtepunt van de reis geweest. We hebben misschien geen medailles gewonnen, maar zelfs leden van andere landen is het opgevallen hoe leuk wij het met elkaar hadden. Voor aanvang van de 3000 meter kreeg ik te horen: ‘Your team seems like a lot of fun!’. En ook later op de gala-avond was het ons team dat op het podium een feestje aan het bouwen was. Ik ben ontzettend trots dat we dat gevoel met zijn allen hebben kunnen bewerkstelligen. Dat is onze gouden medaille. NPSB en collega’s: Bedankt voor alles.

Joey, Koninklijke Marechaussee – 100m en 4x400m mixed estafette
Atletiek is voor mij echt een passie. Ondanks dat ik nog relatief kort pas atleet ben, is het een groot onderdeel van mijn dagelijks leven. Als jonge officier binnen de Koninklijke Marechaussee, is het een voorrecht om werk en atletiek op deze manier te mogen combineren. Voor mij staken tijdens dit EK twee onderdelen overal bovenuit. Het niveau van de atleten om ons heen en de enorme teamspirit van team NL. Tijdens het EK hebben wij het op mogen nemen tegen Europese atleten die net terugkwamen van het WK in Budapest, atleten die volgend jaar aan de Olympische spelen deelnemen of in het verleden al deelnamen aan de Spelen (sommige zelfs met medailles). Hierdoor voelde het voor mij als amateur atleet alsof ik aan het reguliere EK atletiek heb mogen deelnemen. Hier bovenop kwam dat binnen team NL de support voor elkaar enorm was. Het is gek om te beseffen dat wij maar vier dagen met elkaar hebben opgetrokken, als je ziet hoe hecht we als team zijn geworden. Van meerdere tegenstanders hebben wij te horen gekregen dat wij als team NL opvielen door onze positieve uitstraling en gezellige sfeer binnen het team. Ik had het voor geen goud willen missen en kijk uit naar toekomstige toernooien en wedstrijden met dit team en teamleiding!

Rosanne, Eenheid Noord-Holland – 100m en 4x400m mixed estafette
Wat was het een onwijs toffe ervaring. Leuk team en mooie prestaties
neergezet. De tegenstanders waren iets te goed wegens dat zij WK-tijden
lopen, maar ondanks dat hebben wij goed kunnen presteren en zeker geen
laatste geworden. De hele reis was goed geregeld en het hotel was ook
goed. We kregen genoeg vrije tijd om Praag te ontdekken en ook dit
maakte de ervaring compleet. Echt heel tof, leuk, gezellig en onwijs
leerzaam!

Marck, Koninklijke Marechaussee – 1500m en verspringen
Van 28 tot 31 oktober deed ik mee aan het EK baanatletiek in Praag voor politiemedewerkers binnen Europa. Ikzelf stond geselecteerd voor verspringen en de 1500 meter. Vooraf had ik mijzelf het doel gesteld om meer dan 5 meter ver te springen en onder de 5 minuten te finishen op de 1500m.

Gezien mijn laatste verspring en 1500 meter wedstrijd (ruim 20 jaar geleden) en het verwachte niveau had ik geen podiumplaats verwacht maar had ik mij voorgenomen om vooral te genieten van alles wat er te beleven viel.

Op dinsdag deed ik mee bij het verspringen en in mijn tweede poging sprong ik meteen de verste afstand, 5.33 meter, dit bleek uiteindelijk goed voor een 6e plaats van de 7 deelnemers. De verste sprongen ruim 7 meter dus het niveau was hoog. Op de 1500 meter haalde ik eveneens mijn vooraf gestelde doel. Na de eerste ronde van 400 meter merkte ik al dat mijn benen vol liepen. Uiteindelijk finishte ik de race in 4:48 min. Ook dit was goed voor een een-na-laatste plek.

Tussen de onderdelen door was ik als de veredelde sport-verzorger van het team wat ook leuk was om te doen. Na het evenement zorgde teamNL voor de gezelligheid in de tent 😁 Het was een fantastische ervaring met een superleuk team en ben trots dat ik er deel van mocht uitmaken.

Mark en Marco, Koninklijke Marechaussee – chauffeurs/attendants
Na een vroege start op maandag vanaf de PA in Apeldoorn, kwamen wij na een voorspoedige reis aan in ons hotel in Praag. Op dinsdagmorgen was even tijd om naar het centrum te gaan. In de middag naar het stadion om onze collega’s aan te moedigen. Hoe mooi is het, om te zien hoe zij het uiterste van zichzelf vergen, hun grenzen verleggen en een hoop plezier hebben met elkaar.

Ook woensdagmorgen zaten wij in het stadion. Waar de PR’s sneuvelden en we weer verrast werden met hun prestaties. In de middag nog tijd om te shoppen en daarna snel terug voor het afsluitende Gala. De terugreis op donderdag ging al net zo lekker als de heenreis. Wij kijken terug op een zeer geslaagd en gezellig evenement.