Verslag cursus indoor toprope – Ardennen

0
496
toprope-2023

Vrijdag 19 mei 2023

Bij aankomst op camping Domaine du Bocq konden wij, nadat wij ons hadden geinstalleerd in de tenten, genieten van een diner in het restaurant. Het restaurant had een mooi assortiment bijzondere biertjes in de aanbieding, waaronder de lokale aanraders van Tete de Mort en Gauloise. Het restaurant bood uitstekende service en lekker eten.

Zaterdag 20 mei 2023

Op zaterdag was het dan eindelijk zover. In de ochtend werden wij, Jaleesa, Fenne, Michel, Ivo en Ruud, verwacht bij een hek voor het prive-terrein van het rotsmassief in Yvoir. Het hek werd geopend door docent Sander van First Ascent. Op het terrein kregen wij een veiligheidsinstructie en werden de acht-knoop, dubbele acht-knoop en de veiligheidsknoop uitgelegd en geoefend. Ook kregen wij het zekerapparaat de Petzl GriGri gedemonstreerd en uitgelegd.

Na een avontuurlijke wandeltocht kwamen wij aan bij een van de twee klimwanden. In groepjes zijn wij onder toezicht van docent Sander en extra docent Niels van de NPSB in groepjes aan de slag gegaan met de technieken die behoren bij het veilig klimmen met de Petzl GriGri. Mede door de goede instructeurs ging dit in no-time erg goed bij iedereen en iedereen voelde zich veilig tijdens het klimmen. Ook de aanmoedigingen van Sanders’ hond, genaamd Klimmer, mochten niet ontbreken. Het onder de knie krijgen van de klim-commando’s bleek nog de grootste uitdaging. Toch was dit hard nodig, met name voor als je op drukkere wanden klimt, zodat je efficiënt kunt communiceren met elkaar tijdens het klimmen/zekeren en er geen verwarring kan ontstaan.

De wandeltocht in de middag naar de tweede rotspartij over het verwilderde pad met omgevallen bomen bleek nog het gevaarlijkst voor sommigen, met wat struikel en glijpartijen…De tweede rots was wat hoger en hier zijn wij verder gegaan met het eigen maken van onze technieken vooral ook de klim-commando’s.

Aan het einde van de dag was het tijd voor de klimmer van de dag competitie, door middel van een knoop competitie met de ogen dicht. Dit bleek nog flink lastig te zijn. Ivo had als eerste een goede knoop gelegd en kreeg 5 punten.

Zondag 21 mei 2023

Op zondag werden wij verwacht bij het grotere rotsmassief Durnal. Hier waren verschillende groepen aan het klimmen en werd erg duidelijk waarom onderlinge communicatie in de vorm van goede klimcommando’s zo belangrijk is. Doordat verschillende groepen klimmers tegelijk commando’s aan elkaar gaven, was er meer risico om communicatie door elkaar te halen. Onze hele groep is hier serieus mee aan de slag gegaan om het 35 meter hoge rotsmassief.

Ook konden wij een ander klimapparaat, de Black Diamond ATC-Alpine Guid uitproberen. Eigenlijk werkte dit grotendeels op dezelfde manier, maar had andere voor- en nadelen. Het apparaat vereiste een juiste bediening, maar was voor wat meer ervaren zekeraars juist makkelijker in gebruik.

Gedurende de dag kregen wij de verantwoordelijkheid zelfstandig te gaan klimmen en zekeren. Na meer dan 10 klimroutes per persoon kwam de dag tot een einde. Iedereen had een erg goed en zelfverzekerd gevoel bij het klimmen en zekeren.

Uiteraard was het weer tijd voor de klimmer van de dag competitie. Dit keer moesten we heen en weer rennen met karabiners en deze op volgorde van het aantal beveiligingen, 1, 2 of 3 beveiligingen. De meesten maakten hierin wel een foutje, wat per fout 5 strafseconden opleverde.

Uiteindelijk had wederom Ivo, ondanks wat strafseconden door een fout, gewonnen en 5 punten verdiend. Wat een held is het ook.

Na deze dag gingen wij allemaal trots en voldaan naar huis met ons indoor top-rope klimvaardigheidsbewijs. En Ivo mocht zelfs naar huis met zijn prijs, een medaille en Petzl zonnebril, als klimmer van het weekend.