City Pier City Loop Den Haag: een blijvertje op de NPSB kalender

0
585
Klaar voor de start van de 10 kilometer.

Op zondag 12 maart was de NPSB met een kleine 100 collega’s voor het eerst aanwezig bij de City Pier City Loop (CPC) in Den Haag. De reacties van de politiesporters waren lovend. Voor atletiek- gedelegeerden Jacqueline, Peter en Janneke een bevestiging dat deze voorjaarklassieker een goede keuze is geweest. Verandering van spijs doet per slot van rekening eten. Een verslag vanuit het oogpunt van Jacqueline, NPSB gedelegeerde en deelnemer aan de CPC.

Mijn wekker loopt al vroeg af op deze zondag. Ik sta meteen ‘aan’ en spring uit mijn bed. Om 06:45 uur zit ik al in de auto. Volgepakt met shirts, fruit en repen. En eigen sporttas. Peter neemt deze keer de vlaggen mee, wat mij weer scheelt in het sjouwen. En Janneke zorgt ervoor dat ze gelijk met mij aankomt zodat we samen met de twee grote rolkoffers en mijn eigen sporttas van de q-park naar het Malieveld kunnen lopen. We vinden elkaar al op de A12 en rijden achter elkaar aan naar de parkeergarage.

Hulpverleners
Op het Malieveld vinden we vrijwel gelijk de pagodetent waar we de dag zullen doorbrengen. Geregeld via Golazo, de organisator van de CPC. Rechts van onze tent staat de tent van de brandweer; waar we als hulpverleners in het werk vaak samenwerken zijn we sportief gezien nu ook aan elkaar gekoppeld. Het past.

Oudgedienden en nieuwkomers
Intussen meldt Peter samen met vriendin Esther zich bij de tent. We brengen alles in gereedheid: shirts netjes op maat op de tafel, fruit en sportrepen erbij, bankjes en stoelen op een logische plek en beachflags prominent voor de tent. Niet veel later melden zich de eerste deelnemers voor de 5 kilometer en even later ook voor de 10 kilometer. Iedereen is blij met de opvang. Het is een veilige plek om de spullen achter te laten en het is op nog geen 100 meter van de start.  Je kan er warm zitten en omkleden. Oudgedienden en nieuwkomers zien we. ‘Doen jullie het altijd zo?’. Jazeker! Dat is de NPSB; politiesport voor iedereen! Een aantal meldt zich meteen voor de nieuwsbrief aan om op de hoogte te blijven van de wedstrijden waar ze ons kunnen vinden. Leuk!

Mag ik een banaan?
We trekken niet alleen de aandacht van onze collega’s, ook niet collega’s komen bij ons aan. ‘Mag ik een banaan?’, nee die zijn voor onze collega’s. We moeten streng zijn, want we willen niet dat onze deelnemers misgrijpen. ‘Kan ik een banaan kopen?’ Tja, hadden we hier rijk kunnen worden met een stalletje met bananen? We doen het niet. Want de bananen en appels zijn voor onze collega’s. Ook de shirts blijken gewild en we moeten regelmatig ‘nee’ verkopen aan passanten die wel zo’n mooi shirt met ‘politie’ op de rug willen hebben. ‘Moet ik zeker eerst solliciteren bij de politie?’ Yep, en er zijn genoeg vacatures op dit moment!

Hulp aan hen die dat behoeven
‘Waar zijn de waterpunten?’
‘Heeft u een pen voor mij, zodat ik de achterkant van mijn startnummer kan invullen?’
‘Waar is de koffie?’
Waar kan ik mijn medaille laten graveren?’
‘Kan ik hier even opwarmen?’
Deze dag gaat de kerntaak van de politie echt op. We verlenen hulp aan hen die dat behoeven. Peter komt tot twee keer toe in actie als iemand komt melden dat een bezoeker hulp nodig heeft en iemand een vermeend steekwapen heeft gevonden. Het blijkt in beide gevallen gelukkig vals alarm. Maar het geeft maar aan dat je altijd ‘van de politie bent’ en mensen vertrouwen in je hebben, of je nu in uniform rondloopt of in sportkleding.

Een blijvertje
’s Middags zijn de halve marathonlopers aan de beurt. Daar ben ik er ook een van.  Ik ervaar zelf weer hoe prettig het is als de randzaken goed geregeld zijn. Een plekje dichtbij de start, voldoende toiletten, drinkwaterpunten, koffie binnen handbereik…. Het staat als een huis bij de CPC! Waar in de ochtend het nog wat miezerde, is het ’s middags droog. Er staat wel een fikse wind, maar deze blijkt niet heel ongunstig te staan. Vanaf het Malieveld gaat de route via een omweg naar de Boulevard van Scheveningen en weer terug. Langs de weg staat veel publiek. ‘Hup politie’ klinkt vaak vanaf de zijlijn. ‘Leuk dat de politie erbij is’ roept een deelnemer die mij inhaalt. Ja, we vinden het leuk om er bij te zijn. En gezien de reacties van de politiedeelnemers en de samenwerking met de organisatie zijn we er volgend jaar weer bij en is de CPC wat ons betreft een blijvertje op de NPSB kalender! Dussss, ga maar alvast in training!

Dankjewel deelnemers en organisatie
Als alle tassen uit de tent zijn opgehaald, is voor ons het moment aangekomen dat de dag erop zit. Aan het eind van de middag kunnen we na een lange dag inpakken. Moe, voldaan en dik tevreden. We bedanken de deelnemers voor hun enthousiasme en de organisatie van de CPC Loop, Golazo, voor een geweldig evenement!

 

Uitslagen:
https://www.nncpcloopdenhaag.nl/info/uitslagen/