Single Pitch Outdoor Voorklimmen in Arco

0
925
arco-2021

Wat doe jij als je aan één enkel touw hangt op 15 meter hoogte? Raak je in paniek, of klim je verder totdat je in veiligheid bent? In de warme zon van de Italiaanse Dolomieten klommen 8 deelnemers onder leiding van First Ascent en de NSPB afgelopen september naar grotere hoogtes om zichzelf te testen én angsten te overwinnen.

De cursus, genaamd ‘Single Pitch Outdoor Voorklimmen’, werd gegeven in Arco. Een locatie die onder veel sportklimmers en boulderaars bekend staat als een klimwalhalla. Dat verbaast me overigens niets. Ik zie rotsen reikend tot ver in de hemel, soms spits en soms juist glooiend, in alle kleurschakeringen tussen grijs en rood. Ik kan me voorstellen dat men hier graag klimt.

In de cursusdagen die volgen maken we de eerste stappen naar boven met de techniek ‘toprope klimmen’. Ons lichaam komt hierbij nooit boven het einde van het touw, waardoor het een veilige en makkelijkere manier van klimmen is. We grijpen onze vingers vast in kleine gaten en we drukken onze voeten stap voor stap tegen de grillige wanden aan. Ondertussen oefenen we alle touwtechnieken om zelfverzekerd te kunnen klimmen.

Na slechts twee dagen heeft iedereen dat onder de knie en vervolgen we onze cursus met de techniek ‘single pitch voorklimmen’. Hierbij nemen we zelf het touw mee naar boven, waardoor je soms voorbij het einde van je eigen touw klimt. Hoewel er qua touwlengte weinig verschillen zichtbaar zijn, tonen de knikkende knieën en zwetende handen dat deze nieuwe manier van klimmen toch uitdagender is dan het klimmen met een toprope techniek.

Ook Sander, onze hoofdinstructeur, geeft aan dat sportklimmen niet altijd makkelijk is. Zijn uitspraak “Klimmen is een complex geheel van fysieke en mentale vaardigheden met als doel het uitklimmen van een mooie route” komt dan ook bij iedereen binnen.

In de cursus is daarnaast te zien dat er niet gefocust wordt op het behalen van ontelbaar veel routes of het verbreken van persoonlijke records, maar juist op het ontwikkelen van de juiste klimtechnieken en leren vertrouwen op jezelf en je zekeraar*. Het is een belangrijk aspect wat ook vanuit de deelnemers wordt gewaardeerd. “Het was een fantastische week waarin ik een berg nieuwe dingen heb geleerd. Er waren uitdagingen door de hoogte en puntige rotsen maar ook vanwege het vertrouwen in de materialen en elkaar. Nu terug in Nederland weet ik: ook al denk je dat je niet meer verder kan of durft, door even te ademen kan je die grens verleggen.”

Introductiecursus sportklimmen België 2021:
https://youtu.be/p82LwqIff44

Single-pitch cursus Arco 2021:
https://youtu.be/TYSmsruzijE

Multi-pitch cursus Arco 2021:
https://youtu.be/6W4u0LUqy50

Door Manon Verijdt