Verslag NK Judo en Brazilaans Jiujitsu (BJJ)  2023

0
634

Voor het eerst in drie jaar was er op donderdag 23 februari 2023 als vanouds weer een Nederlands kampioenschap Judo. Als nieuwe sport binnen de NPSB stond Braziliaans Jiujitsu (BJJ) op het programma en zal dit standaard ieder jaar gaan plaatsvinden. Net als in de jaren voor Corona werd het NK georganiseerd in samenwerking met defensie. Bijna 40 deelnemers betraden de matten en streden voor het goud. Daarbij konden zij meedoen met het judo tachi-waza (traditioneel), judo ne-waza (grond judo) of BJJ-toernooi. 

In sporthal de Koploper in Lelystad mochten de judoka’s en BJJ’ers zich om 09.00 uur melden om de eerste horde te nemen. In de vechtsport is dit voor sommige een grote horde, dat is namelijk de weegschaal! Daarna konden zij zich gaan opwarmen. Hierna hadden de organisatoren de tijd om iedereen in een juiste poule in te delen, zodat iedereen voldoende en eerlijke tegenstand zou hebben. De dag werd om 10.00 uur geopend door Majoor Tillema, hoofd van Integrale Beroepsvaardigheidstraining (IBT) van de Koninklijke Marechaussee. Hij heette iedereen welkom op het toernooi. Daarna mocht Thomas Leppink met trots mededelen dat de NPSB een vierde gedelegeerde voor de vechtsporten heeft, namelijk Rob Kroonen. Nadat de organisatie en scheidsrechters werden voorgesteld, kon het toernooi starten. 

Judo
Op de judo mat werd gestreden in 3 heren poules en 2 dames poules met in totaal 19 deelnemers. De spanning was om te snijden en veel wedstrijden hadden de maximale, soms zelfs golden score nodig, om een winnaar te kunnen aanwijzen. De meeste deelnemers van het ne-waza, hadden zich overgeschreven naar het Braziliaans Jiujitsu, waardoor er slechts enkele ne-waza partijen waren. Er was dus vooral traditioneel judo te zien van hoog niveau. Judo heeft in de loop van de jaren vele veranderingen in regelgeving doorgemaakt. Hierdoor is het soms minder aantrekkelijk geworden voor oud judoka’s om het judo pak weer eens aan te trekken. Gelukkig was hier vandaag niks van te merken: er werd hard gestreden op een eerlijke manier en het was duidelijk zichtbaar dat zowel op- als langs de judomat, maximaal werd genoten.  Ondanks dat het er sportief aan toeging, gingen de deelnemers tot het gaatje om de winst binnen te halen. 

Braziliaans Jiujitsu
BJJ is een nieuwe sport binnen de vechtsporttak van de NPSB. Het afgelopen jaar is hard gewerkt om deze sport meer in de spotlights te krijgen. Dat er dan 19 deelnemers de mat op stapten in 4 poules in de verschillende bandendivisies, is een prachtige start. Daarbij streden 13 heren in de witte-, blauwe- en paars en hoger divisies. Ook waren er 6 dames in de beginnersklassen, namelijk de witte band klasse. Iedereen was ingeschreven in een poule systeem waarbij iedereen in zijn/haar divisie tegen elkaar mocht strijden om het goud. Her en der moest er iemand aftikken in een submission, wat in de vechtsport betekend dat men zich gewonnen geeft. Ondanks dat er soms hard gestreden werd, bleef er een collegiale en zelfs vriendschappelijke sfeer. Helaas voor politie wist defensie in alle vier de divisies met het goud naar huis te gaan. Goede motivatie om aankomend jaar vaker samen te trainen. 

Seminar No Gi Jordy Peute
Na de lunch stond er een NO GI seminar op het programma van Jordy Peute. Jordy is een derdegraads zwarte bander in het BJJ en wist in de afgelopen jaren meerdere medailles te behalen op grote internationale toernooien. Jordy was gedurende de ochtend scheidsrechter bij het BJJ-toernooi en in de middag gaf hij een NO Gi seminar voor zowel de judoka’s als BJJ’ers. Het toernooi was een GI-toernooi dus droegen de BJJ’ers een licht soort judo pak, terwijl het seminar met een rashguard en shorts/spats werd gedaan. Dit is een strak t-shirt en korte broek, waardoor je geen kleding kunt vastpakken en het spelletje een stuk bewegelijker gaat worden. Voor zowel BJJ’ers die enkel in GI trainen als voor judoka’s kan het een mooie aanvulling zijn op hun training, omdat je veel meer bezig bent met bewegen en lichaamsverplaatsing. In het seminar wist Jordy hier goed op in te spelen door in te gaan op backtakes (rug controles) en submissions (technieken waardoor je moet aftikken) vanaf de rug. Zowel de judoka’s als BJJ’ers konden daarmee de dag sportief afsluiten. Er werd op een prettige manier samen getraind en kennis gedeeld. 

Dankwoord
Speciale dank aan de Judo Bond Nederland, BJJ-scheidsrechters, Veiligheidsacademie Aventus, NPSB en alle vrijwilligers die geholpen hebben met deze geslaagde dag en graag tot volgend jaar!

Namens de gedelegeerden vechtsport: Claudia Zwiers, Nadine Laarman, Rob Kroonen en Thomas Leppink