NK Judo, Brazilaans Jiujitsu (BJJ) en No – Gi 2024

0
26
judo NK

Voor de tweede keer sinds de corona tijd hadden wij woensdag 24 april 2024 Nederlands kampioenschap Judo en Brazilaans Jiu Jitsu. Voor de tweede keer stond Braziliaans Jiujitsu (BJJ) op het programma en werd het dit jaar uitgebreid met een No – Gi toernooi. Dit is letterlijk vertaald: zonder pak. De deelnemers dragen een strak shirt (rashguard) en functionele korte broek (shorts/spats) bij deze discipline. Zoals gebruikelijk werd het NK georganiseerd samen met defensie. Bijna 90 deelnemers betraden de tatami (matten) en streden voor het goud. Daarbij konden zij meedoen met het judo- (traditioneel), BJJ-toernooi en/of No-Gi toernooi.  BJJ en judo was namelijk in de ochtend en alle ochtenddeelnemers mochten in de middag ook meedoen met het No – Gi toernooi.

In sporthal de Koploper in Lelystad mochten de judoka’s en BJJ’ers zich om 08.00 uur melden om de eerste horde te nemen, de weging! In de vechtsport is dit voor sommige een grote horde! Daarna konden zij zich gaan opwarmen op de tatami. Hierna hadden de organisatoren de tijd om iedereen in een juiste poule in te delen, zodat iedereen voldoende en eerlijke tegenstand zou hebben. Hierbij werden de poules samengevoegd met defensie, zodat iedereen eerlijke tegenstand had. De dag werd om 09.00 uur officieel geopend door Thomas Lenselink (Defensie) en Thomas Leppink (Politie). Zij heetten iedereen welkom op het toernooi. Nadat de organisatie en scheidsrechters werden voorgesteld, kon het toernooi starten.

Judo
Op de judo mat werd gestreden in 4 poules met in totaal 16 deelnemers. Er waren helaas meerdere last minute afmeldingen, onder andere door gebrek aan gelijke tegenstanders. Er waren spannende en sportieve wedstrijden te zien met mooie punten. Sommige partijen gingen zo gelijk op, dat zij de maximale, soms zelfs golden score nodig hadden, om een winnaar te kunnen aanwijzen. Er was dus traditioneel judo te zien van hoog niveau. Judo heeft in de loop van de jaren vele veranderingen in regelgeving doorgemaakt. Hierdoor is het soms minder aantrekkelijk geworden voor oud judoka’s om het judo pak weer eens aan te trekken. Gelukkig was hier niks van te merken bij de strijdende judoka’s die mooie partijen neerzette.

Braziliaans Jiujitsu (BJJ)
BJJ is nog een relatief nieuwe sport binnen de vechtsporttak van de NPSB. Voor het tweede jaar op rij had BJJ veel meer deelnemers dan het judo. De afgelopen jaren is er hard gewerkt om deze sport meer in de spotlights te krijgen en dit begint zich te lonen. Dat er dan bijna 60 deelnemers en met No – Gi bijna 80 deelnemers in totaal de mat op stapten in meerdere poules in verschillende bandendivisies, is loon naar werken. Er zijn in het BJJ meerdere niveauklassen. Zo heb je de witte-, blauwe-, paarse- en hogere divisies bruin en zwart. Iedereen was ingeschreven in een poule systeem waarbij iedereen in zijn/haar divisie tegen elkaar mocht strijden om het goud. Her en der moest er iemand aftikken in een submission, wat in de vechtsport betekend dat men zich gewonnen geeft. Ondanks dat er soms hard gestreden werd, bleef er een collegiale en zelfs vriendschappelijke sfeer.  Anders dan vorig jaar, wist Politie dit jaar wat meer partijen te winnen. Overall moeten wij wel concluderen dat Defensie nog steeds meer partijen wisten te winnen. Dus werk aan de winkel!

judo NK

No – Gi
Vorig jaar was een begin gemaakt aan de No-Gi discipline met een seminar van collega Jordy Peute, fenomeen in het BJJ. Ook dit jaar was Jordy van de partij en was hij hoofdscheidsrechter van het BJJ, waar No – Gi ook onder valt. Alle ochtend deelnemers van zowel het judo als het BJJ, mochten ook aan het No – Gi toernooi deelnemen in de middag en velen maakten hier gebruik van.

Doordat je bij No – Gi geen kleding kunt vastpakken wordt het gevecht een stuk bewegelijker. Voor zowel BJJ’ers die enkel met pak trainen als voor judoka’s is dit een mooie aanvulling op hun training, omdat je veel meer bezig bent met bewegen en lichaamsverplaatsingen.

Dankwoord

Speciale dank aan de Judo Bond Nederland, BJJ-scheidsrechters, Veiligheidsacademie Aventus, NPSB en alle vrijwilligers die geholpen hebben met deze geslaagde dag en graag tot volgend jaar! Namens de gedelegeerden vechtsport: Nadine Laarman, Rob Kroonen, Thomas Leppink en Claudia Zwiers. vechtsporten@politiesport.nl