3e wedstrijddag NK zeilen

0
538
3e wedstrijddag NK zeilen

Terugkijkend op het seizoen 2022 met drie wedstrijddagen voor het NK Lange Baan en één dag voor de Korte Baan op de Loosdrechtse Plassen, alle wederom georganiseerd onder de vlag van de Stichting Nederlandse Politie Zeiltoernooien (NPZT) en Stichting Nederlandse Politie Sportbond (NPSB), valt er duidelijke parallel te zien: zeer weinig tot geen wind. Over het NK korte baan in september kunnen we derhalve kort zijn, namelijk dat er geen uitslagen waren vanwege dit weersfenomeen terwijl er 6 à 7 wedstrijden op het programma stonden die dag. Dat was jammer maar onder die omstandigheden liggen zelfs de Volvo Ocean Racers stil.

Gelukkig konden er, ondanks de omstandigheden, op alle drie de wedstrijddagen voor het NK Lange Baan wel uitslagen worden genoteerd en werd de wedstrijdvloot als troost getrakteerd op een lekker zonnetje en aangename temperaturen. De wisselbeker staat nu een jaartje bij de organisatie op de schouw aangezien deze niet uitgereikt kon worden.

3e wedstrijddag NK Lange Baan:
Terwijl er een behoorlijke opkomst was voor de voorgaande wedstrijden waarvan afzonderlijk verslag werd gedaan ten behoeve van het NPSB-site, was er nu op de laatste wedstrijddag een matige opkomst met in totaal 11 boten in de klasse A en B. Er was in de ochtend een betrekkelijk korte baan uitgezet vanwege het lichte weer waarbij in de B-klasse de strijd om de overwinning ging tussen team Oost Brabant met Schipper Jacob Baas en bij deze gelegenheid het enige aanwezige team van Amsterdam met schipper Eddo Nijenhuis. Laatstgenoemde finishte als eerste. Tijdens de middagwedstrijd was Jacob Baas met zijn bemanning als eerste de finish gepasseerd gevolgd door Eddo Nijenhuis. 1-1 dus maar de middagwedstrijd is leidend en derhalve was de dagzege voor de Oost-Brabanders. Op de 3e plaats eindigde team Midden-Nederland met schipper Guy d’Holloge.
In de A-klasse was het team met de toepasselijke naam “Stehnis” met schipper Niels Sitters (LE) en Stella Heinen met een 2e en 1e plaats oppermachtig. Als 2e finishte De Nicoos met schipper Nico Bregman (HRM). Met een 2e en 5e plaats was er het brons voor team Coenstad met ondergetekende als schipper.

Overall score NK Lange Baan:
In de A-klasse werd team “De Nicoos” aanvankelijk als winnaars uitgeroepen en ontvingen zij de dagprijs en de wisselbeker met 5 punten totaal. Team “Stehnis” had ex aequo 5 punten als eindscore echter vanwege een misverstand bij de interpretatie van het reglement op dit punt kwam die eer uiteindelijk toe aan team “Stehnis”. In 2018 deed zich een soortgelijke situatie voor. Hieruit blijkt eens te meer hoe spannend de wedstrijden om het goud zijn! Als 3e mocht team Coenstad het podium betreden.
In de B-klasse ging de strijd om het goud en promotie naar de A-klasse dit seizoen tussen de hierboven genoemde teams van Jacob Baas en Eddo Nijenhuis. Jacob Baas trok daarbij met 8 punten aan het langste eind met als 2e het team van Eddo Nijenhuis met 13 punten. Als 3e kwalificeerde zich fraai team Midden-Nederland van schipper Frans van Grinsbergen.

Hopelijk tot ziens in 2023 met (nog) meer spektakel en veel deelname.
Onder dankzegging voor de vrijwilligers deze toernooien mogelijk maken,
René Nijkamp