Regatta Loosdrechtse plassen

0
624
Regatta op de Loosdrechtse plassen

Verslag van de Regatta op de Loosdrechtse plassen op 19 april 2023

De Regatta is traditioneel de opening van het seizoen voor de politie en andere justitiële diensten onder de vlag van de NPSB en de NPZT en wordt voorafgaand aan het NK Langebaan en de NK korte baan wedstrijden gevaren. Vanwege verandering van locatie, verhuur, catering, financiën etc. heeft het comité gedurende de wintermaanden hard gewerkt om weer een succesvol zeilseizoen te garanderen.
Buiten de nieuwe ontvangstlocatie was er een 2e verhuurder bekend geworden onder de naam “Wetterwille”. Voorts was er de oude locatie De Uitkijk , bij wie er dit seizoen 12 Valken worden gehuurd naast maximaal 8 van Wetterwille Hebben we dit jaar een wedstrijdelement van maximaal 20 boten.

Op woensdag 19 april werden de ingeschreven bemanningen om 09.00 uur verwacht op het nieuwe verzamelpunt Rosa’s Cantina aan de Oud Loosdrechtsedijk 167. De Regatta was volgeboekt en dat geeft een goed gevoel voor de rest van het seizoen. Bij aankomst was de organisatie druk doende met de teamregistratie en op het water een mooie wedstrijdbaan uit te leggen met gebruikmaking van eigen boeien, aangezien de vaste boeien nog in de opslag lagen. Mede hierdoor werd de start enigszins vertraagd. Dat was echter geen probleem aangezien er voortdurend een straffe wind uit het NO stond die de boten tot maximum snelheid zou aansporen en zelfs zodanig dat zowel tijdens de ochtendrace als de middagrace één team een nat pak behaalden. Gelukkig waren zij hierop voorbereid en hadden reserve kleding mee.
Na de start van de lange ochtendwedstrijd bij harde wind met vlagen boven 7 bft. nam het team STILL(e) WILD(e) van Schipper Cees Van Leeuwen direct een grote voorsprong op de rest van het veld verrassend gevolgd door team Amsterdam met schipper Richard Dam welke als 2e de eerste bovenboei rondde. De strijd om de 3e plaats werd gevoerd tussen team 030 van Jeroen van den Hoven en KLPD team SteHNis van Schipper Niels Sitters welke laatste had gekozen voor een gereefd grootzeil. Tot het laatste rak was het voortdurend stuivertje wisselen tussen deze teams voor de 3e plaats en dat maakte het erg spannend. Ondanks of dankzij het gereefde grootzeil kon Niels als 3e finishen achter Cees van Leeuwen en Richard Dam. De onfortuinlijke teams welke kapseisden werden direct bijgestaan door de volgboot op het water en dat liep uitstekend af.
Tijdens de pauze werd er een uitgebreide uitstekende lunch verzorgd door het personeel van Rosa’s Cantina in de Italiaanse sfeer. Voorts werd er van boot gewisseld. Enkele teams haakten vanwege de best wel stevige omstandigheden af voor de middagwedstrijd.

Na de lunch was het tijd voor een nieuwe uitdaging met minimaal dezelfde windsterkte en verplicht gereefd grootzeil zo was terecht besloten. De oplettende teams hadden gezien dat de start bij het pin end gunstig was. Dat was wederom in het voordeel van Cees van Leeuwen en zij konden met minder meters voor de boeg de bovenboei ronden. Voor team Sitters was een inhaalrace noodzakelijk. Door de juiste route te kiezen naar boei 6 kwamen Cees, Richard en Niels bij elkaar te liggen. Richard moest daarna afhaken en de strijd om de 1e plaats ging tussen Cees en Niels. Cees schepte ter hoogte van boei 9 flink water maar dat liep goed af. Zij konden Niels nipt voor blijven tot aan de finish. Richard werd knap 3e en het podium was bekend. Cees 1, Niels 2 en Richard 3. De verdere uitslag werd later bekend gemaakt en rond gemaild.
We kunnen terugkijken op een spectaculaire en goed georganiseerde proloog van het seizoen.
René Nijkamp (gelegenheidsbemanning van Niels Sitters)