Europese politiesport start weer op met EK cross country

0
1080
Groep

In the real spirit of sportmanship and to honour our profession

Van vrijdag 5 tot en met maandag 8 november vond in het Deens Aarhus het Europees politie kampioenschap cross country plaats. Het was het eerste kampioenschap sinds de coronapandemie de internationale politiesport stil legde. De Deense organisatie was euforisch, de atleten uit alle windstreken van Europa uitgelaten. En de officials van de USPE? Die waren meer dan tevreden. Een verhaal van weerzien, afzien en vooral vreugde, omdat het weer kon.

Vrijdagochtend 04:00 uur. We verzamelen aan de Europaweg in Apeldoorn. De grijze bus van de KMar – de Aarhus express – staat al te ronken. We stappen in en zetten koers naar het noordoosten van Denemarken. Goed 10 uur en drie stops verder komen we aan bij het Scandic Mayor hotel in het centrum van Aarhus. De accreditatie verloopt vlot. Politiepas, paspoort, antidopingverklaring, het wordt grondig bekeken door de official van de USPE. Want wil je aan een politiekampioenschap meedoen, dan moet je aantonen dat je bent wie je bent en daadwerkelijk bij de politie werkt. Het avondeten is in de kantine van het politiebureau. Het is smakelijk, vers en veel. Op een enkeling na verdwijnt iedereen vrijwel direct na het eten richting bed, er moet slaap worden ingehaald van de korte nacht ervoor.

Zaterdagochtend 08:30 uur. We schuiven aan bij het ontbijt. Om 10:00 uur staan de bussen klaar. ‘Training at the venue’ staat op het programma. Het parcours wordt grondig verkend, de route blijkt technisch uitdagend. Als het parcours is verkend en de wedstrijdschoenen zijn getest, lunchen we in de sporthal. Aan het einde van de middag trekken we de NPSB presentatiepakken aan en stellen we ons op voor de officiële opening. Land voor land lopen we de grote ontvangsthal van het stadhuis van Aarhus binnen met onze vlaggendrager trots voorop. We luisteren naar de USPE hymne, het Deens volkslied en naar de toespraken van verschillende prominenten waarna het toernooi, the 16th EPC cross country officieel open wordt verklaard. Na een fotomoment is het alweer tijd om terug te gaan naar het hotel. Delegatieleider Michel Hagenbeek en coach Janneke Arts sluiten nog aan bij de technical meeting, de atleten gaan op tijd slapen.

Zondagochtend 07:30 uur. Bestuurslid Robert van der Kieft heeft vanuit Nederland de hele nacht doorgereden en is inmiddels aangekomen in Aarhus. Precies op tijd voor de wedstrijd. De vrouwen schuiven als eerste aan bij het ontbijt en klokslag 08:30 uur zitten ze in de bus op weg naar de wedstrijd. Om 10:30 uur klinkt voor hen het startschot. Met de zon hoog aan de hemel lijken de omstandigheden vriendelijk, maar niets is minder waar; het venijn zit ‘m deze dag in de grond. Het regende die nacht pijpenstelen wat het parcours heeft doen veranderen in een zompige arena. Maar er blijkt nog een uitdaging te zijn; de heuvels. Op wedstrijdtempo blijken ze gemeen hoog en gevaarlijk stijl. Maar niemand die klaagt, in tegendeel! Iedereen is enthousiast! Het is een cross zoals de cross country ooit bedacht is. Voor Nederland staan Marieke van Lierop (Amsterdam), Jacqueline Rustidge (Oost-Nederland/NPSB) en Liesbeth Voorthuijsen (politie uitrusting) aan de start. Dit inmiddels ‘veteranen’ team weert zich kranig in het geweld van de veel jongere collega’s. Op de koplopers zit geen maat. Het zijn vrouwen die zich vooral bezig houden met topsport en bij wie werk op de tweede plan staat. Het is een bekend fenomeen binnen de Europese politiesport, maar daar trekt het Nederlandse drietal zich niks van aan. Ze doen wat van ze verwacht wordt: zo hard mogelijk de route van 8,5 kilometer afraffelen. Marieke komt als eerste Nederlandse over de finish in 40:13 minuten. Haar tijd is goed voor de 21e plaats. Jacqueline volgt vlak daar achter in 40:41 minuten op plek 24. Liesbeth bereikt de meet als 27e in een tijd van 42:19 minuten. Hun gezamenlijke resultaten zijn goed voor de 6e plaats in het landenklassement.

Het parcours lijdt flink onder de vrouwenrace wat niet in het voordeel van de mannen is, die om 11:30 uur worden weggeschoten. De modderpassages zijn nog modderiger en waar het gras is weggetrapt verschijnt ook de nodige bagger. De Nederlandse mannen laten zich niet gek maken en lopen gedreven hun rondjes. Robert Gerritsen (Oost-Nederland), Jeffrey Vork (Amsterdam), Eltjo van Mechelen (Zeeland-West-Brabant), André Knol (LE) en Michel Besseling (KMar) weten zich prima staande te houden op het 12 kilometer lange parcours. Alleen André zit het deze dag; niet mee; een oude blessure speelt onverwacht op en hij staakt na twee rondjes noodgedwongen de race. Op gepaste afstand van de winnaar druppelen de Nederlandse mannen binnen. Maar dat is niet zo gek als je bedenkt dat de koploper deelname op het hoogste mondiale niveau op zijn naam heeft staan. Robert wordt 52e in 50:06 minuten, Jeffrey zit daar vlak achter en wordt 56e in 50:22 minuten. Eltjo komt als 62e binnen in 51:12 minuten. Michel tikt als 71e aan in 52:54 minuten. Met deze resultaten worden de Nederlandse mannen 12e in het landenklassement.

Aan het einde van de middag volgt de prijsuitreiking en sluitingsceremonie. In de grote ontvangsthal van het stadhuis van Aarhus worden de winnaars geëerd en brengt het politieorkest voor de laatste keer de USPE hymne ten gehore. De rapste atleten krijgen een medaille omgehangen, maar in the real spirit of sportmanship and to honour our profession zijn alle deelnemers winnaars!

Medal of Honour
Na de sluitingsceremonie trekt iedereen feestelijke kleding aan voor de laatste avond. It’s party time nu de wedstrijd en alle officiële momenten achter ons liggen. Maar na het eten grijpt Luc Smeyers, voorzitter van de USPE, toch nog even de microfoon. Het is namelijk gebruikelijk om mensen te eren die zich op bijzondere wijze voor de Europese politiesport hebben ingezet. Deze eer komt twee collega’s toe. De spanning stijgt als hij aangeeft dat het om een man en een vrouw gaat. Hij begint bij de vrouw; tien deelnames aan Europese politie kampioenschappen in verschillende disciplines, actief als organisator van internationale politiesport, promotor van de nationale en internationale politiesport…. En dan valt de naam van onze eigen Jacqueline. Onder luid applaus wordt ze naar voren geroepen en ontvangt uit handen van de voorzitter de ‘Medal of Honour’. Een beetje beduusd van alle aandacht gaat ze samen met David Stevens (België), die eveneens deze ereprijs krijgt uitgereikt, op de foto. Daarna is het tijd om de wedstrijd uit de benen te dansen. Tafels worden aan de kant geschoven om ruimte te maken en de band speelt heerlijke pop-klassiekers. De sfeer is vrolijk en uitgelaten.

Maandagochtend 09:00 uur.
De grijze KMar bus staat naast het hotel klaar voor vertrek. De gepakte koffers liggen weer veilig opgeborgen in de laadruimte, en wij nemen plaats op de banken. Bij het wegrijden is het al snel stil in de bus. Af en toe wordt er wat gekletst, maar het is vooral slapen. Als iedereen na de tweede pauze-stop weer in de bus zit grijpt Jacqueline haar kans om iedereen kort toe te spreken. KMar chauffeurs Mark en Arian worden in het zonnetje gezet; zij brachten de groep op voortreffelijke en bovenal veilige wijze op de plaats van bestemming en weer naar huis. En daarbij was hun support tijdens de wedstrijd van onschatbare waarde. Michel en Janneke worden bedankt voor hun rol als delegatieleider en coach. Zij ontzorgden de atleten zodat ze zich zonder afleiding volledig op de wedstrijd konden focussen. En tot slot worden de atleten bedankt voor hun inzet.

Rond 19:00 uur komt de bus weer aan in Apeldoorn. Daar scheiden de wegen en gaat iedereen op weg naar eigen huis en haard. Met een glimlach op het gezicht, want het was mooi in Denemarken, geweldig mooi!

https://www.facebook.com/jesper.holst.94/videos/557873898643123