Golfteam NL wint van België

0
1344
Team NL wint
Team NL wint.

Bavel – Op woensdag 25 augustus jl. togen 36 Nederlandse en 36 Belgische politiegolfers naar golfbaan Princenbosch (vlakbij Breda) om de golfclubs met elkaar te kruisen. Na de succesvolle eerste editie in België had Team NL de zware taak om de titel van 2019 te verdedigen. De omstandigheden waren ideaal: een lekker zonnetje maar niet te warm, nauwelijks wind en een baan die er prachtig en strak bij lag. Dit gecombineerd met de Brabantse gastvrijheid maakte dat de dag vooraf al niet kapot kon. Al probeerden de Belgen dat nog wel… 

Stressen
Vlak vóór de wedstrijd hadden de Belgische teamcaptains namelijk bedacht dat de spelvorm toch iets anders moest dan was afgesproken. Er was kennelijk wat ruis op de communicatielijn ontstaan na het overleg van enkele weken eerder. Zonder op de voor een leek oninteressante details in te gaan: er moest op het laatste moment nog iets veranderd worden aan de scorekaarten en dat gaf de Nederlandse teamcaptains Petra en Wil nogal wat stress omdat ook de eerste deelnemers zich al meldden. En alles was tot in de puntjes al geregeld! Het is gelukkig allemaal goed gekomen al duurde het wel 9 holes voordat alle onrust bij de teamcaptains weg was.

Princenbosch wat ben je mooi
Na het bakkie vooraf op het terras en de teamfoto’s gingen de meeste spelers nog even richting driving-range om in te slaan. Om 12 uur gingen de eerste flights van start op hole 1 en 10. Golfclub Princenbosch had twee starters ter beschikking gesteld die op beide tees de juiste starttijden in de gaten hield. Dat gaf toch wat extra cachet aan de wedstrijd want het gebeurt niet vaak dat de spelers officieel door een starter de baan in worden gestuurd. De baan zelf lag er zoals gezegd prachtig bij: strak gemaaide fairways omzoomd door taaie rough die soms zo hoog was dat je er kniediep in stond. Zoals men dan in golf zegt: dan moet je maar recht slaan! De greens waren glad en liepen goed al stonden sommige pins wel erg scheef gestoken. Zie dan je bal maar eens bij de hole te krijgen. Maar ook dat hoort bij golf. De uitzichten en doorkijkjes in de baan waren ook mooi, of schoon zoals de Belgen zeggen. Het is net of je in een prachtig park rond loopt met veel fraaie bomen en waterpartijen al of niet met fontein. Golf is echter geen “walk in the park”, het blijft een lastig spelletje zeker als het een interland betreft. Want de Hollanders willen niet van de Belgen verliezen en andersom geldt dat ook. Er werd echter goed gespeeld door beide teams. Dat zou de uitslag later ook uitwijzen.

Oponthoud
De Fourball-Betterball (FBBB) spelvorm is een leuke manier om golf te spelen: je vormt met twee spelers een team dat ingedeeld is met een ander team, in dit geval van team België. Golfen doe je met je eigen bal maar de beste score van de twee spelers in het team telt. Je speelt dus zowel individueel en toch ook samen. Helaas is FBBB ook een hele trage spelvorm. Sommige spelers nemen zoveel tijd om te overleggen met elkaar over wat de juiste lijn is of om ballen te zoeken dat er na drie holes al aansluiting wordt gemist op de flight voor hen. Dat levert zelfs op een golfbaan file op: achterop komende flights staan na iedere geslagen bal te wachten tot ze weer verder kunnen. Zo liep de wedstrijd op tot vijf uur waar normaal vier tot vierenhalf uur de norm is. Sommige spelers kwamen op het tandvlees binnen en klaagden terecht over het trage tempo. Eentje merkte schamper op dat ze extra spataderen opgelopen had. Het vele wachten was het enige smetje op een verder vlekkeloze dag.

 

Uitslag
Bij het verwerken van de eerste scorekaarten haalde team België de hoogste scores binnen. Team NL moest in de achtervolging. Maar toen het duo Enno Wuijts en Michel ten Broeke met 45 punten de hoogste dagscore binnen bracht voor Team NL was duidelijk dat de overwinning binnen was. Uiteindelijk had Team NL 687 punten tegenover 662 punten voor team België.

Download: Interland NL-BEL 2021 – uitslag 

Bij de prijsuitreiking waren er traditiegetrouw ook prijsjes voor twee neary’s (bal op een Par 3 in één slag dichtst bij de hole) en twee tweary’s (2e slag op een Par 4 dichtst bij de hole). Deze waren respectievelijk voor Willem Lelijveld, Paul Simpelaar, Claudia Rietveld en Jean-Philippe (team België). Birdies (één slag onder par) werden geslagen door Claudia Rietveld, Stefan van der Noordt, Nico Nouwens, Marcel Sterk, Willem Lelijveld, Frederik Verspeelt, Jean-Philippe Wyns, Albert de Bree, Michel Dijkstra en Gerard de Leeuw.

Frederik Verspeelt, president van de Belgische politiegolfbond, reikte de wisselbeker uit aan Team NL-captain Petra en uiteraard moest daarna nog even een overwinningsfoto worden gemaakt. De volgende interland zal worden gespeeld in 2023; dan wederom op Belgisch grondgebied. Alle deelnemers: hartelijk dank voor jullie deelname en graag tot over twee jaar!