Het Nederlands politie vrouwen voetbalteam pakt brons op het EK in Noorwegen

0
930

Op donderdag 21 november 2019 speelden de vrouwen van het Nederlands Politie Team de kwalificatiewedstrijd tegen Zwitserland. Deze wedstrijd werd gewonnen met 3-0 op de velden van SV Spakenburg. Plaatsing voor het EK in Noorwegen was hiermee een feit. Echter door de coronapandemie werd het EK 2 jaar uitgesteld en vond het niet in 2020 plaats maar van 13 t/m 20 juni 2022.

Op maandag 13 juni stond het vertrek vanaf Schiphol gepland, echter door alle problemen op Schiphol werd de vlucht geannuleerd en moesten de Nederlandse politie vrouwen even on hold. Hierdoor werd de openingsceremonie van het EK gemist en moest er gekeken worden naar een andere vlucht. Gelukkig werd er snel geschakeld en kon het Nederlands politieteam de volgende ochtend vertrekken naar Trondheim. Dit was ook wel noodzakelijk want op dinsdagmiddag 16.30 uur, stond de 1e poule wedstijd tegen Ierland op het programma welke natuurlijk gewoon gespeeld moest worden. Een vermoeiende en lange reisdag stond op het programma met verschillende tussenstops. Het Nederlands Politieteam vloog van Amsterdam via Kopenhagen naar Oslo en vervolgens vanaf Oslo naar Trondheim. Een reis van uiteindelijk ruim 8 uur. Op het vliegveld in Trondheim waar het team om 15:00 uur aankwam, stond een bus klaar die het team rechtstreeks naar de speellocatie in Ranheim bracht. De Nederlandse politie vrouwen waren vastbesloten om deze wedstrijd tegen de Ieren tot een goed einde te brengen en de vermoeiende dag goed af te sluiten. De wedstrijd werd met 3-1 gewonnen en daarmee waren de eerste 3 punten in het toernooi een feit. Nederland liet met deze overwinning gelijk zien hoe sterk ze waren en dwongen het respect bij de overige landen direct af.

Woensdag stond de 2e poule wedstrijd op het programma. Bij winst was plaatsing voor de halve finales al een feit. United Kingdom was de 2e tegenstander en voor de Nederlandse politie vrouwen geen onbekende tegenstander. De wedstrijd ging gelijk op maar Nederland trok de overwinning over de streep met heel veel passie en vechtlust. De wedstrijd werd met 1-0 gewonnen en hiermee was Nederland al zeker van de halve finales.

De derde poule wedstrijd op donderdag werd gespeeld tegen Duitsland. Duitsland, regerend Europees kampioen en al 10 jaar op rij ongeslagen, was op voorhand geen makkelijke tegenstander. Omdat Nederland al geplaatst was, stond er minder druk op deze wedstrijd en kon er vrijuit gevoetbald worden. In de eerste helft toonden de Duitse collega’s gelijk hun kwaliteiten en keek Nederland met rust al tegen een 0-4 achterstand aan. In de 2e helft herpakte Nederland zich en stond er uiteindelijk een uitslag van 1-5 op het scorebord. Door deze uitslag eindigde Nederland op plaats 2 in de poule achter Duitsland.

Op vrijdag hadden de vrouwen van het Nederlands Politieteam hun welverdiende rustdag en werd de stad Trondheim op elektrische stepjes verkend ook was er een mooie wandeling in de prachtige natuur die Noorwegen kent. Zaterdag 18 juni stond de halve finale op het programma tegen gastland Noorwegen, de nummer 1 van de andere poule. Noorwegen, een goed georganiseerd team met een zeer sterke en vaardige spits, maakte het Nederland erg moeilijk. Ook hadden de Nederlandse politie vrouwen niet de vorm van de dag en werd de halve finale met 2-0 verloren. Dit was natuurlijk erg teleurstellend maar de knop moest gelijk om want zondag stond er alweer een belangrijke wedstrijd op het programma voor de 3e/4e plaats.  Frankrijk de verliezend finalist van het EK 2016 was de tegenstander. Frankrijk wat bekend staat als een zeer fysiek sterk team was dan ook geen makkelijke tegenstander. De Nederlandse politie vrouwen begonnen erg sterk aan de wedstrijd en kwamen al binnen 2 minuten op een 1-0 voorsprong. Dit hadden de Fransen niet verwacht en Nederland zette Frankrijk met hun aanvallende spel volledig onder druk. Met rust stond Nederland dan ook al met 3-0 voor. Deze voorsprong gaf Nederland uiteraard niet meer weg en de wedstrijd werd uiteindelijk met 5-1 gewonnen. Deze overwinning en fantastische 3e plek op het EK werd dan ook groots gevierd op het veld.

Naast de bronzen medaille pakten de Nederlandse politie vrouwen ook de Fair Play prijs.