Landelijke Eenheid wint Nationale Politie Sportdag 2023

0
621
Foto Menno Binsma.

De Nationale Politie Sportdag 2023 is een feit! Op vrijdag 22 september wisten maar liefst 525 collega’s van politie en Koninklijke Marechaussee de weg naar Biddinghuizen te vinden. Daar stelde Mud Masters hun terrein voor het tweede jaar achtereen open voor het grootste politiesport event van het jaar. 88 vrijwilligers waaronder 34 studenten van de Aventus Veiligheidsacademie Apeldoorn, bestuursleden, (herstel)sporters, gedelegeerden van de NPSB en overige vrijwilligers zorgden ervoor dat de dag goed verliep. Aan het einde van de dag bleek dat de Landelijke Eenheid de meeste punten bij elkaar had gesprokkeld. Zij namen de kampioenschaal mee naar huis en mogen een jaar lang de titel ‘fitste en sportiefste eenheid van Nederland’ dragen.

Politiesport voor iedereen
De sportdag was uit verschillende onderdelen opgebouwd. Zo liep iedereen het 6 kilometer lange Mud Masters parcours met 16 klim, water en durf onderdelen. Daarnaast waren er vier politiesport-gerelateerde onderdelen. Zo was er een 40 voet LifeMax/CrossMax container voor het onderdeel Crossfit, werd er handboog geschoten en gebasketbald op een door de NBB geleverde 3×3 basketbalveld. Een bijzonder onderdeel vormde het BearCat Push; het duwen van het op één na grootste voertuig van de DSI. Het voertuig trok veel bekijks en vormde voor veel teams de achtergrond voor de groepsfoto. Aan het einde van de dag was het touwtrekken traditiegetrouw het slot van de sportieve activiteiten. De onderdelen waren zorgvuldig gekozen, zodat iedereen, van geoefende sporter tot recreatieve sporter, aan zijn of haar trekken kwam.

Partnerplein
Niet eerder was het ‘partnerplein’ zo goed gevuld: PZP/CZ, Loyalis, Fietsplan, fit@NP, Cop2000, de gezamenlijke politiebonden, TIPU internationale uitzendingen, werving en selectie DKDB, stichting Tegenkracht, RCVRY RUN, the Right Meal, IPA en het programma Samen Inzetbaar presenteerden zich tijdens de sportdag. Tussen de onderdelen door bezochten veel collega’s het partnerplein voor een praatje of met een vraag, of voor een van de vele gadgets die beschikbaar werden gesteld door de partners. Ook waren er verschillende challenges waarmee men iets kon winnen. Zo werd er aan het einde van de dag weer een fiets verloot door Loyalis.

De strijd der eenheden/diensten
Op de verschillende onderdelen konden de deelnemende teams punten verdienen. Bij de start van het touwtrekken werd de top drie al voorzichtig zichtbaar maar het was uiteindelijk de Landelijke Eenheid die aan het langste eind trok. De trotse teamcaptain Tom sprak na afloop zijn team toe:
‘Kampioenen van de LE, wat was dit een té gekke dag met jullie! Ik ben blij en hoewel ik nu klink alsof ik twee dagen goed heb doorgehaald (nog nooit zo hard geschreeuwd en gejuicht), ben ik vooral heel erg trots op jullie! Het is ons gelukt om met dit diverse team van doorzetters vanuit alle windrichtingen en diensten binnen de LE, voor het eerste de titel op naam van onze eenheid te zetten. Wij hebben laten zien dat wij binnen de enorme diversiteit van de LE, een hecht en supportive team zijn die in staat is hele toffe dingen te doen!!’

Ordentelijk en gedisciplineerd
Het onderdeel touwtrekken werd deze keer geleid door de secretaris-generaal/scheidsrechter van de TWIF (Tug of War International Federation) samen met een gecertificeerde scheidsrechter van de Nederlandse Touwtrek Bond. Dat vreemde ogen dwingen bleek wel: waar dit onderdeel traditiegetrouw op veel fanatisme kan rekenen waarbij het soms iets té fanatiek wordt, verliep de knock-out competitie deze keer ordentelijk en gedisciplineerd. De finale ging tussen Rotterdam en de LE. Rotterdam won, maar het leverde net niet voldoende punten op om de winst van de dag te pakken. Het Rotterdamse team van teamcaptain Robbin erkende in de LE zijn meerdere en feliciteerde team LE hartelijk met de winst.

Iedereen is winnaar, maar de schaal gaat naar de LE
Aan het einde van de dag mocht het team van de Landelijke Eenheid de wisselschaal mee naar huis nemen, maar wat ons betreft zijn alle deelnemers winnaars! De uitslag van de sportdag 2023:
1. Landelijke Eenheid
2. Rotterdam
3. Oost-Nederland
4. Zeeland-West-Brabant
5. Oost-Brabant
6. Amsterdam
7. Den Haag
8. Noord-Holland
9. Politieacademie
10. LMS
11. PDC
12. Midden-Nederland
13. KMar
14. Noord-Nederland
15. Limburg
16. KL/Staf

Snelste man op het Mud Masters parcours: Desley, eenheid Amsterdam in 28:41
Snelste vrouw op het Mud Masters parcours: Eline, eenheid Oost-Nederland in 34:48
De finale van het touwtrekken ging tussen Rotterdam en de Landelijke Eenheid, Rotterdam won.

De feiten

  • Simone Roos van de korpsleiding opende samen met Petra Bosman de Nationale Politie Sportdag 2023;
  • 525 collega’s van politie en Koninklijke Marechaussee deden mee;
  • 88 vrijwilligers waaronder 34 studenten van de veiligheidsacademie Aventus Apeldoorn, NPSB gedelegeerden, herstelsporters en bestuursleden en overige vrijwilligers hielpen mee;
  • 630 lunchpakketten van Bakkerschool Hubertus Kerkhoff uit Amsterdam vulden de hongerige magen van de sporters en vrijwilligers;
  • 600 kopjes koffie en thee werden geschonken, beschikbaar gesteld door TIPU;
  • Mud Masters bood gelegenheid voor een extra start voor collega’s die te laat waren met inschrijven en op de reservelijst terecht kwamen. Bij deze startgroep sloten ook enkele enthousiaste vrijwilligers en partners van het partnerplein aan.

Complimenten en saamhorigheid
Na afloop van de sportdag waren er veel complimenten voor de organisatie en vrijwilligers. Een deelnemer riep: ‘deze editie van de sportdag was de beste dag van het jaar’. Een NPSB (herstel)sporter die als vrijwilliger geholpen had zei na afloop: Ik heb vandaag het gevoel van saamhorigheid weer gekregen. Bij de Nationale Politie Sportdag gaat het niet alleen om het leveren van een sportprestatie; het gaat om samen buiten bewegen en de sportieve grenzen te verleggen. Maar zeker niet minder belangrijk, gaat het ook om het elkaar ontmoeten, verbroederen en samen plezier beleven.

Als organisatie gaan we binnenkort met de verschillende partijen evalueren en plannen maken voor de Nationale Politie Sportdag 2024! Heb je een vraag, een tip of een top voor volgend jaar? Mail ons dan via npsbkantoor@politiesport.nl.

Namens het bestuur van de NPSB bedanken we alle betrokkenen bij de sportdag. We kijken met trots en plezier terug op een fantastische dag, waarbij ook de weergoden ons (weer) goed gestemd waren!

Michel en Jacqueline
Organisatie Nationale Politie Sportdag 2023