NK triathlon Olympic Distance 2021

0
954
NK triathlon Olympic Distance 2021

Op zondag 5 september 2021 werd het politie NK triathlon in de Olympische afstand gehouden. Bij de Keistad triathlon in Amersfoort streden KMAR en politie medewerkers om de gouden, zilveren en bronzen NK plakken.

Dat de Olympische triathlon niet zomaar een wedstrijdje is die je even doet, bleek wel uit het deelnemersaantal. 13 Heren en dames durfden deze strijd aan. Een wel erg laag aantal als je weet hoeveel collega’s Nederland rijk is. Door afmeldingen in verband met divisie wedstrijden, blessures, zwangerschappen, vakanties etc was het deels te verklaren. Maar toch zou je zeggen dat er wel meer collega’s deze afstanden zouden moeten kunnen volbrengen toch? Het hoeft niet snel, als je het maar volbrengt tot de finishlijn.

Veel respect dus voor de toppers die hier aan de start stonden. Ons deelnemersveld bestond uit een mooie mix van ervaren atleten, tot ‘beginnelingen’ op deze afstand. Zo heeft Michel, sinds 1,5 jaar in dienst bij de KMAR, aan meerdere Ironman’s meegedaan op Hawaï. Dit zijn de WK’s van de Ironman over de lange afstand die deze triathlon heeft; 3,8km zwemmen, 180km fietsen en nog eens 42,2km hardlopen. En dat in de brandende hitte van Hawaï. Een sticker blonk nog als bewijs op zijn snelle tijdritfiets. 8 Dagen geleden finishte hij nog als 4e op de hele triathlon De Gelreman. Henk is inmiddels gepensioneerd na zijn docentschap op de politieacademie en geniet heerlijk van zijn vrije tijd. Suzanne was de enige uit de politie EK triathlon selectie van 2018 in Almere. Nadat ze lang last van haar longen had gehad na een corona besmetting, wilde ze nu wel weer kijken wat ze nog kon. Maike is afgelopen jaren 2 keer moeder geworden. Daarvoor deed ze goed mee in diverse triathlon wedstrijden. Nu dus ook kijken wat ze nog/of alweer kan. Britt maakte zich vooraf nog druk over de wedstrijd serie waar ze in zou starten. Zou dit niet allemaal veel te hard gaat? Voor Suus en Roxanne was het hun eerste triathlon op deze afstand. Spannend voor deze meiden dus.

Bij het installeren van de fiets in de wisselzone had Bart problemen met zijn fiets. Eén van zijn banden bleek leeg te lopen en het ventiel zat vast in de hoge velg. Balend besloot hij om niet te starten en maar te gaan aanmoedigen. Jammer, want Bart heeft in de afgelopen jaren meerdere keren op het podium gestaan van onze NK’s en was vandaag ook zeker podium-kandidaat. Er werd gestart in het wedstrijdveld van deze afstand. Genoeg deelnemers om mee te strijden, je aan op te trekken en voor hier in het smalle water toch ook hier en daar letterlijk strijd mee te voeren. Meerdere deelnemers spraken na de wedstrijd over hardhandig duw en trekwerk na de start, plus de daarbij binnengekregen slokken slootwater. Gelukkig kwam iedereen wel heel het water uit. Via een smalle ladder moest de kade beklommen worden en aan de gezichten van velen te zien, was het een zware tocht geweest. Weer even wennen na, voor velen, alleen maar trainen in Coronatijd. Vanaf de kade was een stukje hardlopen naar de fiets en ondertussen de bril en badmuts af en wetsuit uit. Dat laatste is nog een precies klusje. Sommigen rukten de kletsnatte wetsuit in een paar schopbewegingen uit, zette in een snelle beweging hun helm en bril op en renden op blote voeten, met de schoenen al op de trappers, richting fietsparkoers. Anderen gingen er uitgebreid voor zitten, inclusief afdrogen en omkleden.

Het was Michel die als eerste van de NK groep uit het water kwam. Hij liet meteen zien dat er geen maat op hem stond, want hij pakt hier al bijna 4 minuten op de 2e heer Bob. Suzanne kwam tussen hun in ook snel uit het water en ging aan kop bij de dames. Na 36 minuten was iedereen van ons het water uit en kon zich storten op 4 rondes fietsen. Leuk om te kijken voor het publiek. Mooi om te zien dat toch wel de meeste van onze deelnemers met een lach op hun gezicht voorbij kwamen! Bob, nog steeds op 2e positie, had het wat minder naar zijn zin. Door een slok water tijdens het zwemonderdeel en het waarschijnlijk wennen aan het sinds lange tijd hard racen met sportvoeding had hij buikklachten gekregen. Michel had nergens last van en liep de straatstenen uit het wegdek. Nog voordat iedereen klaar was met het fietsonderdeel, had hij er al 2 van de 4 looprondes op zitten. Bob ging het looponderdeel als 2e in en kon door zijn buikklachten niet zijn gebruikelijke snelheid halen. Henk v/d Belt had met het fietsen al wat tijd goed gemaakt en startte 1,5 minuut later aan het lopen. Kort achter de 3 snelste mannen kwam Suzanne al het loopparkoers op, met kort hierna Colin, Ruud en Maike. Tussen Maike en Suzanne zat maar 1.2 minuut, dus dat kon een spannende race worden. Britt volgde iets meer dan 5 minuten later als 3e dame. Michel liep alleen maar uit en finishte met een ruime voorsprong als eerste, met een 10km looptijd van 36:16min! Sowieso een snelle looptijd, maar met het zwemmen en fietsen er nog voor echt een super knappe tijd. Hij werd in de ’normale’ ook nog 1e bij de heren categorie 40+. Henk bleef lekker doorlopen, haalde Bob in en bleef tot de finish de nummer 2. Voor deze gepensioneerde ‘oude diender’ echt een hele knappe prestatie in dit veel jongere veld. Bob kon ondanks zijn buikklachten gelukkig wel doorlopen en finishte als 3e. Al scheelde het niet heel veel met Colin. Suzanne liep de snelste looptijd van de dames en een spannende strijd met Maike bleef hierdoor uit. Suzanne was vanaf de start t/m de finish de snelste bij de dames. Maike bleef een steady tempo lopen en finishte als 2e. Britt liep met haar snellere tempo nog wel een flinke inhaalrace, maar kwam op de finish precies een halve minuut tekort om Maike te passeren. Wel veroverde zij het laatste plekje van het damespodium.

Hieronder de uitslagen van alle collega’s. Denk je nu; dat wil ik ook een keer proberen of dat kan sneller? Houdt de NPSB sportkalender op www.politiesport.nl [1] in de gaten. De gepensioneerde Henk van de Belt riep, nadat ik hem vertelde dat hij 2e was geworden; “Het moet toch eigenlijk niet kunnen als een oude man zoals ik hier 2e word. Waar zijn de fitte jonge collega’s?” Een oproep voor iedereen dus om jullie snelheid te laten zien op de editie van 2022!

 1. Michel – Amersfoort – 2.13.45
 2. Henk – Huissen – 2.38.36
 3. Bob – Zaandam – 2.42.12
 4. Suzanne – Vriezenveen – 2.42.51
 5. Colin – Amersfoort – 43.14
 6. Ruud – Soest – 2.48.23
 7. Maike – Bunnik – 2.49.59
 8. Britt – Alkmaar – 2.50.39
 9. Alwin – Nunspeet – 2.57.22
 10. Suus – Brielle – 2.57.43
 11. Roxanne – Oldenzaal – 3.20.09