De politie sport- en vitaliteitsweek: een week vol live en online sport

0
1102
Groepsfoto na een succesvolle clinic
Groepsfoto na een succesvolle clinic.

Ook dit jaar kon de nationale politie sportdag vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan. Gelukkig werd een alternatief bedacht: de politie sport- en vitaliteitsweek. De week van 20 tot en met 24 september was een week boordevol live en online sportactiviteiten. In een aantal eenheden bood fit@np een programma aan, waar de NPSB medewerking aan verleende.

PDC online
Een mooie samenwerking tussen fit@np PDC en de NPSB  resulteerde tijdens de sport- en vitaliteitsweek in een tweetal online clinics kickboksen en workshops ‘politiesport voor iedereen’. NPSB gedelegeerde Thomas Leppink nam de deelnemers mee in de wereld van het kickboksen en bracht de basistechnieken bij. Jacqueline Rustidge van de NPSB vertelde tijdens een 45 minuten durende workshop over de politiesport.  Dat iedereen die werkzaam is bij de politie automatisch lid is van de NPSB, en dus aan de politiesportactiviteiten kan deelnemen, was voor een aantal een eyeopener. Tijdens de workshop was er natuurlijk ook aandacht voor bewegen. In korte breaks was er ruimte voor zogenaamde ‘snaxercise’ oefeningen. Leuke en nuttige oefeningen om je werkdag vitaler door te komen.

IJshockey
Op dinsdag en donderdag konden collega’s meedoen aan een ijshockey clinic. Gedelegeerden Jeroen Jacobs en Wessel van ’t Klooster gaven uitleg over de uitrusting waarna de deelnemers het ijs op werden gestuurd. Bij een zestal stations werden de verschillende basistechnieken van het ijshockey uitgelegd en uitgevoerd. Ondanks dat het ijs – zeker voor beginners – glad was en daarmee een echte uitdaging, konden de deelnemers terugkijken op een zeer geslaagde kennismaking met het ijshockeyen.

Algemene Militaire Fitheidstest
De collega’s van de sportcommissie van de Koninklijke Mareschaussee hadden politie collega’s de mogelijkheid geboden om tijdens de sportweek  de Algemene Militaire Fitheidstest (AMF) af te leggen. Op de koning Willem III kazerne in Apeldoorn werden verschillende sportieve prestaties gemeten en vastgelegd in het scoretabel. De deelnemers waren razend enthousiast en inmiddels worden plannen gesmeed voor een terugkomdag om te kijken of er voortuitgang is geboekt.

Hang-On
Op het terrein van survivalclub Hang-On in Doorn werkte een groep collega’s een training ‘klimtechnieken’ af. In twee groepen en op twee verschillende niveaus wist trainer Erik de Heer met assistent Sandra de groep gedurende twee uur flink te laten zweten. Leerzaam en bovenal leuk! 

Golfclinic smaakt naar meer
Op vrijdag 24 september jl. werd in het kader van de Vitaliteitsweek op de Edese Golfclub Papendal een clinic gehouden voor collega’s die nader kennis wilden maken met de golfsport. Na een aantal late af- en aanmeldingen kwamen er uiteindelijk 26 collega’s uit het hele land naar Papendal. Verreweg de meesten hadden nog nooit een golfclub in handen gehad en het viel in veel gevallen niet mee om de bal met een mooie boog weg te slaan. “Het ziet er makkelijk uit maar het is hartstikke moeilijk” was dan ook een veel gehoorde opmerking. Niettemin had iedereen het naar de zin en de enthousiaste aanmoedigingen van de drie golfpro’s bij de onderdelen swingen/slaan, chippen/pitchen en putten hielpen daar aan mee. Tijdens de afsluitende lunch werd door iedereen bevestigd dat er wel meer clinics georganiseerd mogen worden en dat het erg leuk was om mee te doen.

 

NPSB/WEP vitalteitsdag
Afsluiter van de sport- en vitaliteitsweek was de vitaliteitsdag van de NPSB in samenwerking met stichting WEP. Wim Tilburgs, oprichter van ‘Je leefstijl als medicijn’ vertelde op inspirerende wijze over zijn eigen ontdekkingstocht naar een vitaal leven na mentale en fysieke tegenslag. Vervolgens konden de deelnemers kiezen uit clinics sportschieten, yoga, kickboksen, trailrunning, MTB, hoelahoep en surival. De opzet bleek een schot in de roos; een laagdrempelige manier om kennis te maken met verschillende takken van sport.

Binnenkort wordt de sport- en vitaliteitsweek geëvalueerd en bekijkt de organisatie of deze opzet een vervolg krijgt of dat erin 2022 de traditionele nationale politie sportdag op de kalender komt. Heb jij hier een gedachte hierbij? Laat het ons weten door een mail te sturen naar npsbkantoor@pollitiesport.nl.