NPSB succes tijdens OMK atletiek

0
879

De NPSB baanatletiek heeft een tijdje stilgelegen waardoor de gedelegeerde atletiek een uitdaging had aan het werven van deelnemers. Oudgedienden waren veelal gestopt en nieuwkomers nog niet gescout. Toch lukte het een leuke groep op de been te krijgen. Dinsdag 24 mei troffen ze elkaar voor het eerst tijdens het Open Militair Kampioenschap (OMK) baanatletiek in Uden.

Nieuwsgierige ogen en vrolijke woorden; de ontmoeting in de kantine van de Udense atletiek vereniging De Keien was uiterst aangenaam. Het politie atletiektenue werd uitgedeeld, startnummers opgespeld. Het zijn gebruikelijke taferelen bij een baanatletiekwedstrijd. Een woord dat niet zou misstaan bij een potje Scrabble. Maar deze dinsdag zijn we er niet om te Scrabbelen, nee, we zijn er om de moeder der sporten te bedrijven.

Springen, sprinten en werpen
Diego (Amsterdam) beet het spits af bij de 100 meter sprint. In een tijd van 11.38 seconden snelde hij naar de winst. KMar aspirant Natalja deed het in de vrouwenrace dunnetjes over. De 100 meter won ze in 13.62. Op de 200 meter moest ze NPSB teamgenoot Mirjam (LE) voor laten gaan. Mirjam pakte de winst in 28.07 seconden, Natalja finishte als tweede in 29.15 seconden.  Joanne (LE) startte haar dag met speer. Ruim 20 jaar had ze de speer links laten liggen. Haar worp van 28.96 meter stemde haar dan ook meer dan positief: ‘als ik weer serieus ga trainen, zit er zeker meer in!’. Bij ver vloog Mirjam door de lucht om 4.69 meter verderop in het zand te landen. Joanne had de uitdaging om tussen haar pogingen op speer door, ook ver te springen. Dit bleek niet ideaal. Drie foutsprongen, maar gelukkig ook één goede die reikte tot 3.99 meter. Direct daarna moest ze door naar discus. Hoewel dit niet echt haar onderdeel is, wist ze tot een mooie afstand te komen.

Nipt op tijd
Als langste baanafstand stond 5000 meter voor mannen en 3000 meter voor vrouwen op het programma. Zo’n 5 minuten voor de start meldden Marck (KMar), André (Limburg), Jacqueline (NPSB/Oost-Nederland) en Liesbeth (PDC) zich bij de jury van vertrek. Ook Michel (KMar) stond namens de NPSB op de startlijst, maar hij was in geen velden of wegen te bekennen. Michel is eigenlijk triatleet en zou met de fiets vanuit zijn woonplaats komen. Twee minuten voor de start kwam hij – met 90 fiets kilometers in de benen – aangerend. Nipt op tijd; iets met tegenwind en verkeerd rijden. Last van zijn fietstocht had hij echter niet en pakte meteen de leiding om deze niet meer af te staan. Hij finishten zijn race over 5000 meter in een tijd van16.55 minuten. Marck bereikte niet veel later de meet in een mooie 17.27 minuten. Hekkensluiter bij de NPSB mannen was André die zich als master 60+ keurig staande hield tussen de jongere lopers. Liesbeth pakte bij de vrouwen 3000 meter de leiding en bereikte de finish in 10.39 minuten. Jacqueline eindigde als tweede in 11:26 minuten.

Estafette
Met vier snelle dames in de ploeg kon de NPSB niet ontbreken op de afsluitende estafette 4 x 100 meter. Mirjam, Natalja, Joanne en Liesbeth oefenden kort voor de start nog even de wissels waarna ze snel hun posities innamen. Als een geoliede machine wisten ze het stokje rond te brengen. Een topprestatie op zich, aangezien ze elkaar die ochtend pas hadden leren kennen. Chapeau!

NPSB atletiekgedelegeerde Jacqueline was content. Zowel de organisatie van het OMK als de NPSB waren blij met de wederzijdse samenwerking. Daarbij hadden de NPSB atleten meer dan prima gepresteerd. Het is een mooie opmaat naar het EK baanatletiek in 2023. De selectie voor het EK zal na het OMK van mei 2023 rond worden gemaakt. Tot die tijd wordt het hard trainen voor degene die belangstelling heeft om mee te gaan.

Ben jij een baanatleet en werk je bij de politie of koninklijke marechaussee? Laat het ons weten en stuur een mail naar atletiek@politiesport.nl.

Foto’s met dank aan buddysport.nl.