Selectietraining voor de 16th USPE European Police Championships Swimming

0
1010
Selectietraining voor de 16th USPE European Police Championships Swimming

Tijden plus teamgevoel

De een is gestoken in een ultragestroomlijnd wedstrijdbadpak en doet langs de badrand haar warming-up routine. De ander draagt gewoon een trainingszwembroek, grabbelt een zwembril uit de tas en plonst in het water om in te zwemmen. Maar alle dertien deelnemers aan deze NPSB-zwemtraining hebben hetzelfde gevoel: eindelijk weer eens racen.

En er staat ook iets op het spel, deze 23 juni in het openluchtbad van Zwolle: deelname aan het Europees Politiekampioenschap in Moskou. Dan wil je je wel even van je sterkste kant laten zien. Toch zijn de voorbehouden niet van de lucht langs het bad: een paar extra coronakilo’s en bijbehorende trainingsachterstand, een blessure hier, een blessure daar. Of gewoon koud van de nachtdienst op het startblok. Maar als het fluitje van de starter klinkt, neemt iedereen als vanouds een ademteug en spant zich aan om zo snel en strak mogelijk van het blok te komen.

Terwijl in de andere banen oudere dames en een enkele triatleet hun baantjes trekken, strijden de politiezwemmers en een enkele marechaussee een tegen een. En vooral tegen de klok. Langs de badrand staan de eindtijden van de vorige Politie EK-finale. Als aanmoediging? Het zijn tijden waar zelfs geoefende zwemmers van moeten slikken.

Waar menig buitenlands politiekorps de nationale zwemselecties plundert om met de snelste dames en heren eer en roem te oogsten, zijn NPSB-zwemmers in de eerste plaats zwementhousiastelingen. Een bonte mix van aspiranten, ervaren executieve collega’s en ondersteuners die zich naast een fulltime baan zichzelf graag afbeulen in het zwembad. Een paar keer per week. Mits de diensten en verplichtingen thuis het toelaten.

De teamcaptain gaat in haar selectie voor allrounders waarmee alle afstanden bezet kunnen worden: borstcrawl, schoolslag, rugcrawl, vlinderslag, wisselslag én de estafettes. Maar tijden alleen zijn niet doorslaggevend voor een plekje in ‘Team Moskou’. De vijf mannen en vijf vrouwen moeten het vooral onderling goed kunnen vinden. Dat ondefinieerbare gevoel van de ‘blauwe familie’, dat laat zich niet vangen met een stopwatch. Een gezonde lunch en lekker samen lachen, dat doet het hem. En natuurlijk jezelf even goed afbeulen over 100 meter borstcrawl, vlinderslag, rugcrawl en schoolslag.