Sportiviteit en heuvels tijdens Kerstcross Oost-Nederland

0
808
kerstcross-oost-nederland

Zet een uitdagende route uit door het bos en plaats de NPSB startboog op een voetbalveld met een Kerstman die toekijkt. Daarmee is de basis gelegd voor de Kerstcross Oost-Nederland, tevens NK cross. En zo stond op vrijdag 16 december de NPSB hand in hand met IBT Zutphen bij voetbalvereniging Victoria Boys in Apeldoorn, als host van de 39e editie van de Kerstcross Oost-Nederland. Dat collega’s er na twee coronajaren zin in hadden bleek wel uit de aantallen: maar liefst 325 medewerkers van politie en Koninklijke Marechaussee trokken die koude vrijdagochtend de hardloopschoenen aan.

Gastvrij onthaal
Even als voorgaande jaren was de organisatie met de cross te gast bij de Apeldoorns VV Victoria Boys. De beheerders waren verheugd dat er weer een kerstcross op hun terrein werd georganiseerd. ‘De samenwerking is altijd goed en we vinden het gewoon leuk om ook een steentje bij te dragen aan iets anders dan voetbal’. Ook dit jaar hadden de beheerders weer gezorgd voor een kop koffie, een warme douche en snert met krentenbrood voor alle deelnemers. Het onthaal was als vanouds gastvrij.

Venijnige klimmetjes en steile afdalingen
Ingegeven door nieuwe richtlijnen vanuit het Gelders Landschap was de route iets verlegd ten opzichte van voorgaande jaren. Maar heel erg was dat niet. De mannen van IBT Zutphen -verantwoordelijk voor de route – hadden kans gezien de ronde van 5 kilometer nóg uitdagender te maken dan voorheen. Met venijnige klimmetjes, steile afdalingen, vals plat en zelfs een hindernis in de vorm van een boomstronk over het pad, hadden ze er echt iets moois van gemaakt. Met de bevroren ondergrond daarbij was de cross voor alle deelnemers afwisselend en uitdagend.

kerstcross-oost-nederland

Voor iedereen een taak
Vanuit heel Nederland en zelfs uit Duitsland togen collega’s naar Apeldoorn. De politieacademie Apeldoorn was echter hofleverancier. Een complete jaargang was present. In principe om mee te lopen, maar wie niet kon lopen werd ingezet als vrijwilliger. Zo was er voor iedereen een taak: van startnummer uitgifte tot chip-knipper, van wegwijzer tot hardloper. Voor velen was het de eerste kennismaking met de politiesport. De reacties waren lovend, zo viel achteraf te lezen op het Instagram account van de politieacademie.

kerstcross-oost-nederland

NK cross en recreatieloop
Waar het bij de kerstcross vooral gaat om het samen op sportieve wijze het jaar af te sluiten, werd er ook gestreden om de nationale politie crosstitels. Op de 10 kilometer was in zes categorieën eremetaal te verdienen. Maar ook voor de recreatieve loper was er volop ruimte. Zo stond verreweg het grootste aantal deelnemers aan de start van de 5 kilometer. Voor beide afstand was na afloop in de kantine van Victoria Boys een prijsuitreiking en werd de top drie van beide afstanden in de verschillende categorieën gehuldigd.

Uitslagen

Vrouwen 5km tot 35 jaar

Goud Valerie Oost-Nederland 23:51
Zilver Wendy Oost-Nederland 24:07
Brons Esmee Oost-Nederland 24:15

Vrouwen 5km 35+

Goud Ellen Politieacademie 28:28
Zilver Ingrid Oost-Nederland 30:08
Brons Els Politieacademie 30:52

Heren 5km tot 40 jaar

Goud George Oost-Nederland 19:56
Zilver Mark Oost-Nederland 21:04
Brons Arjan Oost-Nederland 21:09


Heren 5km 40+

Goud Marijn Oost-Nederland 22:41
Zilver Watze Midden-Nederland 23:02
Brons Richard Oost-Nederland 23:03


Vrouwen NK 10km tot 35 jaar

Goud Lotte Oost-Nederland 46:40
Zilver Lisa Oost-Nederland 47:37
Brons Annet Oost-Nederland 48:21


Vrouwen NK 10km 35+

Goud Jacqueline Oost-Nederland/NPSB 43,34
Zilver Liesbeth Politieuitrusting 44,34
Brons Esther KMar 45:10

Heren NK 10km tot 40 jaar

Goud Michael KMar 38:50
Zilver Marinus Midden-Nederland 39:30
Brons Cedric Oost-Nederland 40:05


Heren NK 10km 40+

Goud Michel KMar 38:47
Zilver Lourens Midden-Nederland 40:08
Brons Jurgen Oost-Nederland 41:10


Heren NK 10km 50+

Goud Marcel Oost-Nederland 38:32
Zilver Paul Oost-Nederland 41:42
Brons Erik Noord-Nederland 41:55


Heren NK 10km 60+

Goud Jan Piet Oost-Nederland 47:20
Zilver Hans Oost-Nederland 48:03
Brons Jan gepensioneerd 49:11


Dankwoord

Speaker Ronald Nijland sloot de prijsuitreiking af met een dankwoord aan de organisatie IBT Zutphen/NPBS, de vrijwilligers van VV Victoria Boys, de overige vrijwilligers en bovenal aan de deelnemers. Want zonder deelnemers geen wedstrijd! De organisatie gaat binnenkort brainstormen over het lustrumjaar 2023. Dan vindt de Kerstcross voor de 40e keer plaats. Heb jij een suggestie? Laat het ons weten via atletiek@politiesport.nl