Verslag van de 1e wedstrijd voor het NK zeilen op Loosdrecht van 18 mei 2022

0
725

Verslag van de 1e wedstrijd voor het NK zeilen op Loosdrecht van 18 mei 2022 Na een onderbreking van 2 jaar was het nu dan eindelijk weer tijd voor het NK politiezeilen op het inmiddels vertrouwde adres “De Uitkijk” aan de Oud Loosdrechtse dijk te Loosdrecht. Deze wedstrijd werd voorafgegaan door de Regatta in april. Kennelijk was het nog niet bij alle eerdere deelnemers doorgedrongen dat er weer een doorstart was gelet op de wat beperkte opkomst. Dat is jammer want de weersomstandigheden op deze woensdag waren fantastisch te noemen met aangename temperaturen en volop zon!

Er hadden zich 15 teams gemeld bij de opvolger van Hugo Schrama in de persoon van Jerry (Van Dijk) en de man die zich ook langjarig heeft ingezet voor het wel en wee van het toernooi, Bert-Jan (Van Ekris). Zij zorgden behalve voor de inschrijvingen ook voor de aanwezigheid van voldoende-en gelijkwaardige Valken. Bovendien was er na het gedwongen afzeggen door het KLPD een startschip en een begeleidingsschip geregeld welke hun taken uitstekend uitvoerden. Naast het weer waren derhalve alle ingrediënten aanwezig voor een mooie start van het toernooi.

De meeste aanmeldingen kwamen uit Hollands-Midden en Amsterdam Amstelland verdeeld onder 11 boten in de A-klasse en 4 in de B-klasse. Na de hernieuwde kennismaking, koffie, loting en briefing, werd het water opgezocht voor de ochtendwedstrijd. Er was een gevarieerde baan uitgezet met aan- en voor de windse rakken. Met 6 tot 8 knopen wind ontspon er zich direct na de start een spannende strijd tussen het HRM-team van de Nicoos en het KLPD-team Niels Sitters met Stella, daarbij verrassend op de huid gezeten door het nieuwbakken team van Jerry Van Dijk. Ondergetekende van team Coenstad uit Noord-Holland Noord, kon zich met een gelegenheidsbemanningslid (nog een Nico) niet in de strijd vooraan mengen en moesten genoegen nemen met een 7e plaats. Niels en Stella namen gaandeweg soeverein de leiding en stonden die niet meer af. Zij finishten met een behoorlijke marge ten opzichte van de Nicoos en Jerry met zijn mannen.

In de B-klasse ging de strijd tussen het team van Frans van Gisbergen van Midden-Nederland en het team NVWA-1 van Jan Traa. De ochtendeditie werd na een spannende strijd een prooi voor Frans direct gevolgd door Jan.

Na de goed verzorgde lunch en heerlijk vertoeven op het terras was het tijd voor de middagwedstrijd. Na de start kwam er gaandeweg meer wind. De eerder genoemde koplopers van de ochtendwedstrijd waren wederom in een spannende strijd verwikkeld en team Coenstad had aanvankelijk wat achterstand opgelopen, welke in de korte periode van meer wind geheel teniet werd gedaan en kortstondig de 1e plaats in handen namen. Helaas moest de koppositie bij de inzakkende wind weer aan de Nicoos en Niels/Stella worden prijsgegeven. Jerry van Dijk en zijn mannen kozen voor een andere tactiek op weg naar de afgekorte finish na boei 8 en dat pakte niet goed uit voor ze. De NIcoos maakten een paar mooie slagen en werden eerste voor Niels en Stella. Voor team Coenstad was een 3e plaats mooi meegenomen. Dat betekende dat de Nicoos de 1e plaats voor de dag zich opeisten gevolgd door Niels en Stella. Jerry en zijn mannen werden keurig 3e over de dag en Coenstad 4e.

In de B-klasse wist het team van Jan Traa wederom te winnen en dus de eerste prijs pakten. Nadat de kruiddampen waren opgetrokken was het op enig moment tijd voor de prijsuitreiking waarbij de podiumkandidaten een mooie beker ontvingen onder een sportief applaus.

De uitslagen zijn inmiddels door Bert-Jan rondgemaild. Daaruit blijkt dat er nog van alles mogelijk is. Voor degenen die er niet bij waren des te meer reden om zich 15 juni a.s. in de strijd te mengen! De eerste dag was er alvast één om in te lijsten.