Philip Coenen nieuwe Golfkampioen Strokeplay

0
853
Op de gele lus was gezand en daarom mocht er geplaatst worden.

Schipluiden – Nadat het NK Strokeplay twee jaar niet gespeeld kon worden vanwege corona was er op dinsdag 7 juni jl. eindelijk weer gelegenheid voor. Als locatie werd de fraaie parkbaan Delfland uitgekozen, voor de meeste spelers mooi centraal al kwamen er ook golfers die er twee tot twee-en-half uur rijden voor over hadden.  De timing had niet beter kunnen zijn: in het voorafgaande Pinksterweekend kwam de regen met bakken uit de hemel en ook woensdag 8 juni was zeker niet droog. Maar tijdens het NK was het genieten geblazen: af en toe een zonnetje,  niet teveel wind en een goed onderhouden baan. Alle ingrediënten voor een heerlijke wedstrijd en dat werd het ook. 

Nieuwe baan, mooie kennismaking
Delfland is een zgn. pay en play baan langs de A4 bij Schipluiden (tussen Den Haag en Rotterdam). Dat betekent dat er geen club aan verbonden is, golfers van alle niveaus kunnen er terecht tegen betaling van een greenfee of hebben er een rittenkaart. Voor de meeste politiegolfers was het de eerste kennismaking met deze prachtige baan: parkachtig met verschillende soorten bomen langs de fairways, veel waterpartijen die het golfen nog lastiger maken dan de sport al is en een diversiteit aan dieren. Een topgolfer heeft ooit gezegd: “golf is a good walk spoiled” en als je niet zou golfen, is een wandeling op Delfland alleen al de moeite meer dan waard. Een compliment voor het onderhoud: voor een baan waar zoveel rondjes op worden gespeeld, ligt de baan er prima bij: wijde, goed gemaaide fairways en strak gerolde greens. De baan speelde eerlijk en vooral de greens waren een lust om de bal op te laten rollen. De één ging dat wat beter af dan de ander (waarom rolt die bal nou 30 meter voorbij de pin na een rustige chip?)  maar zeker na de ervaringen in Leeuwarden en Brielle waren de greens van Delfland een verademing. Er werden dan ook maar liefst 16 birdies geslagen. Het enige minpuntje waren de machines in de baan voor onderhoud en maaien ondanks de toezegging dat er geen onderhoud zou plaatsvinden tijdens de wedstrijd. Maar daar werd door de spelers verder niet over geklaagd.

Hartverwarmend
Wat ook fijn was, was de warme ontvangst op de baan: de mensen op Delfland weten golfers zich welkom te laten voelen. Het buffet met koffie, thee en lekkernijen stond op tijd klaar en de organisatie wist zich ondersteund bij vragen en regeldingetjes. De marshal zette de neary- en twearybordjes in de baan en haalde ze ook weer op na afloop van de wedstrijd. En eventmanager Nils van den Engel stelde nog twee prijzen ter beschikking die zijn verloot onder degenen die bleven eten na afloop van de wedstrijd. Waarvoor hij uiteraard hartelijk werd bedankt.

Heerlijke dag
Hoewel zeker niet iedereen de vorm van de dag had, werd er door een aantal echt goed gespeeld. Strokeplay is wat het is: alle slagen (strokes) tellen mee en wie de laagste score binnen brengt, heeft gewonnen. De nieuwe Nederlands kampioen had het voordeel dat Delfland zijn thuisbaan is, hij speelt er dus zeer geregeld. Golf is echter een sport waarin de vorm van de dag bijna alles uitmaakt en dat zat dus wel goed bij Philip Coenen (eenheid Rotterdam) die met 79 slagen de beste (bruto) score neerzette. Met aftrek van zijn handicapslagen kwam hij ook nog eens op 68 slagen netto uit wat hem dus winnaar maakte in beide categorieën. De netto-score betekende ook nog eens 4 slagen onder par: gewoon een uitstekend rondje golf. Philip, nogmaals van harte gefeliciteerd!

Einduitslag

Neary hole 2 geel: Henri Brunt

Neary hole 7 rood: Rob van Loveren

Tweary hole 6 rood: Roald de Groot

Birdies: Wil Giesbertz, Roald de Groot, Roy Vriesde, René ten Berge, Michel ten Broeke, Paul Simpelaar, René Bultstra, Rob van der Veen, Harold Visser, Manuel Mulder, Arie Verdurmen, Philip Coenen, Henry Piron en Petra van den Aardweg. 

Bruto categorie (feitelijk aantal strokes)    

  Naam Eenheid Handicap Slagen
1. Philip Coenen Rotterdam 12.1 79
2. Nellie de Koning Rotterdam 9.7 84
3. Michel ten Broeke Den Haag 13.6 84


Netto categorie (bruto score minus handicapslagen)       

  Naam Eenheid Handicap Slagen br./net.
1. Philip Coenen Rotterdam 12.1 79 / 68
2. Henry Piron Rotterdam 22.0 87 / 70
3. Michel ten Broeke Den Haag 13.6 84 / 72


Download:
NK Strokeplay 2022 – uitslag