3e bijeenkomst in het kader van de herstelsportreis Schotland 2021

0
1147

Het gezelschap was te gast bij de stichting Tegenkracht in het bosrijke Bilthoven. Peter Smeets, voorzitter van deze mooie stichting, vertelde hen over de doelstellingen van de stichting.  Eveline van Dooren, fitnessinstructrice en verbonden aan deze stichting en Michel Hagenbeek namen het fysieke deel voor hun rekening. Eveline besteedde aandacht aan romp stabiliteit en Michel nam een deel van de groep de bossen in voor een bosloop met extra aandacht voor looptechniek.

Sandra, een van de 10 deelnemers, schreef een persoonlijk verslag  vanuit haar perspectief.

Politiemensen zijn net mensen… We hebben gevoel, emoties en kunnen ook fysiek/mentaal “ziek” worden. Ziek zet ik tussen haakjes want ook ik werd in 2020 en 2021 geconfronteerd met de diagnose (borst en baarmoederhals)kanker maar de diagnose bleek meer dan een ziekte en heeft me ook positieve dingen gebracht. Deze ziekte heeft mij inzichten gegeven, er werd een spiegel voorgehouden, het heeft mij nieuwe wegen laten bewandelen en uiteindelijk ben ik nu bezig met het laatste stukje van mijn herstel… Ik voel me sterker dan ooit, waar ik wel bij zeg dat het niet altijd even makkelijk was, maar mijn eigen gevoel volgen, liefde van naasten en sporten bleken voor mij de sleutel tot waar ik nu sta.

Herstellende van een mentale/fysieke ziekte, het maakt niet uit, ik gun iedereen het gevoel wat ik nu voel. Ik ben ervan overtuigd dat de je zelf de sleutel binnen je bereik hebt maar soms moet je er naar zoeken of heb je hulp nodig om deze sleutel te vinden. Deelname aan de herstelreis is misschien wel jouw sleutel.

De 3e bijeenkomst van de herstelreis bracht ons vandaag bij de stichting Tegenkracht.

Als eerst kregen we een presentatie van de voorzitter Peter Smeets van deze stichting.

Deze stichting staat collega’s met de diagnose kanker bij in hun herstel. Dit kan op vele vlakken waarbij je kan denken aan verwijzingen naar goede fysiotherapie, een juiste sportprogramma, voedingsadvies, mentale begeleiding.

Ook ik heb te maken gehad met een begeleider van deze stichting. Wat mij bezig hield is of ik ooit wel weer de executieve dienst in kon gaan met mijn “beperkingen”. Het antwoord hierop zal nog moeten blijken… Het sporten had ik zelf al goed onder controle maar mocht je nou zelf nog niet zo met sporten bezig zijn dan kan ik je echt adviseren om te gaan sporten voor/na je operatie. Ik ben ontzettend snel hersteld van mijn operaties en het allermooiste is dat het uitwerking heeft op je mentale gezondheid waardoor je weer makkelijker tegenslagen aan kan. Dus mocht je zelf ooit te maken krijgen of iemand kennen binnen onze organisatie met de diagnose kanker, weet dan dat deze stichting bestaat en hulp kunnen bieden waar nodig!

Maar weer even terug naar de dag van vandaag…. Na de presentatie werd een keuzeprogramma aangeboden. We konden deelnemen aan een kleine circuittraining gericht op buik/rug oefeningen of een bosloopje in de mooie groene omgeving. Ik besloot mee te doen aan de circuittraining. Sorry dat ik het zeg mannen maar jullie mogen nog echt wel wat beter aan je sixpack en balans werken.

Zware inspannende geluiden hoorde ik naast me en het ene excuus na het andere werd aangehaald om maar toe te geven dat het geen makkelijke oefeningen waren… Maar dit alles gezegd hebbende bedoel ik natuurlijk met een dikke knipoog. Want wat ik echt zag waren glimlachen op onze gezichten, gelach als iets niet lukte en een euforisch gejuich als iets wel lukte. Een moment van geestelijke ontspanning. Als eindoefening nog een wedstrijdje planken die Karin al had gewonnen maar met het bijstaan van de bosloop-groep die net terug kwam, nog een aantal minuten verder vol kon houden. Wat groepsbuilding al niet kan doen ;-)

Aan de lunchtafel merk je dat de groep zich al meer begint te vormen. We hebben elkaar nu al een aantal keer ontmoet en er komen al geluiden langs dat mensen zich beter voelen. Dit maakt mij blij maar ik kan me voorstellen dat dit ook fijn is om te horen voor de organisatoren Michel en Jacqueline. Dus bij deze, nogmaals dank en ik denk dat ik namens ons allen mag spreken.

Voor de lunch had iedereen zelf iets lekkers  gemaakt en meegenomen. Mooi om te zien en te horen hoe de verhalen én het eten gedeeld werden. De reis naar Schotland staat gepland voor oktober 2021 en vanuit de organisatie zullen we de deelnemers blijven ondersteunen zodat zij optimaal kunnen genieten van de herstelsportreis en deze gaat bijdragen aan hun herstel.