De derde opwerktraining van NPSB herstelsportgroep 3 vond donderdag 12 mei plaats in de bosrijke omgeving van het Nederlands Veteranen Instituut (NLVI) in Doorn. De bijeenkomst stond in het teken van bewegen en ademen. En samen, want deze keer waren partners en familieleden ook uitgenodigd.
Waardering en erkenning voor het thuisfront
Het idee van een partner-dag kwam uit de koker van stichting Waardering Erkenning Politie (WEP). Want wat betekent uitval van iemand gedurende langere tijd voor het thuisfront? Jan Willem van de Pol sprak namens WEP de groep toe en tijdens een wandeling voerden Wilma en Lies van WEP waardevolle gesprekken met de aanwezige partners en familieleden. Waardering en erkenning voor deze vaak vergeten groep.
Rennen, wandelen en een dip in het water
Een vast onderdeel van de herstelsport bijeenkomsten is bewegen. Bewegen is namelijk het hoofdingrediënt van de herstelsport. De helft van de groep ging wandelen terwijl het de andere helft de hardloopschoenen aantrok. De bestemming was vooraf bekend gemaakt: de Maarnse Zanderij en de inmiddels beruchte trap met 170 treden. Niemand klaagde, in tegendeel: de trap werd ‘aangevallen’ en iedereen omarmde de kou met een ‘dip’ in het water van de Maarnse Zanderij.
Breathe in breathe out
Terug bij het NLVI was Janneke Poort van Sportrusten.nl intussen aangeschoven. Zij gaf uitleg over ademhaling en stress. En natuurlijk bleef het niet alleen bij een lezing: gedurende een uur deed de groep actief mee aan de door Janneke verzorgde ademhalingssessie.
Tijdens de lunch werd uitgebreid nagepraat over het effect van deze dag op de deelnemers. Conclusie? Een mooie opbrengst: heerlijk bewogen, iets geleerd, gezelligheid en positieve vibes!
De NPSB herstelsport zet sport en bewegen in om herstel van mentaal en/of fysiek geblesseerde collega’s te bevorderen. Tijdens een traject van 9 tot 12 maanden werkt de groep toe naar de herstelsportreis. Deze reis vindt plaats in augustus van dit jaar. De groep vaart dan in Schotland een week mee op het traditioneel zeils: chip ‘Flying Dutchman’. Aan boord vormen de deelnemers de bemanning en moeten ze de handen uit de mouwen steken.