Nederland met twee medailles succesvol op het EK USPE Cycling in Denemarken

0
642

Op donderdag 8 september 2022 is de Nederlandse selectie afgereisd naar het plaatsje Horsens in Denemarken voor het EK Wielrennen. Met een mooie touringcar van de KMar (en top chauffeurs!) was er genoeg plek om de beentjes omhoog te doen en wat rust te pakken. Er stond namelijk een druk programma op ons te wachten.

Vrijdag startte de dag met de parcoursverkenning. Dit was erg goed georganiseerd en werd gedaan met alle landenteams gezamenlijk. Het parcours was voor zowel de tijdrit als de wegwedstrijd hetzelfde en betrof een rondje van ongeveer 27 kilometers met de nodige hoogtemeters. Dit beloofde mooie, maar zware wedstrijden te worden. Na de openingsceremonie in de avond was het tijd om ons klaar te maken voor de eerste wedstrijddag waarbij de tijdrit op het programma stond.

Zaterdag, de dag waarop de tijdrit gereden ging worden, begon en eindigde droog. Halverwege ging het alleen behoorlijk hard regenen. Dit zorgde ervoor dat sommige renners in droog weer reden en andere de gehele tijdrit moesten afleggen in de stromende regen. Hierdoor hadden sommige renners meer nadeel dan anderen, maar het afhankelijk zijn van de weersomstandigheden hoort ook bij een tijdrit.
Het Nederlandse mannenteam bestond uit zes renners en echt een sterk blok aan hardrijders. Het doel was dan ook om zo hoog mogelijk te eindigen in het ploegenklassement. Doordat de beste tijd van de eerste vier renners bij elkaar werd opgeteld, behaalden we als Nederlands team een mooie zilveren medaille in het ploegklassement! Hierop hadden we gehoopt dus wat was het mooi dat dit plan ook lukte.
Daarnaast haalde Glenn ook nog een individuele medaille binnen. Hij behaalde brons op de tijdrit! Een enorm knappe prestatie tussen een sterk Duits front, waarbij voornamelijk profs meededen.
Ook bij de vrouwen werd er mooi gestreden. Hester werd knap vijfde op de tijdrit en ook Maam en Mariecke pushten zichzelf tot het uiterste. Erg mooi om te zien dat iedereen binnen de gehele ploeg zoveel inzet toonde!

Zondag begon de dag vroeg (de mannen startten al om 10.00 uur ’s ochtends), maar gelukkig kwam er al snel een zonnetje en zou het de hele dag droog blijven. De mannen moesten een wedstrijd gaan rijden van bijna 140 kilometer wat zou betekenen dat het een zware wedstrijd zou worden. Na een paar rondjes demarreerde er een groepje op de beklimming. Glenn moest een gat van 15 seconden dichtrijden, maar zat vervolgens in de kopgroep namens Nederland. Deze kopgroep bleef weg tot de finish en Glenn behaalde een mooie 10e plaats. De overige vijf renners zaten in de tweede groep en deden er alles aan om er daar een zo hoog mogelijke klassering uit te halen. Dit lukte door in de tweede groep goed vooraan over de streep te komen. Wat vooral mooi was om te zien is hoe de gehele ploeg voor elkaar reed. De communicatie onderling en de opofferingen voor elkaar waren eigenlijk nog veel meer waard dan daadwerkelijk een medaille binnenslepen!
In de middag was het tijd voor de vrouwen. Met bijna dertig deelnemers was er ook hier weer sprake van een sterk deelnemersveld. Het was knap om te zien hoe Mariecke zich elke keer weer terugvocht in het peloton en ook bij Maam ontbrak het niet aan mentale weerbaarheid. Zij gaf niet op en haalde daardoor ook de finish. Erg knap omdat dit haar eerste officiële koers was! Het werd in de finale nog ontzettend spannend want Hester zat mee in de aanval (twee rensters voorop en daarachter Hester met drie rensters). Een bronzen medaille was tot in de laatste paar seconden dus nog mogelijk! Uiteindelijk werd het een vijfde plek, maar wat had zij een sterke wedstrijd gereden!

Na opnieuw een podiumceremonie (en opnieuw het Duitse volkslied, wat iedereen na zes keer ondertussen wel kon dromen) werd de USPE vlag tijdens de sluitingsceremonie aan de Nederlandse delegatie overhandigd. Het volgende EK staat namelijk in Nederland gepland (de marathon in Eindhoven). Daarna was het tijd om de sportkleding in te ruilen voor de galakleding en stond er een diner en eindfeest op ons te wachten waarbij we de successen konden vieren.

Al met al kijken de gedelegeerden terug op een zeer succesvolle week waarin mooie sportieve prestaties werden geleverd. Ook zijn er mooie contacten gelegd met collega’s uit heel Europa. We kunnen niet wachten om Nederland weer te vertegenwoordigen tijdens een volgend EK!