NPSB herstelsport start met tweede groep; kennismaken met een lach, een traan en een hoelahoep

0
992
NPSB herstelsport

We schrijven donderdag 1 juli. De start van de nieuwe maand staat symbool voor de start van een nieuwe groep NPSB herstelsport. Vanaf half tien druppelen de deelnemers binnen bij het Veteraneninstituut. Ze komen van heinde en verre; van Noord-Holland tot Drenthe, van Twente tot Zuid-Holland. Afstand blijkt geen obstakel; de behoefte om samen met gelijkgestemden te bewegen wint het van de kilometers die afgelegd moeten worden om in Doorn te komen. Michel en Jacqueline wachten iedereen bij de ingang op. De gezichten van de deelnemers staan op ‘nieuwsgierig’ en ‘vrolijk’, maar ook op ‘spannend’. Hoe zal het zijn? Wie ga ik ontmoeten? Wat gaan we doen? Voor iedereen nog een vraag. Behalve voor de organisatoren. Door hen is de laatste vraag met zorg ingevuld.

Waardering en erkenning
We zijn deze dag te gast bij stichting Waardering Erkenning Politie (WEP) en klokslag tien uur geeft Michel het woord aan Jan Willem van de Pol, projectleider bij WEP. Een ontvangst door WEP past, want WEP ondersteunt collegiale initiatieven gericht op welzijn, verbinding, waardering en erkenning van politiecollega’s. Jan Willem vertelt over het ontstaan van het WEP en zijn betrokkenheid bij de stichting. Een verhaal van durf en lef; het komt recht uit het hart. Intussen is NPSB bestuurslid Wendy Dorrestijn aangeschoven. Zij heet de groep van harte welkom en onderstreept het belang van politiesport voor iedereen. Vooral voor degenen voor wie sport en bewegen niet vanzelfsprekend (meer) is. Herstelsport is inmiddels een volwaardige loot aan de politiesport stam.

Voorstellen
Het moment om elkaar beter te leren kennen is aangebroken. De setting – buiten in de arena met het bos als decor – is betoverend. Het vormt een veilige haven waar de deelnemers openhartig vertellen over wie ze zijn en wie ze ooit waren. Ontroerend, hartverwarmend, soms schrijnend, maar vooral dapper en strijdlustig. Met een lach, een traan en bovenal een enorme gevoel van saamhorigheid.

Hoelahoep
Na het voorstellen is het tijd om te bewegen. Want dat is waar de NPSB herstelsport om draait; sport, beweging en ontspanning voor collega’s die met mentale of fysieke tegenslag te maken hebben of hebben gehad. Bewegen met aandacht en binnen de eigen mogelijkheden. Lies van stichting WEP verzorgt een workshop hoelahoep. Het blijkt topsport! Op de vrolijke klanken van muziek brengt Lies iedereen de basis principes van het hoelahoepen bij. Een enkeling blijkt er gevoel voor te hebben en ontpopt zich als waar talent. Maar het gaat vooral om het plezier.Terwijl de hoepels weer worden opgeruimd is het tijd voor de lunch; een heerlijke lunchpakket verzorgd door WEP.

 

Keuzemenu: dribbelen en yoga
Na de lunch gaat het bewegen door. De deelnemers kunnen kiezen uit een stukje dribbelen met Michel of een lesje yoga. Een drietal collega’s gaat met Michel mee om een stukje te rennen in combinatie met een ‘dip’ in het Maarnse Zandgat. De overige deelnemers gaan met Jacqueline mee voor een yogales verzorgd door Karin van de YogaZaak. Ook hier blijkt het talent uiteen te lopen, maar dat deert niemand. Iedereen doet mee met de bewegingen die Karin met zachte stem doceert. Het gaat om de poging en de intentie. Het effect is heilzaam.

Afsluiting
Ter afsluiting van de eerste bijeenkomst blikken Michel en Jacqueline met de groep terug op de dag. Het is een intensieve dag geweest met veel indrukken en emotie, maar ook volop beweging en plezier. Alle deelnemers wacht nog een goodie bag waarna ze huiswaarts keren. Voor de eerste trainingsbijeenkomst is het mooi geweest. De app loopt in de loop van de avond vol met berichtjes van dank en waardering. Waardering voor de aandacht die men onderweg een beetje was kwijtgeraakt. Het past.