45e Grote Prijs van SAKAL in Genk België 2021

0
1091

De pandemie nam weer toe en tegelijk groeide ook het enthousiasme bij de NPSB sportschutters om weer deel te nemen aan de Grote prijs van SAKAL. De groeicurves waren bijna identiek. Ongelukkige combinatie wellicht, maar het was immers al twee jaar geleden dat wij coronavrij (2019) in België waren en nu kon en mocht het weer. De gretigheid om in wedstrijdverband op een interland uit te komen was groter dan voorheen en met maar liefst negen schutters reden wij naar het zuiden om in Genk te stoppen om daar ons kruit te verschieten. Er werd verspreid over onze schutters deelgenomen aan verschillende disciplines waaronder lucht en vuur, pistool en geweer. Een bonte mengeling dus. Dat betekende voor een enkele schutter dat hij, want vrouwelijke deelnemers waren er dit keer niet bij, op drie verschillende onderdelen uitkwam. Dat dit een behoorlijke aanslag op de energievoorraad en concentratie is behoeft geen betoog.

De Grote Prijs in Genk duurt een maand en na afloop weet elke schutter zijn eigen behaalde score uiteraard. Maar hoe zich dat verhoudt in het internationale deelnemersveld na een maand blijft afwachten. Sakal wordt goed bezocht. Nederlandse politiemensen prijken al sinds de vorige eeuw op de deelnemerslijst, eerst nog vanuit lokaal verband, later regionaal en tegenwoordig in georganiseerd NPSB-verband. Deelnemers waaronder verschillende politiemensen, komen niet alleen uit België en Nederland, maar ook uit Duitsland en Luxemburg. En dat geeft deze GP altijd een internationaal en tevens politioneel familiaal tintje.

De eigen resultaten werden door de NPSB schutters met enige twijfel bekeken. Niet dat er niet goed geteld zou zijn, maar meer met de vraag ‘zou het genoeg zijn’? Vorige week schoot ik veel beter, ik vond het licht op de baan maar niks, het ligt aan de munitie, waren enige argumenten om te onderbouwen dat het beter had gekund en gemoeten. Toch enige pandemievrees? Hoe het ook zij, op de einduitslagenlijst kwam de NPSB goed voor de dag, zowel individueel als in het ploegenklassement.

Vier eerste plekken werden geclaimd op achtereenvolgens Geweer 50 meter (Henk de Rooij), Luchtgeweer (Peter van Stralen), Sport Pistool (Peter van Stralen en Henk de Rooij, resp. senior 2 en senior 3). Ander eremetaal werd behaald door Henk de Rooij met Luchtpistool (zilver) en Peter Sijtsma met Vrij Pistool ((zilver).

In het ploegenklassement lieten wij ons ook niet onbetuigd. Op Geweer 50 meter en Sport Pistool prijkte de naam van de NPSB op de 2e plek en op Luchtpistool stond de NPSB zelfs op de hoogste trede (goud). Al met al toch een mooi resultaat na een periode waarin corona het meest gebezigde woord zal zijn geweest en trainingen naar de achtergrond waren gedrukt. Gelukkig dat de curve van de schietuitslagen ook omhoog wees.

Download: 45 GP Sakal met uitslagen (4)

Ben jij ook sportschutter en heeft dit artikel jouw enthousiasme gewekt, neem dan contact op met een van de gedelegeerden of kom eens vrijblijvend kijken op de maandelijkse training in Barneveld. Misschien wil je zelfs wel even meeschieten? Dat kan – na overleg – altijd. We zien je graag!

Gert Jan Hoolwerf, gedelegeerde Sportschieten NPSB