Nieuwe Nederlandse Golfkampioen pakt ook titel Politiegolfer van het jaar

0
943
de-stijlvolle-swing-van-paul-simpelaar
De stijlvolle swing van Paul Simpelaar.

Wijchen – Op dinsdag 13 september werd de jaarlijkse Politiegolftour afgesloten met het NK Stableford, vernoemd naar de man die dit puntensysteem bedacht. Het doel van dit systeem is om alle golfers, hoe goed of minder goed ze ook zijn, in een eerlijke competitie tegen elkaar te laten spelen. In de praktijk is het een beetje appels met peren vergelijken. Immers, lage handicappers (goede golfers) krijgen minder slagen mee en hebben daarmee (veel) minder marge om fouten te maken tijdens een golfrondje. Hoge handicappers daarentegen (minder goede golfers) krijgen veel slagen mee en hebben (veel) meer marge om fouten te maken: een slechte score op een hole is immers te repareren met een goede score op de volgende hole. Dat ligt bij lage handicappers anders: zij kunnen zich eigenlijk geen slechte hole permitteren. Hoe fijn is het dan dat er bij wedstrijden meerdere handicap-categorieën zijn. Zo kan iedereen op zijn/haar eigen niveau de competitie aangaan. De uiteindelijke Nederlands kampioen krikte zijn eigen niveau naar nog een (s)tandje beter. 

Prima omstandigheden
Volgens de weersverwachting zou het op 13 september zo’n beetje de laatste mooie zomerdag van 2022 worden. Precies 58 spelers uit heel Nederland wisten de Weg door de Berendonck naar Burggolf Wijchen te vinden. Het was inderdaad heerlijk weer: lekker zonnetje, weinig wind en het is gewoon heerlijk om te spelen in een korte broek en poloshirt.  En ja, ook van golf ga je zweten! Het was best benauwd in de baan en veel spelers kwamen dan ook behoorlijk vermoeid terug bij het clubhuis. De baan lag er prima bij al waren de greens erg wisselvallig van snelheid. De meeste spelers hadden daar last van maar de prijswinnaars uiteraard niet. Door hen werd er gewoonweg goed gespeeld.

Boven zichzelf
Degene die de beste score van de dag binnen bracht, was euforisch over zijn ronde: voor het eerst dook hij onder de 80 slagen en dat is op een vreemde baan een uitstekende prestatie.

rick-van-den-Berg-de-terechte-nederlands-kampioen
Rick van den Berg de terechte Nederlands kampioen.

Rick van den Berg van de Koninklijke Marechaussee scoorde maar liefst 41 punten en dat maakte hem dan ook terecht de nieuwe Nederlands kampioen stableford.

Uitslag
De traditionele extra prijsje voor birdies gingen naar: Jan Melissen, Paul Simpelaar, Michel Dijkstra, Dennis Pistoor, Gerard de Leeuw, Hans Rodenhuis en René Bultstra. De neary op hole 6 rood werd geslagen door Rick van den Berg, de neary op hole 6 geel door Nellie de Koning en de tweary op hole 4 geel door Mark Warmenhoven.

Zoals gezegd, waren er meerdere handicap-categorieën waarbij traditiegetrouw de Nederlands kampioen altijd uit de groep lage handicappers komt.

Download: NK Stableford 2022 – uitslag

Hoge hcp: 21.1 t/m 36.0

  Naam Eenheid Ex. hcp. Pl. hcp. Punten
1 Enno Wuijts Rotterdam 21,9 25 37
2 Gert Visser * Gast 28,4 33 35
3 Trix Moree * Landelijke Eenheid 26,5 32 34


* de daadwerkelijke nummers twee en drie in deze groep waren resp. Yvonne van der Stoep (Den Haag) met 37 punten en Ronald Barteram (Midden-NL) met 36 punten. Zij waren echter niet bij de prijsuitreiking aanwezig en conform afspraak vervielen hun prijzen aan de daaropvolgende spelers in de eindstand.

De poedelprijs voor de laagste score in deze groep ging naar Mick Visser (Oost-NL).

Mid hcp: 21.1 t/m 36.0

  Naam Eenheid Ex. hcp. Pl. hcp. Punten
1 Paul Stork Noord-Holland 16,1 25 37
2 Rob van der Veen Amsterdam 15,8 14 32
3 Olav Christan Amsterdam 16,8 19 32

De poedelprijs in deze groep ging naar Willem Lelijveld van de KMAR maar die was al naar huis.

Lage hcp: 0 t/m 14,9

  Naam Eenheid Ex. hcp. Pl. hcp. Punten
1 Rick van den Berg Kon. Marechaussee 11,4 13 41
2 Gerard de Leeuw Landelijke Eenheid 7,0 8 35
3 Ruud Timmerman Kon. Marechaussee 14,9 17 35

De poedelprijs in deze groep ging tot zijn (gespeelde) afgrijzen aar de nieuwe golfgedelegeerde Dennis Pistoor.

Alle prijswinnaars kregen een mooie trofee en een giftcard die heel genereus ter beschikking was gesteld door Jumbo Golf Amsterdam waarvoor vanaf deze plaats nogmaals hartelijk dank!

 

POLITIEGOLFER / POLITIEGOLFTOPPER VAN HET JAAR

rick-van-den-Berg-werd-ook-Politiegolfer-van-het-jaar
Rick van den Berg werd ook Politiegolfer van het jaar.

Voor deze twee klassementen tellen de beste vier scores van de zes gespeelde wedstrijden. Er waren 157 unieke deelnemers in het afgelopen seizoen, een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar. In het klassement Politiegolftopper (handicap 19.1 en hoger) was het voor de nummer één positie niet meer spannend maar het NK leverde wel een nieuwe nummer 2 en 3 op. Wil Giesbertz van de Koninklijke Marechaussee had de titel een paar wedstrijden geleden al veilig gesteld met vier uitstekende scores in het afgelopen seizoen en een totaal van 155 punten. Hij kon het NK niet spelen vanwege een operatie aan zijn rug. In het ziekenhuis werd hij beloond met de trofee en bijbehorende greenfeevoucher.

De tweede plaats werd onverwacht opgeëist door Claire van Campen van de Landelijke Eenheid die door een prima laatste rondje op een totaal van 131 punten uit kwam. Enno Wuijts van de eenheid Rotterdam speelde zich ook naar 131 punten maar door een iets hogere handicap dan Claire was de derde plaats voor hem. Meerdere spelers kwamen overigens uit op 131 punten maar vielen door hun hogere handicap dan de nummer drie net buiten de prijzen.

In het klassement Politiegolfer (tot en met handicap 19.0) werd de koppositie over genomen door Rick van den Berg die behalve dus Nederlands kampioen ook Politiegolfer van het jaar werd. Hij kwam uit op 136 punten, evenveel als de lange tijd koploper Hans Snip die genoegen moest nemen met de tweede plaats. Paul Simpelaar eindigde na een goed seizoen op de derde plaats met 135 punten.

Download: PGVHJ 2022 – eindstand per 13-9-2022

De nummers één kregen een fraaie trofee en een greenfeevoucher, de nummers twee een fraaie trofee met giftcard en de nummers drie een giftcard met een doosje ballen.

POLMAR-CUP
De klassementen worden ook gebruikt voor kwalificatie voor de PolMar-cup, het jaarlijkse treffen tussen team Politie en team Koninklijke Marechaussee. Voor team Politie hebben zich gekwalificeerd: Clair van Campen, Enno Wuijts, Jan Rozema, Mick Visser, Hans Snip, Paul Simpelaar, Petra van den Aardweg, Michel Dijkstra, Stefan van der Noordt, Rob van der Veen, Dennis Pistoor (teamcaptain) en er is nog één zgn. wildcard die door Dennis zal worden ingevuld. Het team van de KMAR zal worden (of is inmiddels) samengesteld door teamcaptain Jan Koppers. De formele uitnodigingen voor de PolMar-cup volgen binnen afzienbare tijd.