NK sportwapens: lekker aan de bak!

0
792

Wat heerlijk om weer onbevangen en vrij van mondkapjes, toegangsbewijzen en andere door de overheid opgelegde beperkende maatregelen gezamenlijk naar wedstrijden te kunnen. Sportschutters maken al gebruik van veel beschermende middelen zoals schietbrillen en gehoorbeschermers en zijn dus wel wat gewend. Maar op de Covid extraatjes zaten zij ook niet meer te wachten. Met andere woorden, lekker aan de bak. Plaats: Barneveld. Datum: vrijdag 3 juni 2022. Het zou een mooie dag worden.

Het eerste deel van de kampioenschappen, met name de pistool onderdelen, was al eerder in Veenendaal verschoten (zie verslag 18 maart 2022). Ruimte nu dus voor de overige schietonderdelen. Schietsport is veelzijdig, zodanig zelfs dat er dit maal een nieuwe discipline werd geïntroduceerd. Het Klein Kaliber Karabijn, kortweg KKK, -schieten. Een populair en groeiend onderdeel binnen de schietsportwereld, dus waarom niet? Gegokt werd ook op het wekken van de interesse van (nog) niet-schutters, zodat dit nieuwe onderdeel ook als CLINIC werd aangeboden. Laagdrempelig, deskundige begeleiding, wapens en munitie voorhanden, gewoon proberen. Maar helaas, de werkelijkheid bleek anders, geen interesse. Kennelijk sloeg dit onderdeel niet aan, daar waar wel op zekere belangstelling werd gerekend. Maar ja, nooit geschoten is altijd mis. Desondanks bracht deze uitbreiding wel weer een paar oud bekende schutters op de been om terug te keren naar het NPSB podium en werd KKK, samen met het spontaan enthousiasme van de aanwezige schutters (politie en Koninklijke Marechaussee) een aantrekkelijk onderdeel met prachtige uitslagen. Mochten er achteraf toch nog sporters geweest zijn, die na het lezen van dit artikel spijt voelen, geen nood, volgend jaar keert KKK terug als competitie-blijvertje en clinic. Volhouden is het devies!

Om nog een drempel te slechten, het onderdeel Luchtpistool wordt tegenwoordig ook als OPGELEGD onderdeel verschoten. Dat wil zeggen, dat het wapen ondersteund mag worden (zie foto). En omdat dit internationaal is toegestaan, zijn daar speciale regels voor geschreven. Alles is bedacht om het enthousiasme van schutters die wat minder hand-vast zijn geworden, de mogelijkheid tot luchtpistool schieten niet te ontnemen, maar te blijven stimuleren. De NPSB biedt deze mogelijkheid ook.

Al met al een goed gevulde dag, ondersteund door de vrijwilligers van SSV De Eendracht in Barneveld, waarbij de goede sfeer en gezonde wedijver de dag sierden.

Opsomming van de NPSB kampioenen 2022:

Luchtpistool: Henk de Rooij (506)

Luchtpistool opgelegd: Koos Janssen (565)

Luchtgeweer: Peter van Stralen (550)

Olympia match: Henk de Rooij (584)

Klein Kaliber Karabijn liggend: Ad Verbeek (595)

Klein kaliber Karabijn knielend: Peter van Stralen (558).

Interesse in schietsport? Neem contact op met één van de gedelegeerden voor meer info!

Gert Jan Hoolwerf