NPSB herstelsport groep hijst de zeilen

0
913

De deelnemers van de herstelsportreis namen op woensdag 16 maart letterlijk en figuurlijk de touwtjes in handen. Op een zonovergoten dag haalden zij samen met de kapitein en matroos het schip ‘Flying Dutchman’, een Logge uit 1903, uit haar winterslaap. Het was het startsein voor het herstelsport-traject 2022 van de NPSB. Geld voor het traject en de reis werd in december tijdens de COP2000 bij elkaar gebracht door donaties van meer dan 500 collega’s.

Samenwerking
Een kleine 20 politiecollega’s ontmoeten elkaar voor het eerst op deze dag en maken kennis met het schip, de vaste bemanning en elkaar. Na een kort voorstelrondje worden meteen de handen uit de mouwen gestoken. Zonder enige taak- of werkverdeling ontstaat spontaan een geoliede machine. Op natuurlijke wijze vormen zij gelijk een team. Het schip is binnen no time bevoorraad en de zeilen in de masten gehangen.

Moedig
In augustus gaat deze groep politiecollega’s met elkaar op zeilreis in Schotland. Voor sommige is dit heel erg spannend. Deelnemer Tom vertelt over zijn PTSS. Hij heeft de afgelopen periode eigenlijk veel mensen op grote afstand gehouden. “Ik moest echt wat overwinnen, straks zit ik op het water met een groep mensen die ik helemaal niet ken.” Peter Kroep begrijpt dit goed. Hij was eerder zelf deelnemer aan de herstelsportreis en gaat nu mee als begeleider. “Deze collega’s nemen eigen initiatief en verantwoordelijkheid voor hun herstel. Ondanks dat dit gepaard gaat met het overwinnen van angsten, want wat doe je als het je teveel wordt? Of overprikkeld raakt door het klapperen van de zeilen of andere prikkels?” Om deze reden wordt bij het eerste gesprek met een potentiële deelnemer goed gekeken naar hoever hij of zij in het herstel is en of het traject past en verantwoord is. Een van de deelneemsters reageert: “Iedereen zit eigenlijk in hetzelfde schuitje, zelfs al ben je ‘gezond’, ook dan mankeer je vast wel iets.”

Stip aan de horizon
Aan boord gaat ook collega Dennis, hij vertelt dat hij van dag tot dag leeft. “Ik kijk niet ver vooruit. Mijn grootste uitdaging is weer enige balans vinden in mijn leven. Vandaag gaat het in elk geval goed.” Hij houdt van het water en hij hoefde niet lang na te denken toen hij voorbij zag komen dat je je kon opgeven voor de herstelsportreis. Mede dankzij de vele collega’s die in december tijdens de COP2000 hebben gedoneerd aan het goede doel, kan deze sportherstelreis gerealiseerd worden. “Dit is mijn stip aan de horizon, misschien kun je het nog gebruiken in je artikel” zegt Dennis later terwijl we vanaf de kade naar het schip kijken. Dat is al zo’n mooie en waardevolle uitspraak voor iemand die van dag tot dag leeft en vecht voor zijn herstel.

Sport en bewegen als medicijn
Herstelsport is een initiatief van de NPSB. Het is gericht op collega’s die zijn uitgevallen door een fysieke en/of mentale blessure. Sport en bewegen wordt ingezet om deze collega’s te helpen bij het herstel. In een opwerktraject wordt toegewerkt naar een sportieve stip aan de horizon: de herstelsportreis. Wil je meer informatie over de herstelsport en herstelsportreis? Stuur een mail naar npsbkantoor@politiesport.nl.