Tweede opwerktraining herstelsport

0
825

Eye openers en een verademing

Eén voor één druppelen ze binnen. De collega’s die in augustus het zeilschip de ‘Flying Dutchman’ zullen bemannen in het kader van hun herstelsporttraject. Voor deze opwerktraining zijn we te gast bij Your Training – een sportschool van collega’s. Wie in het rond kijkt in deze sportzaal, weet direct dat een mooie training wacht.

Een aantal collega’s is er vandaag voor het eerst bij en kijkt de kat nog even uit de boom. Maar, niet voor lang. Het thema van vandaag is ‘Van beweging naar sport’ en Michel licht het programma toe. Coach Janneke Poort neemt ons vervolgens mee in de wereld van bewegen, voeding en ademhaling. Dat leidt tot eye openers èn een verademing. Letterlijk.

Wat nou als ik het wèl doe?
Janneke is wat je noemt een dame met pit. Sprankelend, grappig, open en door kwetsbaarheid zo krachtig. Ze vertelt over haar persoonlijke transformatie. Over de tijd dat haar reuma alles overheerste. Over hoe ze chips etend op de bank hing, omdat pijn en stress haar hele lichaam lam legde. Haar arts raadde haar af om hard te lopen; “dat kan jouw lichaam niet meer”. Het stemmetje ‘wat nou als ik het wèl doe?’ was sterker en ze zette haar eerste stap. En de volgende. Net zo lang tot ze een marathon kon lopen.

Je lijf als instrument
Vanuit haar ervaring ziet ze het als haar missie om aan anderen over te brengen hoeveel beweging voor je kan betekenen. Hoe je je lijf in kunt zetten als instrument. En wat beweging doet voor je brein. Naast beweging leert ze ons een simpele methode om te ontspannen door goed adem te halen. Ook gaat ze in op de vraag hoe je van je lijf een vetverbrander kunt maken.

Krachttraining en interval
Dan is het tijd voor actie! Vooral om de voordelen van bewegen zelf te ervaren. Na de warming up lopen we in tweetallen een circuit dat voor iedereen ruim voldoende uitdaging biedt. Door een combinatie van krachttraining en interval werken we aan ons uithoudingsvermogen. Fanatiek wordt er geschoven met autobanden, gesjouwd met zandzakken en opgedrukt. Er wordt gelachen en over en weer aangemoedigd. Aangezien voeding een belangrijk onderdeel is van mentale en fysieke fitheid, sluiten we af met een gezonde lunch.